Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z wymodelowaniem albo z nałożeniem tekstury na klawisze klawiatury(chodzi o znaki). Czy mógł by mnie ktos ukierunkować jak to zrobić umieszczem mój model i gotowe zdjecie kalwiatury (tak jak to powinno wyglądać).

klawa.jpg

klawa2.jpg

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wystarczy, że stworzysz plik graficzny o proporcjach takich jak zewnętrzne wymiary klawiszy, przesysuj lub przepisz litery i znaki z klawiatury, a potem wrzuc tą teksturę jako diffuse materiału klawiszy z prostym mapowaniem (w 3ds max: modyfikator UVW map z opcja planar).

Na tym forum znajdziesz gotową taką klawiaturę w dziale darmowych modeli, podejżyj sobie jak zrobił to autor tamtch modeli.

Napisano

bbandi-tak a pozniej siatka bedzie taka ze zniszczy suty, nie mowiac juz o wlozonej pracy nie poroporcjonalnie do efektu :)

Poprostu zrob taka mape jaki rozmiar jest klawiatura, dopasuj kazdy wycentruj kazda litere i znak. Mape mozesz sam przygotowac w PSie tylko pamietaj zeby czcionka zgadzala sie z ta applowsk`a

Napisano

No jak ma mu "zniszczyć suty" to lepiej niech tak nie robi...

Edit-jeśli chciałbyś robić kiedyś klawiaturę z dobrym detalem i np podświeltlanymi przyciskami mój mały tutek może ci się przyda.

Edytowane przez bbandi

Napisano

A jeśli masz dokładnie wymodelowany ten obiekt, możesz nawet wykorzystać do tego referkę. Ewentualne poprawki w szopie.

Napisano
  • Autor

ok będę kombinował.. najgorsze jest to ze nie mogę znaleźć tej czcionki najbardziej pasuje futura_light-normal ale kilka znaków się nie zgadza ;/

jeszcze podpatrzę ten gotowy model klawiatury o ile znajdę.

Dzięki za pomoc.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

oglądałem te modele.. wiem już jak zrobić teksture ..

hcpiter masz racje samemu wole to zrobić.. uczę się i modeluje to co mam pod reką czyli klawiaturę :] poza tym będę się starał zrobić to bardziej szczegółowo niż kolega RA

Napisano
  • Autor

to nie ten model klawiaturki... znalazłem już czcionkę " URW VAG Rundschrift Light " teraz tylko muszę gdzieś ją zgarnąć za free

Napisano

A dlaczego model masz niezgodny z referencją?. Chodzi mi o klawisze min enter oraz shift po lewej.

Napisano

Jeśli masz taką klawiaturę to łap za aparat i masz problem z głowy. Moim zdaniem najlepiej zamapować te klawisze.

Napisano
  • Autor

myślałem nad użyciem aparatu.. ale mapa będzie w zbyt słabej jakości ... przy dużym zbliżeniu widać rozmyte krawędzie znaków... no chyba żeby na makro fotografować każdy klawisz z osobna :P

Napisano

Dlaczego nie przerobisz po prostu w photoshopie zdjęcia które zamieściłeś w 1 poście?

O tym samym pisał chyba Stormwind no chyba że źle zrozumiałem :)

Napisano
myślałem nad użyciem aparatu.. ale mapa będzie w zbyt słabej jakości ... przy dużym zbliżeniu widać rozmyte krawędzie znaków... no chyba żeby na makro fotografować każdy klawisz z osobna :P

no jeśli chcesz zrobić to jak najbardziej dokładnie, to bedzie to jedno z wyjsc. Po za tym aby było ładnie to trzeba się poświecić.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.