Napisano 5 Stycze艅 201015 l Zrobilem dzis sobie probna scenke i porownalem dwa randery. Jedna z zalaczonymi radiusami FG a druga bez. 聽 Scena bez miala nastepujace ustawienia: 聽 GI ale delikatnie - i tak ladnie rozswietlil na diagnostyce 聽 FG: Multiply:1 FG dencity:1 Rays per FG: 100 Interpolate FG: 50 聽 Sampling 1-4 Mitchel 聽 Drugi rander to identyczne ustawienia tylko zalaczone radiusy 0,3max 0,1 聽 聽 I teraz wnioski. 聽 Czas randeru nie bede mowil bo wiadomo ze z zalaczonymi radiusami kilka razy dluzej. 聽 Ale ja roznic nie widze w shadingu a jesli w ogole to w jednym miejscu jest mocniejszy cien przy radiusach ale tak to identico, dwa na randerze z radiusami gdzieniegdzie kaszka. 聽 Jak pozbyc sie tej kaszki ? Czy nie dziwne ze przy tak malych radiusach nadal jest kaszka? Czy zwiekszajac Multi FG? Czy ilosc rays per FG? 聽 I dwa czy roznice w shadingu powinna byc znaczna ?
Napisano 8 Stycze艅 201015 l Zawsze, ale to zawsze FG dzia艂a z radiusami... warto艣膰 w Interpol. Over Num = 50 r贸wna si臋 radiusom R=50 r=5... 聽 R贸偶nica w shadingu powinna by膰 znaczna, ale to zale偶y od sceny. Je偶eli scen臋 masz z du偶ym detalem wtedy r贸偶nica powinna by膰 spora. 聽 fajnie by by艂o jakby艣 wrzuci艂 te 2 renderingi... :> 聽 Pozdro ;)
Napisano 8 Stycze艅 201015 l na radiusach bedzie shading lepszy i nie bedziesz mial takich bledow w cieniowaniu na "laczeniu scian" itp. ogolnie wystarczy potestowac i roznice widac golym okiem. Oczywiscie warto przetestowac jakas "konkretna scene" a nie boxa polozonego na plane'ie itd.
Napisano 9 Stycze艅 201015 l Autor gientekwi>> czy jestes pewien tego co napisales o interpol. over num = 50. ? Wrzucilem wartosc interpol = 5 i randeruje sie kilka razy szybciej niz interpol 50 wiec chyba nie jest tak jak napisales. pozatym spada jakosc randeru. Chyba interpol dziala inaczej. Automatycznie sie ustala wartosc w zaleznosci od skomplikowania siatki sceny i komp dobiera to automatycznie. 聽 U mnie na secenie tak jak pisalem byla bardzo amlo widoczna roznica w shadingu. Nie pokaze sceny bo wykasowalem niechcacy pliki. Scena byla dosc prosta. Kilka modeli mebli. Najwieksza roznica w shadingu w zasadzie jedyna jaka zauwazylem byla za grzejnikami przy scianie. Cienie byly mocniejsze. 聽 Zrobie testy jeszcze na konkretnej scenie i sie zobaczy.
Napisano 9 Stycze艅 201015 l Oczywi艣cie, 偶e jestem tego pewien co napisa艂em bo tak jest. Poczytaj helpa. Jak ju偶 wy偶ej napisa艂em poka偶 renderingi. Poczytaj manuala mentala i poszukaj metody "brute force" 聽 Pozdro.
Napisano 9 Stycze艅 201015 l Radius dla FG poni偶ej 1 nie ma wi臋kszego sensu. Wyd艂u偶a czas renderingu znacznie a w praktyce efekt jak przy zwi臋kszeniu ilo艣ci pr贸bek. Z problemami na kantach mo偶na sobie poradzi膰 chocia偶by bewelkiem i iddzieleniem go od 艣cianek.
Napisano 9 Stycze艅 201015 l nikt nie mowi ze nie mozna... na tym wlasnie polega cala zabawa z 3d by kombinowac i uzyskiwac optymalne nastawy, czasy itp nie ma odgornym wytycznych jak co ustawiac
Napisano 9 Stycze艅 201015 l Autor Gientekwl>> wiem co jest o FG napisane pod F1 ale tam nigdzie nie jest napisane to co Ty twierdzisz. 聽 W takim razie jak trzeba ustawic, na jaka wartosc Interpol. over num. zeby miec radiusy ponizej 1 ?
