Napisano 15 Styczeń 201015 l Na początku chciałem zaznaczyć, że: po 1 model NIE JEST mojego autorstwa po 2 głównym założeniem jest nauka renderingu w ramach zaliczenia zajęć. Używam Vraya 1,50 pod 3ds Maxem 2009. W scenie umieściłem kilka świateł VrayLight. Mam problem z dojściem do tego co powoduje takie dziwne "zabrudzenia" na łączeniu nadkola z maską i zderzakiem. Jak ktoś mógłby mi pomóc będę wdzięczny. Chętnie przyjmę również każdą konstruktywną krytykę :)
Napisano 15 Styczeń 201015 l to zabrudzenie to najprawdopodobniej światło z vray lighta które się odbija od lakieru
Napisano 15 Styczeń 201015 l Średnio mnie kręci grafika3d, jednak zostałem zmuszony do niej w ramach przedmiotu fotorealistyczna wizualizacja przestrzeni - dlatego model nie jest mojego autorstwa. Z resztą sam w życiu nie zrobiłbym takiego :P Jest to moje pierwsze podejście w życiu do tematu render w 3ds maxie, więc siłą rzeczy będzie słaby :)
Napisano 15 Styczeń 201015 l cucsoniuss napisał: to zabrudzenie to najprawdopodobniej światło z vray lighta które się odbija od lakieru a jest szansa jakaś żeby się tego pozbyć?
Napisano 15 Styczeń 201015 l Dawno nie używałem v-raya, ale pamiętam że trzeba było gdzieś odznaczyć widoczność emitera, prawdopodobnie w ustawieniach światła (visiblity albo coś takiego). btw. też jestem ciekawy w jakiej szkole dostaje się takie zadania.
Napisano 15 Styczeń 201015 l Zatem moja rada brzmi: problem z aliasingiem oraz globalną iluminacją. Na ścianie widzę że masz dużo zabrudzeń natomiast łączenie prawdopodobnie wymaga podniesienia samplowania pikseli. Przynajmniej ja bym od tego zaczął. Spróbuj zmienić na Fixed rate nr 4 i wyrenderuj fragment to można będzie powiedzieć coś więcej.
Napisano 15 Styczeń 201015 l Jeśli model nie jest twój, tekstur też nie ma za dużo, nie jesteś autorem programu, to co tu właściwie oceniać?
Napisano 15 Styczeń 201015 l Pokaż zrzut ekranu z umieszczonymi światłami, a nastepny z ustawieniami vray , i zrób coś z tą kamerą bo ci się maska skręca w tym samym kierunku co kółka ;). Ja też nie rozumiem co ty chcesz oddać do oceny i po kiego diabła dajesz coś cudzego na zaliczenie. PS. Asystenci to nie idioci napewno zagladaja na ten portal ;P (a w indeksie nowa ocena "plagiat!!!" ) Przez czystą ciekawość znalazłem ten model w necie i wyrenderowałem go na łapu capu i jakos widać że nic mu nie dolega tak w materiale jak i samym obiekcie Edytowane 15 Styczeń 201015 l przez s_vimes