Napisano 18 Grudzień 200915 l Słuchajcie... podzielcie sie proszę wiedzą jak mapować obiekty bo juz odchodzę od zmysłów. Przyjmijmy ze obiekt musi mieć turbo smootha na koncu a użycie MEsh smooth classic nie wchodzi w gre bo może nie zmienia koordynatow textury ale robi inne dziwne rzeczy. Akurat pracuje na obiekcie gdzie mozna dać Uwrapa po nałozeniu TS , ale zaraz obok mam wieksza czesc i juz to nie przejdzie. Siatke mam zrobiona na super quadach , wsziedzie edge loopy / supporting edgesy i co ... i JEST TEXTURE STRECH ! WQTFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF ?????????? Pyt. 2 czy sposób pocięcia UVEek w unwrapie wpływa na wyglad texxtury po TS ? Tu screen
Napisano 18 Grudzień 200915 l http://www.raylightgames.com/xrayunwrap/xrayunwrap.htm 5$ i masz po problemie
Napisano 18 Grudzień 200915 l Zobacz w uv edytorze co się dzieje z uvkami po dodaniu ms. Krawędzie uvłek zostają tam gdzie były dodają się tylko podziały. Problem leży w budowie siatki. Jak masz takie ostre chamfery a wokól nich praktycznie pusto to się te chamfery po ms dosyć mocno rozciągają i dlatego wychodzą te rozciągnięcia. Rozwiązaniem jest albo zagęszczenie siatki pomiędzy tymi chamferami albo mapowanie po ms.
Napisano 18 Grudzień 200915 l Poleca programik z linku który dał uncle, sam go używam i czasu sie zaoszczędza,że szok :D Tylko mam taki mały z nim problemik to się spytam w tym wątku przy okazji. Bo gdy mam jakić prosty przedmiot to Xray dziwnie go zakrzywia... I wtedy trzeba używać maxowego unwrapa... Ma ktoś jakąś dobrą radę na to?
Napisano 21 Grudzień 200915 l Autor Thx all 4 reply. Uncle - rozumiem ze to cos podobnego do Roadkill'a. 5$ wydaje się nie drogo i fajnie ze bez wychodzenia z maxa mozna dobrze mapować. Rozważam jednak przesiadkę na XSI. Tam jakoś magicznie większość problemow znika. ;P Tomala - thx. W następnym modelu inaczej mesha poprowadzę. Kakaru - "Bo gdy mam jakić prosty przedmiot to Xray dziwnie go zakrzywia... I wtedy trzeba używać maxowego unwrapa" to samo bardzo często sie zdarza w Roadkilu. mimo czystej siatki i sensownych seamow czasem asymetrycznie mapuje z błędami. Chyba taki juz los. Bacry - juz sprawdzam . Chyba cos podobnego próbowałem , ale nie mam pewności . Pozdrooo !