Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!. Próbuje wymodelować słuchawki i mam problem z ze zrobieniem tej wygiętej części słuchawek. Poniżej zdjęcie, zaznaczyłem dokladnie o co chodzi. Zrobiłem box i za pomocą modyfikatorów bend i taper bawiłem się ustawieniami ale nic podobnego nie wyszło :/ Bede wdzięczny za pomoc, pozdrawiam

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprobuj z opcja Extrude Along Spline (Editable Poly -> Polygons), pozniej Chamfer i ogolnie wszystko ladnie "domodelowac" ;). W Google znajdziesz wiecej informacji na temat tej opcji, tutaj masz taki mini-tutoral:

:)
Napisano

Zrobiłem opcją extrude along spline i wyrównałem do prawego "ucha", za pomocą attach połączyłem oba obiekty, po zastosowaniu modyfikatoru turbo smootch w miejscu widocznym na zdjęciu wyszła przerwa i oba obiekty oddzielają się od siebie, nie łączy się to wszystko w jeden obiekt. W jaki sposób można to zrobić ?

Napisano

Trzeba zweldowac vertexy-zaznaczasz 2 vertexy i opcja weld.Pamietaj że vertexy muszą być na otwartej krawędzi żeby sie zweldowały.

Pozdr:)

Napisano

Zweldowałem wertexy znajdujące się w miejscu jak na zdjęciu, wyrównało fajnie tylko ze coś się zdeformowało jak widać na zdjęciu

Napisano (edytowane)

Zaznaczyłem te 8 wertexów które widać na zdjęciu i dałem weld. Nie mam pojęcia co dalej zrobić. Jak wyextruduje wewnętrzną część obiektu to jest lipa

Edytowane przez wueres
Napisano

ok juz zrobiłem, jakos popróbowałem w miare wyszło i jest spoko. Teraz pewnie za jakis czas znów znajde schody, najwyżej napisze :)

Napisano

Na zdjęciu widać prawie skończone słuchawki, domodolować musze kabel i ten napis sennheiser na bokach. Jak widać model nie jest zbyt realistyczny, mam problem duzy z dobraniem materiałów, żeby sluchawki były realistyczne. Chodzi o ten jasny materiał aluminium i materiał z odbiciami np. pokoju znajdujące się na czarnej środkowej części słuchawki. Wogóle mam cięzko z materiałami np. realistycznego, szkła, metalu, aluminiu, i odbijanie się roznych rzeczy na materiale np jak garnki srebrne do kuchni. Coś takiego też jak tu na zdjęciu: http://www.epoligrafia.com.pl/img/termos.jpg . Aha i jeszce gdy dodaje czasem światła, włączam żeby generowały cienie i potem w renderingu tych cieni nie widać to raz... a dwa gdy renderowałem tą samą scene co na zdjęciu w mental ray'u, jasny materiał słuchawek przenika przez kolor tła tak jakby ten materiał był z włączoną opcją opacity... Pomóżcie prosze :) pozdrawiam

Napisano (edytowane)

zajrzałem, ale większość rzeczy jakoś nie wychodzi tak dobrze... Jakoś będę musiał kombinować. Próbuje z materiałem Raytrace ciągle. Tylko nie wiem czemu renderując w mentalu materiał staje się przeźroczysty. Tworze materiał raytrace i w environment wrzucam mape hdri i przeciągam ją do slotu w material editor i nie odbija się ona na obiekcie. Jak dam tą mape do slotu "reflection" albo "bitmap" to wychodzi lipa... A z tym materiałem aluminium do sluchawek to nie mam pojęcia...

Edytowane przez wueres
Napisano

dałem materiał raytrace na tą czarną część słuchawki i wygląda to całkiem spoko, ale cały czas męczę się z tym realistycznym jasnym materiałem aluminium. Jak będę miał wszystko gotowe to podwyższe też sampling bo widać na zdjęciu, że mały jest.

Napisano

Tutaj jeszce nowsza wersja ;] Myślę, ze nawet spoko choć to i tak nie to o czym myśle, przede wszystkim denerwuje mnie ten fiolotowo-niebieski plane który odbija się w materiale aluminium, idzie jakoś się tego pozbyć ?

Napisano
zajrzałem, ale większość rzeczy jakoś nie wychodzi tak dobrze... Jakoś będę musiał kombinować. Próbuje z materiałem Raytrace ciągle. Tylko nie wiem czemu renderując w mentalu materiał staje się przeźroczysty. Tworze materiał raytrace i w environment wrzucam mape hdri i przeciągam ją do slotu w material editor i nie odbija się ona na obiekcie. Jak dam tą mape do slotu "reflection" albo "bitmap" to wychodzi lipa... A z tym materiałem aluminium do sluchawek to nie mam pojęcia...

http://www.max3d.pl/tut.php?id=293

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności