Napisano 6 Grudzień 200915 l Mam problem. Jak widac na zalączonym obrazku nie potrafie obrócic elewacji tak by połączyc ja z rzutem, używa sie do tego snapowania przy obracaniu czy jak? szukałem po necie i nic, kiedys widzialem o tym tutorial. Bede wdzieczny za jakąkolwiek podpowiedz. Edytowane 7 Grudzień 200915 l przez KLIK
Napisano 7 Grudzień 200915 l Wciśnij A na klawiaturze - będzie ci snapował co 5 stopni (domyślnie) jak chcesz inną wartość snapa to ustaw sobie (PPM na ikonie snapowania kątów = zapali ci się jak wciśniesz A).
Napisano 7 Grudzień 200915 l Autor wiem o tym. Zle chyba wyjasniłem, chodzi o to, zeby tak obrócic obiekt(elewacja) zeby oba narozniki stykały sie z rzutem. Obrócic tak by sie stykały przy zalozeniu ze ne znam kątu ( w rzeczywistosci nierownolegle sa w 2 plaszczyznach - ale mysle ze poradze sobie przez alt +d). chodzi o jakby align przez obrót. krzyżyk oznacza punkt obrotu a strzałka punkty które chce połączyc. Tak jak w autocadzie mam rotate > reference - jak to sie robi w maxie? Edytowane 7 Grudzień 200915 l przez KLIK
Napisano 7 Grudzień 200915 l Jeśli twój rzut jest umiejscowiony względem jakiegoś viewportu np Front, ( a wnioskuję że tak) to użyj "Align to View", a następnie Snapa. Możesz wrzucić plik maxa? Ja mam 3ds max 9, wiec nowszych formatów nie przetrawię :/ Edytowane 7 Grudzień 200915 l przez Mr. J
Napisano 7 Grudzień 200915 l a nie lepiej zwyczajnie obrocic(elewacje) o 90 stopni ( bo przeciez jak wczytujesz rzut to jest ulozony ortogonalnie a nie pod katem np 34,56 stopnia ) ... a potem przesunac zeby sie dopasowal z drugim rzutem (rynku) .. to zajmuje kilka sekund przeciez
Napisano 7 Grudzień 200915 l Autor no własnie nie jest ortagonalnie, moge sobie oczywiscie tak zrobic w cadzie ale pozniej bedzie problem z kolejna elewacja. Juz którys raz spotykam sie z tym problemem i chcialbym w koncu poznac rozwiazanie
Napisano 7 Grudzień 200915 l Zaznacz np. okno na elewacji i go odłącz od reszty. Przerób go na mesha aby powstała ścianka równoległa do płaszczyzny elewacji i zgrupuj to wszystko. Z rzutu odłącz jedną linię która tworzy obrys elewacji. Daj jej extrude. Zaznacz elewację, wybierz normal align, kursorem zaznacz ściankę, która stworzyła ci się z obrysu okna (pojawi się niebieska strzałka) i następnie wybierz ściankę, którą stworzyłeś z rzutu. Elewacja siądzie jak należy tylko wierzchołki jeszcze zgrasz. Ja tak robię gdy nie mam danych co do kąta.
Napisano 7 Grudzień 200915 l ale po co tyle kombinowac? dajesz modyfikator ffd 2x2x2 zmieniasz go zeby byl 1x1x1 i łapiac za dwa ostatnie wierzchołki snapujesz do punktu gdize ma byc sciana....po problemie