Napisano 27 Styczeń 201015 l Witam! Postanowilem w koncu zalozyc teczke, zeby nie robic smietnika na forum - wiekszosc swoich wypocin bede wrzucal tutaj :) Zaczne od nie dawno ukonczonej pracy. To jest w matte painting do trailera filmowego... robilem go przy scislej wspolpracy z Grzegorzem Jonkajtysem. Malowalem korzystajac z jego cennych uwag i korekt. Pozniej calosc troche poruszyl, zeby bylo animowane (jest lekkie zblizenie, lataja pylki, dymki). Najpierw pokaze sam obrazek, pozniej postaram sie wrzucic jak to w ruchu wyglada no i moze jakis maly making of jak to powstalo. Sporo sie przy tym nadziergalem. Najpierw liczylem ze uda mi sie troche podmalowac korzystajac z klonowania z fotek. Niestety w trakcie okazalo sie ze musze wszystko od samego poczatku ustawic i namalowac, lekko tylko wspomagajac sie fakturami z fotek (glownie na pniach drzew). Calosc zajela okolo miesiaca, oczywiscie z przerwami. Korzystalem z Photoshopa, pierwszy szkic powstal w 3d w Maya, zeby sobie ustawic mniej wiecej kompozycje. Obrazek jest w 6k. "Lodka w lesie" :) Edytowane 27 Styczeń 201015 l przez Levan
Napisano 27 Styczeń 201015 l Ogólnie art bardzo na plus. Delikatnie bym tylko zróżnicował kolorystykę i nie wiem czy światło bijące z kabiny nie jest za mocne. Pzdr.
Napisano 27 Styczeń 201015 l Skoro współpracowałeś z Grzegorzem Jonkajtysem to na pewno otrzymaleś wystarczająco rad i krytyki... także mi/nam pozostaje tylko wrażenie... klimat jest niezły, światełko tajemnicze i przyciągające uwagę to dobrze... monochrom ale urokliwy, pozdro
Napisano 27 Styczeń 201015 l A ja bym miał malutką sugestię. Gdyby tak dodac wkoło tego świecącego okna bardzo miękkim pędzlem o małym kryciu taką poświatę? Może byłoby lepiej? Tak ogólnie całościowo to fpytkę.
Napisano 28 Styczeń 201015 l mi brakuje tu swiatla w jakiejs wersji realistycznej. Poza tym ma klimat, wiec cos tam da sie wyciagnac w animacji :)
Napisano 28 Styczeń 201015 l nie no, fajny obrazek, fajny. i kompozycja super. ale umieszczenie jej na forum w tej rozdzielczości, że ogląda się ją jak sie dolny pasek przesunie w prawo, troche burzy efekt i chętnie zobacze filmik :D
Napisano 1 Luty 201015 l Autor Milo ze sie podoba :) A ja bym miał malutką sugestię. Gdyby tak dodac wkoło tego świecącego okna bardzo miękkim pędzlem o małym kryciu taką poświatę? Może byłoby lepiej? Tak ogólnie całościowo to fpytkę. mi brakuje tu swiatla w jakiejs wersji realistycznej. Poza tym ma klimat, wiec cos tam da sie wyciagnac w animacji :) Sprawdzalem i przy takiej kompozycji, gdzie po prawej stronie jest wyrazne swiatlo przebijajace przez drzewa - nie wygladaloby dobrze, pogoroszyloby obrazek. To by fajnie wyszlo gdyby lodka byla jedynym miejscem w obrazie, w ktorym pojawia sie wyrazne swiatlo. Wtedy taka poswiata fajnie by wygladala, bez przebijajacego sie przez drzewa, swiatla po prawej stronie. telthona: sorki, juz poprawilem szerokosc zeby nie roszerzalo ekranu. Podaje tez link do wersji w wysokiej jakosci, 6k - widac tam znacznie wiecej detalu: http://pawellewandowski.pl/images/boat_high.jpg
Napisano 2 Luty 201015 l Wydaje mi się, że troszkę światło dziennie za bardzo konkuruje z tym w łódce, to powoduje przynajmniej u mnie mały brak komfortu w oglądaniu (nie wiem na czym się skupić), ale to tylko ja :)
Napisano 3 Luty 201015 l Autor mant-raz: moze i masz duzo racji, ale mialem juz ustawione swiatlo na lisciach, drzewach i szkoda mi bylo z tego rezygnowac - bardzo duzo pracy mnie to kosztowalo... Nie mialem juz czasu zeby eksperymetnowac z taka kompozycja. W ogole wydaje mi sie ze namalowanie lasu, lisci, konarow to jedna z najtrudniejszych rzeczy w matte painting. W szczegolnosci jesli ma byc wyrazny 1 i 2 plan.
Napisano 3 Luty 201015 l tak, ale tylko jak je malujesz, jak np. wrzucilbys sobie do flasha, to bys sobie zrobil ladny generator podkladu, wraz z padajacym swiatlem na kazdego liscia, do tego wyrzucil w pieknych fragmentach pozwalajacych sie animowac, bo jak juz robic podmalowke z poruszalnych elementow to tak by sie ruszaly. A flash pozwala tysiace razy operowac bitmapą bez zniekształcen. Jeszcze jaby to byla scena istotna, to bys sobie podpiął tak, ze mozesz zmieniac swiatlo na kazdej galezi i mozesz oswietlenie przesuwac. taka sugestia, bo teraz zrobiles chyba bardzo płasko w sensie technicznym i juz z tym nie powalczysz. Druga sprawa jakbys znal jakis jezyk skryptowy np. do flasha to bys sobie zrobil generator gelezi od razu z mozliwoscia wyplucia animacji w png.