Napisano 10 Stycze艅 201015 l Interpolation to nie to samo co radius. Og贸lnie z tego co czyta艂em przez kilka ostatnich lat, r臋czne ustawianie radius贸w nie ma ju偶 najmniejszego sensu - mechanizm density/rays/interpolation dzia艂a bardzo dobrze i jest przewidywalny, przez co 艂atwo mo偶na "powiedzie膰" mentalowi jakiej dok艂adno艣ci si臋 po nim spodziewasz, co przek艂ada si臋 na czas i uzyska膰 spodziewany efekt bez niespodzianek. 聽 Ustawianie radius贸w by艂o zawsze koszmarem, swego czasu nawet oficjalne mentalowe wskaz贸wki dotycz膮ce ich ustawiania zosta艂y wycofane jako b艂臋dne. 聽 W tej chwili zasada dzia艂ania jest prosta: chcesz szybki render - dzia艂asz na niskich ustawieniach rays/density i podkr臋casz interpolation, trac膮c najmniejsze detale. Wi臋c tweakujesz to przez jaki艣 czas 偶eby osi膮gn膮膰 taki poziom jaki Ci臋 zadowala samym FG, albo wspomagasz si臋 AO. 聽 Je艣li chcesz rozwi膮zanie typu brute force, stosujesz nowy tryb FG (forced czy co艣, w ka偶dym sofcie nazywa si臋 inaczej), albo irradiance particles, kt贸re do still贸w i lot贸w kamery dzia艂aj膮 genialnie. 聽 Podobn膮 jako艣膰 do brute force mo偶esz uzyska膰 te偶 w zwyk艂ym trybie FG, cz臋sto szybciej, ale wiadomo, wymaga to testowania. Podkr臋casz Rays i Density, schodzisz na ma艂e ustawienie Interpolation. 聽 I to w sumie tyle. Pojawiaj膮 si臋 oczywi艣cie jakie艣 niewielkie, upierdliwe problemy, typu nie do艣膰 sampli w zacienionych miejscach pokoju przy FG, czy artefakty przy Irradiance Particles, kt贸re nie s膮 na razie super proste do opanowania, ale og贸lnie od czas贸w Radius贸w Mental bardzo si臋 zmieni艂 i jest du偶o 艂atwiejszy i przyjemniejszy w uzytkowaniu. 聽 Moje 3 grosze ;]
Napisano 10 Stycze艅 201015 l Autor jamnique>> Wreszcie glos rozsadku. Tez uwazam, ze walka z radiusami nie ma sensu. 聽 "Podobn膮 jako艣膰 do brute force mo偶esz uzyska膰 te偶 w zwyk艂ym trybie FG, cz臋sto szybciej, ale wiadomo, wymaga to testowania. Podkr臋casz Rays i Density, schodzisz na ma艂e ustawienie Interpolation." 聽 Czy moglbys podac przykladowo o jakie wrtosci Rayes i Density oraz Interpolate chodzi? 聽 gientekwl>> kazdy tu szuka zlotego srodka.
Napisano 10 Stycze艅 201015 l Po pierwsze zacznij testowa膰 i pokazuj renderingi - m贸wi臋 po raz trzeci. Nie ma z艂otego 艣rodka je偶eli chodzi o jako艣膰/czas, je偶eli gdzie艣 masz czas dawaj na brute force chod藕 jestem pewien, 偶e nie zawsze to pop艂aca. Co to jest ten "Brute Force" - google.pl i help, ten o kt贸rym pisa艂em o Ty go pono膰 przeczyta艂e艣. 聽 Poni偶ej zamieszczam test, kt贸ry zrobi艂em rok temu, powiniene艣 co艣 z tego wywnioskowa膰: 聽 Max+MR v6
Napisano 10 Stycze艅 201015 l Autor Gientekwl>> fajne testy tylko jakie wnioski? bo wynik koncowy jest zblizony. Moze skomentujesz te testy jako ich tworca?
Napisano 10 Stycze艅 201015 l no to ju偶 zostawiam Tobie, mam do ko艅ca za Ciebie odrobi膰 prace domow膮 ? :)
Napisano 10 Stycze艅 201015 l Autor gientekwl>> zaczynasz chrzanic jak z tym ze 50 Interpol.over.num. to tak jakby dac radiusy max50 min5.Z Twojego testu wynika, ze nie wiesz o co chodzi:) A jak wiesz albo Ci sie wydaje, ze wiesz to powiedz.
Napisano 11 Stycze艅 201015 l gonzo ma chyba troszke racji chyba ze ja o czyms nie wiem... gientewl gdzie znalazles ten przelicznik z interpolacji over num? z tego co piszesz to over num a radiusy to to samo tylko to pierwsze ustawia ci automatycznie to max i min. Z czego to wywnioskowales?
Napisano 11 Stycze艅 201015 l no jest spora r贸偶nica panowie, bo ta 1'sza interpolacja przeliczana jest na jednostki i nie ma mo偶liwo艣ci przeliczania na piksele - to jest ta r贸偶nica, przy czym r贸偶nica w renderach jest znaczna. To nie jest taka sama interpolacja radius贸w FG. Z czego to wywnioskowa艂em, z test贸w ? z manuala ? :) Edytowane 11 Stycze艅 201015 l przez gientekwl
Napisano 11 Stycze艅 201015 l Autor Wiesz. Szczerze to mi test niewiele mowi. Nigdy nie ustawiam AO 5m we wnetrzach i zawsze mam wyzsze ustawienia FG. To jak to sie ma do rzeczywistosci?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto