Napisano 5 Styczeń 201015 l Autor s_vimes, we wcześniejszym poście napisałem właśnie o tym efekcie szerokiego kąta, tak się składa, że fotografuję od paru lat i naprawdę znam się na tym :) Troche faktycznie wyszło mi rybie oko, ale mam zatem pytanie, aby zastosować dłuższą ogniskową i zmieścić w kadrze to wszystko, muszę sporo oddalić kamerę, a tuż za nią mam obecnie ścianę... Muszę więc oddalić też ścianę? Wtedy troche pierwszy plan będzie słabiej oświetlony, bo jednak taka ściana trochę światła odbija...
Napisano 5 Styczeń 201015 l No właśnie że Ci nie wyszło rybie oko. Albo zmniejsz kąt albo sprawdź czy twój silnik ma jakiś shader soczewek który pozwala modyfikować geometrię (efekt rybiego oka - beczki), albo w jakimś postprocesingu popraw. Chociaż ja bym najpierw dopracował scenę, a potem za to się wziął. Ty masz tutaj jakieś 60-80 stopni kąta kamery chyba. Przy oglądaniu na monitorze na ogół patrzy się na 22-24 cale z odległości 70 cm więc to daje jakieś 30 stopni. Różnica ponad dwukrotna. Żaden mózg tego nie przełknie bez wertygo.
Napisano 5 Styczeń 201015 l Popieram Daca, jesli fotografujesz od kilku lat to sie dziwię żę mylisz pojecia u ciebie sie obraz rozjeżdża a nie beczkuje. A co do sciany to nie musisz nic przesówać poprostu dopracować ustawienia kamery, wcześniej cię prosiłem abyś podał wymiary pomieszczenia napewno bedzie nam łatwiej ci coś podpowiedzieć ;)
Napisano 5 Styczeń 201015 l Autor Dzięki za odpowiedzi. Sorry, pomyliłem pojęcia :) Pewnie to właśnie przez nawyki z fotografii, gdzie obiektywy o szerokich kątach dają obraz beczkowaty. Co do tego nieszczęsnego koca, to robiłem go za pomocą cloth i chyba dałem mu default, bądź cotton, dlatego wyszedł pewnie za twardy. Jaki materiał z gotowych presetów da najlepszy efekt (nie będzie taki twardy)? A wracając do tematu zniekształceń, na vraycam mam coś takiego:
Napisano 5 Styczeń 201015 l Jak pisałem nie znam Vraya ale sprawdziłbym w manualu czy przypadkiem distortion i distortion type nie realizują tego zadania.
Napisano 5 Styczeń 201015 l Polecam na poczatek wcisniecie przycisku Guess vertical shift bardzo mozliwe ze wtedy kamera sama poprawi minimalne mankamenty ogólnie zobacz jak ci sie będzie zmieniał wygląd przy zmianie parametru vertical shift i oczywiście ustawienia na które zwrócił ci uwagę Dac77