Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, mam w projekcie szklaną ścianę przełamaną w pewnym miejscu (jak na rysunku 1) jak to wymodelować? ściana składa się z paneli 160x60. Nie ukrywam - nie chce mi się tego ręcznie dziergać (bo takich ścian w całym projekcie mam 3 i każda jest załamana w jakiś sposób).

Kombinowałem z Bend i innymi modyfikatorami. Jak wy byście zabrali się do tego problemu? Może mnie ktoś oświeci :)

Pozdrawiam - Loki

Płaszczyzna A jest odchylona od pionu o 8 stopni, w stronę w którą wskazuje strzałka. Ściana B jest pionowa. Dodatkowo, panele szklane mają szprosy po przekątnej (i załamanie jest na linii szprosów) - mam nadzieję że wystarczająco zrozumiale opisałem problem.

jakth.jpg

jak2.jpg

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 840
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ogólnie zabarałbym się do tego może i lamersko, ale skutecznie. Wymodelować połowę jednego panelu, przeciętego po przekątnej, copy-> mirror-> group-> array... No już chyba wiesz o co chodzi. Później ungroup, zbierasz te panele powyżej w grupę, obracasz, ustalając wcześniej konkretnego pivota...

Albo nie zorozumiałem problemu?

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

A ja bym zostawił szyby jako jeden obiekt ;)

Plane z określoną liczbą segmentów - convert to edit mesh - niewidoczne krawędzie zmieniamy na widoczne (dzieki czemu automatycznie mamy odpowiednie podziały skośne) - zaznaczamy vertexy okien, które są na skośnej scianie - FFD 2x2x2 z odpowiednio obróconym gizmem - gotowe ;)