requirere Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Kilka pytań do wszystkich doświadczonych kupnem LightWave: Gdzie/jak można kupić najtaniej? (może być wersja nie najnowsza) Kupowanie za granicą czyli jak najtaniej nasycić łapczywe Państwo podatkiem? I sprawa licencji/użytkowania zgodnego z prawem – jaka jest różnica prawna w przypadku, gdy w przelewie kupna jest podana osoba kupująca z podaną nazwą firmy i bez tej nazwy firmy? Pozdrawiam
Ford Prefect Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Widocznie nikt nie kombinował, ja na przykład kupowałem w Quedex. Najtaniej nie wyszło, ale przynajmniej nie muszę się głowić czy mogę go używać czy też nie :) Weź pod uwagę, że w porównaniu z innymi softami do 3D, LW jest tani.
Ziper Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 Na poczatku pazdziernika w quedex lw9.6 byl za 640 EUR netto + przesyłka
olaf Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 @requirere: taka, ze kupując na firmę masz VAT i dochodówke odliczoną. Używać mozesz, ale jak kupisz na fakture, to musisz oplacic cło jezeli kupujesz spoza UE, wtedy dopiero się liczy. Jak kupisz na siebie, to musisz pozniej wnieść do firmy.
requirere Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Dziękuję panowie @ola-f: możesz to rozwinąć: Co to znaczy kupować na fakturę/lub nie na fakturę? albo "wnieść do firmy", gdy kupuję na siebie Raczej kupię LW w Polsce, więc nie będzie dodatkowych problemów z cłem. Jednak inne programy jak będę kupował (ZBrush z ichniej strony) to pewnie z cłem jak spoza sowietUE. Wiecie ile wynosi cło na programy i gdzie następuje opłata? Co do qudex'a to odesłali mnie do: " ceny wszystkich produktów ma Pan podane na http://www.rico.pl http://www.rico.pl/oprogramowanie-3d-c-37.html?page=2&sort=1a "
olaf Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 majac firme bierzesz na fakture. Jezeli jestes na 22% vat, to soft dla Ciebie jest tanszy o wartosc Vat, czyli cos co kosztuje 1220, Ciebie kosztue 1000+220pln podatku, ktory placisz z Vatu doliczanego do swoich faktur. Dalej wydajesz 1220, ale 220 nie swoje ale nalezne skarbówce, ktore doliczasz do faktur jako VAT. Dodatkowo jako koszt firmy nie placisz od wydanych pieniedzy dochodowki. Faktycznie roznica miedzy kupnem na fakture a nie, jest ogromna (ja juz wpadlem w manie brania na fakture czego sie da). jak cos kosztuje 1220brutto, to na firme zaplacisz ze swoich (czyli tych ktorych fiskus poki co nie chce) 820, kupujac bez faktury wydajesz ok 1440 (bo placisz dochodowke od tej kwoty, bo nie udowodniles bez np. faktury,ze poniosles wydatki na poczet dzialalnosci firmy). Faktycznie wychodzi prawie 40% roznica. Jak przyjdzie do CIebie, to musi ci ksiegowa wystawic fakture wewnetrzna, musisz oplacic VAT jaki naliczy, udac sie do urzedu celnego (to chyba robia odpowiednie firmy tez) i oplacic cło za nośniki itp. po tym wrzucasz w koszta. To tak w skrocie co mi znajomy tlumaczyl jak kupowal z usa, ja czekam na moje adobe, wiec bede mogl pozniej opisac co i jak dokladnie. Ale reasumujac - cło płacisz za nośniki, musisz do ceny doliczyc VAT i oplacic go w polsce.
gryzoon Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Ja próbowałem kupić bezpośrednio w newtek-europe - ale konwersacja nam się nie kleiła bo opóźnienia w odpowiedziach miałem do 1 tygodnia (może dlatego, że przy okazji chciałem zrobić upgrade VT[3] i grzebali się z wyceną) :) ostatecznie kupiłem w Quedex - cenowo wyszło mi podobnie, a przynajmniej miałem normalną FV, a nie europejską eksportową. Co do zakupu softu z USA to nie polecam takiej praktyki - trzeba dokładnie czytać, gdzie dany soft można używać - np. Adobe kupiony w USA zdaje się, że ma zapis o tym że używać go można tylko na terenie USA i Kanady - ja mam wersje z USA Premium Production CS3 i zapomniałem przed reinstalem zdezaktywować licencje to po telefonie do Adobe powiedzieli mi że warunkowo mi ją aktywują - koniec końców skończyło się zakupem nowego pakietu.
requirere Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 Dzięki serdeczne >ja czekam na moje adobe, wiec bede mogl pozniej opisac co i jak dokladnie jestem ciekawy jak to wygląda
requirere Napisano 25 Marzec 2010 Autor Napisano 25 Marzec 2010 Witam Zakupiłem LW na siebie (bez firmy) Chcę kupić Zbrusha z tej strony: https://www.cleverbridge.com/43/?scope=cart&cart=48244 potrzebne byłby mi informacje: -czy płacąc za ZB z niemieckim 19%vatem mam już kwestie formalno – prawno - podatkowe uregulowane? - czy powinienem jeszcze udać się do jakiegoś urzędu sowietUE i dalej miałbym płacić?
Gość Mateusz Bugała Napisano 26 Maj 2010 Napisano 26 Maj 2010 Znajomy kupił przez sklep Wamm video solutions. Może nie najtaniej (tzn. w granicach zbliżonych do wszystkich ofert kupna), ale pewnie. W skład wchodzi oczywiście program i 3 książki drukowane. Na święta otrzymał też kartkę z życzeniami :).
Rekomendowane odpowiedzi