Napisano 3 Styczeń 201015 l Zamierzam sprzedac swoja karte graficzna Asus ATI 4850. Nie wiem jak inne ale ten egzemplarz nie bardzo chce pracowac z programami 3D (maya, zbrush) Mam do Was pytanko, jaka najlepiej kupic karte z prockiem NVIDI? Czy GeForce GTX 260 Core 216 bylby dobrym zakupem? Ogolnie od jakiegos czasu nie jestem w temacie kart gfx (a nvidi juz wogole) i nie chcialbym jakiegos babola zrobic. Jaka karte NVIDI polecicie ktora by byla lepsza od ATI 4850. Cena do 800zl.
Napisano 3 Styczeń 201015 l gtx 260 core 216 bedzie sobrym zakupem np. ten http://www.gral.pl/preview/Palit_Microsystems/GeForce_GTX260_Palit_896MB_DDR3_HDTV_DVI_HDMI_PCI-E_216SP_55nm_Sonic_625_2200_16.html Powiedz co konkretnie jest nie tak z radeonem pod aplikacjami 3d? U mnie raczej wszystko chodzi dobrze, aczkolwiek 3dsmax zawsze wolał karty od nv nie wiem jak maya i zbrush.
Napisano 3 Styczeń 201015 l Tak jak pisze Nvidia, GTX 260 będzie idealnym zakupem. Ja już od dawna jadę na o połowę słabszym GF 8800GS i nie mam powodów do narzekań, więc Ty tym bardziej nie powinieneś mieć po przesiadce na GTXa :) Tylko taka mała uwaga, jeśli zależy Ci na ciszy w kompie i masz zamiar zamienić chłodzenie referencyjne na jakieś inne to uważaj na karty Palita i Gainwarda bo nie wiem jak teraz, ale kiedyś zakładali na nie plomby uniemożliwiające zmianę radiatora bez utraty gwarancji. Pozdrawiam.
Napisano 3 Styczeń 201015 l Akurat te chlodzenie jest dobre (w sensie radiator), jeśli będzie za głośne, wyrywamy wentylatory i dajemy 2x 120mm wolno obrotowe na opaski zaciskowe i gra gitara ;) [EDIT:] Loozack: To z 4 slotami zajmowanego miejsca to fakt :) Edytowane 3 Styczeń 201015 l przez NV
Napisano 3 Styczeń 201015 l Sam mam to podobnie rozwiązane u siebie bo właśnie mam kartę Gainwarda, ale niektórym mogą przeszkadzać 3 lub 4 zajęte przez tak grubą "kanapkę" zatoki PCI, dlatego o tym napisałem ;)
Napisano 5 Styczeń 201015 l Autor Problemy z ATI i maya najczesciej wystepuja w postaci tzm mouse lags. W skrocie to przy obracaniu obiektu w viewportach muszka pptrafi stawac na pol sek co dramatycznie pogarsza workflow.
Napisano 5 Styczeń 201015 l kiedyś jak jeszcze coś robiłem w maya to zero problemów miałem teraz blender i zero problemów, sprawdz może sterowniki może są nowsze, mouse lags nie kojarzę ale jeśli masz mychę noname to nic nie zrobisz a jak coś firmowego to też stery pod to się przydają wiem z doświadczenia.