Napisano 5 Luty 201015 l witam chciałbym się pochwalić efektem 2 m-cy pracy w blender, (to tak prawie na pierwszą rocznicę urzytkowania) więcej o work in progress na http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=6824.0 wszelkie pytania i komentarze mile widziane pozdrawiam i miłego oglądania
Napisano 5 Luty 201015 l Do 28. sekundy historia zapowiadała się bardzo ciekawie. Dalej niestety nie zrozumiałem. Musiała odbyć się jakaś porażająca, nieznana mi walka wewnętrzna głównego bohatera, która skłoniła go do wyrzucenia piłeczki, kopnięcia wózka i oddalenia się z miejsca zdarzenia. Bardzo doceniam wysiłek zrobienia filmu samemu, "from scratch". Niemniej w tym przypadku ani historia, ani animacja w tej konwencji się nie broni. Animacja szczególnie. Edytowane 5 Luty 201015 l przez fps
Napisano 5 Luty 201015 l Ja w sumie też nie rozumiem dlaczego "porzucił marzenia" i zdenerwowany oddalił się. Zrobiłeś mu taki wielki brzuchal, a w animacji wcale tego nie wykorzystałeś, a szkoda. Klimat zapowiadał się bardzo przyjemnie i pozytywnie.
Napisano 5 Luty 201015 l Ja dodam od siebie, ze jest to z tego co wiem chyba jest to pierwsza wieksza animacja Obisa. Mi sie stary podoba, keep going!
Napisano 5 Luty 201015 l Co do animacji to jest niezła. Nie oczekujmy od razu Avatara , a to co pokazałeś jest ok i wierzę, że następne będą już tylko lepsze. Niestety fabuła jest niezrozumiała albo nieczytelna. Dla mnie to jest tak, że facet wyobraża sobie jak zdobędzie mistrzostwo , ale mimo to nagrody i zaszczytu nie dostanie przez złych tego świata , więc się wkurzył i olał sprawę bo nie warto.... trafiłem ?
Napisano 5 Luty 201015 l Fajna trawa. Przestrzeń. Reszta słabsza. Szczególnie model bohatera i efekty dźwiękowe.
Napisano 5 Luty 201015 l Fajnie. -Najbardziej brakuje bardzo wyraznego zasygnalizowania ze bohater w danym momencie wyobraza sobie ze uderza i zwycieza.Tzn.przejscia taki "cross fade" nie daje rady.Troche niezrozumiale.Nawet dodanie jakiegos efeku do tych ujec wyodrebnilo podkreslilo "inny stan" -Animacja postaci nie psuje odbioru:).W momencie uradowanego biegu jest troche spowolniony zbyt ten bieg niewiadmo czy to mialo byc cos w rodzaju slow motion(we are the champions;)) czy po prostu rozciagnales to za bardzo w czasie.To troche gryzie... -Muzyka choc pasuje do tresci swoja trescia:) to nie trawie uzywania kawalkow jakichs zespolow.Dzwieki nie przeszkadzaja az tak.Ale moze ten dzwiek "przewijania" jest tez za malo podkreslony i odrazu nie jest jasne:) -Ktos na blenderowni Ci napisal zebys zaczal od storyboardu i animaticu.Dzieki nim zobaczyl bys z dystansu jak sie ma sprawa wlasnie z tym przejsciem do retrospekcji/snu/dumania/marzen:). Wizualnie jest ciekawie.Postac jest konsekwentnie wystylizowana niczym karykatura. Jeszcze z widocznych spraw to pierwszy plan moze zbyt sie odcina od tla brakuje takie midgroundu:). Ogolnie pozytywnie wazne zeby zrobic cos skonczyc i sie nauczyc.Nastepny bedzie pewnie jeszcze lepszy. pzdr. Kuba
Napisano 5 Luty 201015 l Autor dzięki za wszelki komentarz, także ten krytyczny @troglodyta: Dla mnie to jest tak, że facet wyobraża sobie jak zdobędzie mistrzostwo , ale mimo to nagrody i zaszczytu nie dostanie przez złych tego świata , więc się wkurzył i olał sprawę bo nie warto.... trafiłem ? -cos w tym stylu, może bardziej dotarł do niego fakt iż mistrzem nigdy nie będzie, więc lepiej jest się czymś innym zająć:), - a przecież mogłem posłuchać żonki aby to przejście w sferę marzeń było bardziej zrozumiałe a ja się gdzieś uparłem, -odnośnie podkładu muzycznego to miałem ogromne problemy żeby znaleźć odpowiedni klimat i tylko ten kawałek mi podpasywał mimo, iż też preferuję podkład bez słów w takich projektach ps.następny projekt może być tylko lepszy:)
Napisano 5 Luty 201015 l Po roku czasu w blenderze to naleza sie brawa za wiele dobrych elementow tej animacji:) Sama postac nie podoba mi sie z fejsa, jest troche malo "sexi" w samym wykonaniu tego rejonu, reszta ciala spoko Nie skumalem historii, ale to domena pierwsych animacji:) pozostaje pytanie cz umiesz opowiadac historie, lecz przytloczyl Cie warsztat czy tez jeszcze nie dojrzales do tego tak ogolnie, pozaanimacyjnie. Tak czy siak zawsze mozna cos z tym zrobic;) Za to scenografie bardzo bardzo fajne, najlepsze z calej pracy. Ruch postaci wyglada jak mocap na poczatku, bardzo dobra jakosc. Potem robi sie kokodżambo, jakby dwie rozne osoby robily..pogadaj ze swoim gollumem zeby sie przylozyl do swojej czesci;) Nie wiem czy 13 dolek oznacza jedynie pechowy czy moze w golfie jeszcze cos znaczy? Ja bym na Twoim miejscu skupil sie i jeszcze raz za jakis czas z nowa wiedza podszedl do tej animy. Dlaczego? Bo ma swietny potencjal i mozesz zrobic z niej mocny material. Wymien twarz postaci, od 28 sekundy przerob ruch i cala akcje i bedzie dobra rzecz. Animacje z gatunku tych wesolych czy lekkich sa rzadkoscia. Ostatnio same mrocznosci na tapecie, dlatego to takze na plus dla Ciebie:)
Napisano 6 Luty 201015 l Autor @Pawel Lipka, przede wszystkim pochwałka za niezłą odpowiedź, wziołem sobie twoje słowa do serca i powoli do mnie dociera że wypadało by poprawić tu parę rzeczy ale na pewno wcześniej zakończę jakiś inny projekt tak by podejść do tego z nową siłą i pomysłem