Napisano 6 Styczeń 201015 l Witam. Mam problem z wymodelowaniem albo z nałożeniem tekstury na klawisze klawiatury(chodzi o znaki). Czy mógł by mnie ktos ukierunkować jak to zrobić umieszczem mój model i gotowe zdjecie kalwiatury (tak jak to powinno wyglądać).
Napisano 6 Styczeń 201015 l Wystarczy, że stworzysz plik graficzny o proporcjach takich jak zewnętrzne wymiary klawiszy, przesysuj lub przepisz litery i znaki z klawiatury, a potem wrzuc tą teksturę jako diffuse materiału klawiszy z prostym mapowaniem (w 3ds max: modyfikator UVW map z opcja planar). Na tym forum znajdziesz gotową taką klawiaturę w dziale darmowych modeli, podejżyj sobie jak zrobił to autor tamtch modeli.
Napisano 6 Styczeń 201015 l bbandi-tak a pozniej siatka bedzie taka ze zniszczy suty, nie mowiac juz o wlozonej pracy nie poroporcjonalnie do efektu :) Poprostu zrob taka mape jaki rozmiar jest klawiatura, dopasuj kazdy wycentruj kazda litere i znak. Mape mozesz sam przygotowac w PSie tylko pamietaj zeby czcionka zgadzala sie z ta applowsk`a
Napisano 6 Styczeń 201015 l No jak ma mu "zniszczyć suty" to lepiej niech tak nie robi... Edit-jeśli chciałbyś robić kiedyś klawiaturę z dobrym detalem i np podświeltlanymi przyciskami mój mały tutek może ci się przyda. Edytowane 6 Styczeń 201015 l przez bbandi
Napisano 6 Styczeń 201015 l A jeśli masz dokładnie wymodelowany ten obiekt, możesz nawet wykorzystać do tego referkę. Ewentualne poprawki w szopie.
Napisano 6 Styczeń 201015 l Autor ok będę kombinował.. najgorsze jest to ze nie mogę znaleźć tej czcionki najbardziej pasuje futura_light-normal ale kilka znaków się nie zgadza ;/ jeszcze podpatrzę ten gotowy model klawiatury o ile znajdę. Dzięki za pomoc. pozdrawiam.
Napisano 6 Styczeń 201015 l Co do modelu z textura to RA udostepnil kiedys dobry stuff apple http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=55974 Ale zawsze lepiej jest samemu takie cos zrobic, wiecej mozna sie nauczyc na przyszlosc.
Napisano 6 Styczeń 201015 l Autor oglądałem te modele.. wiem już jak zrobić teksture .. hcpiter masz racje samemu wole to zrobić.. uczę się i modeluje to co mam pod reką czyli klawiaturę :] poza tym będę się starał zrobić to bardziej szczegółowo niż kolega RA
Napisano 6 Styczeń 201015 l http://en.wikipedia.org/wiki/Typography_of_Apple_Inc. Może tu coś znajdziesz o tych fontach.
Napisano 7 Styczeń 201015 l może to ci się przyda http://img412.imageshack.us/img412/8981/klawiera.jpg
Napisano 7 Styczeń 201015 l Autor to nie ten model klawiaturki... znalazłem już czcionkę " URW VAG Rundschrift Light " teraz tylko muszę gdzieś ją zgarnąć za free
Napisano 7 Styczeń 201015 l A dlaczego model masz niezgodny z referencją?. Chodzi mi o klawisze min enter oraz shift po lewej.
Napisano 7 Styczeń 201015 l Autor są dwa rodzaje klawiatur.. ja mam akurat ten drugi rodzaj.. "ten lepszy:P"
Napisano 7 Styczeń 201015 l Jeśli masz taką klawiaturę to łap za aparat i masz problem z głowy. Moim zdaniem najlepiej zamapować te klawisze.
Napisano 8 Styczeń 201015 l Autor myślałem nad użyciem aparatu.. ale mapa będzie w zbyt słabej jakości ... przy dużym zbliżeniu widać rozmyte krawędzie znaków... no chyba żeby na makro fotografować każdy klawisz z osobna :P
Napisano 8 Styczeń 201015 l Dlaczego nie przerobisz po prostu w photoshopie zdjęcia które zamieściłeś w 1 poście? O tym samym pisał chyba Stormwind no chyba że źle zrozumiałem :)
Napisano 8 Styczeń 201015 l myślałem nad użyciem aparatu.. ale mapa będzie w zbyt słabej jakości ... przy dużym zbliżeniu widać rozmyte krawędzie znaków... no chyba żeby na makro fotografować każdy klawisz z osobna :P no jeśli chcesz zrobić to jak najbardziej dokładnie, to bedzie to jedno z wyjsc. Po za tym aby było ładnie to trzeba się poświecić.