kjubas Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Witam. Mam scenke wnetrza dziedzinca w budynku i wlasnie wkleilem dwa drzewka v=ray proxy. Moja scena ma teraz 218 834poligony i 483 500 vertexow i FPS 13.01 (nie wiem co to jest FPS) czy to jest za duzo na moj komputer? Pracuję na maxie 9, przy 2GB RAM, i procesor AMD Athlon 64, core processor 6000+, 3.11GHz. Na dysku C zostalo mi ok 1GB wolnego miejsca czy to ma znaczenie? Prosze o pomoc bo dyplom czeka i ponagla a jescze sporo do wyrenderowania, zwlaszcza ze musze jeszce wkleic zywoplot!!! Podobno z v-ray proxy mozna nawet las renderowac a tu mi przy dwoch drzewkach umiera.
hcpiter Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Jak kopiujesz drzewa vray proxy to jako copy czy instance ? Jaka wersja vray`a ? Jaka grafika ? FPS-frame per second ? ;) Z 2gb ramu las to raczej ciezko bedzie zrobic
kozioo Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Jeśli masz swap ustawiony na C i tylko 1 GB miejsca to mysle ze tutaj leży problem ;)
kjubas Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 a gdzie sie zmienia Swap? domyslam sie ze chodzi o dysk roboczy?
kjubas Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 wersja v-ray 1.5 a jak kopiuję drzewa to daję copy. A gdzie zmienia sie ten swap?
hcpiter Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Dla proxy używaj instance. I podaj nazwę karty bo w sumie to ma duże znaczenie w oknach max`a. Wogole ci sie scena nie chce renderenowac czy co ? Bo nie napisales nawet co jest nie tak, wydajnosc, wysypywanie sie czy cos jeszcze.
kjubas Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 wysypalo mi maxa bez ostrzezenia jakiegokolwiek na poczatku rendeowania.
kjubas Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 a czy dokupienie jeszcze 2Gb ramu w ogole moze sie przydac w maxie ? podczas rendeowania?
hcpiter Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Wlasnie przez to, ze masz malo pamieci, vray sie wysypuje razem z maxem. Najlepiej dokupic dodatkowe 2gb ramu i zmienic system na 64bitowy. Prawdopodobnie scena sie nie wysypie, a max bedzie dzialal szybciej.
biszkopte Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 moze zwieksz jeszcze pamiec dla vraya w systemie vraya...bo pewniemasz defaultowe ustawienia 400iles:)
cucsoniuss Napisano 26 Grudzień 2009 Napisano 26 Grudzień 2009 (edytowane) Witam, mam podobny problem. Chce wyrenderować tą (trawa - vraydiplascement) secenę ale nie mogę. Parametry mojego kompa to Intel Core2 Duo CPU T6400 @ 2.00 Ghz, 3 GB RAM, carta NVIDIA GeForce 8400M GS, system to windows XP 32 bit. Przesyłam także ustawienia tej sceny. W rozdziałce 800x600 mogę wyrenderować cześciami (render region) ale kolorystyka sceny się zmienia, po usunięciu np. drzewa stojacego przed domem. Drzewa, krzewy, kwiatki to obiekty proxy rozmieszczone prze GroundWiz. Render przy tych ustawieniach dochodzi do połowy drugiego prepasa i się wszytko wyłącza. Przy użyciu 2,3 RAM. Co może być nie tak? Edytowane 28 Grudzień 2009 przez cucsoniuss
Rekomendowane odpowiedzi