Napisano 12 Luty 201015 l Witam. Z BMW poleg艂em :P To si臋 napali艂em na Aston Martina DB9 i oto moje "post臋py" z tym modelem. Wiem 偶e jest krzywo i dopiero prostuje go, ale troch臋 nie podoba mi si臋 rozk艂ad siatki (g艂贸wnie chodzi mi o ty艂), pomgliby艣cie powiedzie膰 czy jest ok, a je偶eli nie to jak j膮 poprowadzi膰 bo nic nie mog臋 wykombinowa :( ? Edytowane 16 Maj 201014 l przez kakaku
Napisano 12 Luty 201015 l Siatka bardzo chaotyczne roz艂o偶ona. Nadkole krzywe. Rozk艂adaj膮c siatk臋 staraj si臋 mie膰 jak najwi臋cej linii prostych a nie u ciebie na samym pocz膮tku czyli na masce ju偶 wszystko jest krzywe.
Napisano 12 Luty 201015 l Ale o kt贸re Ci linie chodzi? M贸g艂by艣 nakre艣li膰 ta tym co poda艂em? Og贸lnie chodzi Ci, 偶e jest krzywo czy np linia powinna i艣c t臋dy, a nie t臋dy?
Napisano 12 Luty 201015 l latos napisa艂: Siatka bardzo chaotyczne roz艂o偶ona. Nadkole krzywe. Rozk艂adaj膮c siatk臋 staraj si臋 mie膰 jak najwi臋cej linii prostych a nie u ciebie na samym pocz膮tku czyli na masce ju偶 wszystko jest krzywe. moze nie prostych, ale zeby linie sie jak najplynniej i gladko rozchodzily
Napisano 12 Luty 201015 l Czyli chodzi o to 偶e jest nier贸wno tylko? Bo wiecie co艣 mi z ty艂em nie pasuje. Te na czerono zaznaczy艂em bo nie jestem pewien czy tak jest prawid艂owo. Jest? A na zielono zoznaczy艂em linie kt贸r膮 chcia艂bym doda膰 ale wtedy wyjdzie tam pi臋ciobok, co nie bedzie chyba ok. My艣la艂em 偶eby tamte edgesy na baga偶niku przesun膮膰 w stron臋 tej zielonej lini, ale wtedy b臋d臋 si臋 mota艂 z wyci臋ciem szczeliny na baga偶nik... Co o tym my艣licie?
Napisano 12 Luty 201015 l Po co na tym etapie bawisz si臋 w dopasowywanie siatki do lini podzia艂u blach?
Napisano 12 Luty 201015 l Tam gdzie mog臋 to dopasowywuje. Nie chce potem si臋 mota膰 z dodatkowym ci臋ciem blachy ale tam widocznie bede musia艂... Edit: UP. Poprawi艂em ty艂, ale widz臋 po renderze 偶e nie do ko艅ca. Krzywe linie na amsce te偶 wyprostowa艂em. PS. Jak b臋dzie za du偶o obrazk贸w to m贸wicie to wrzuc臋 same linki. Edytowane 13 Luty 201015 l przez kakaku
Napisano 14 Luty 201015 l Wed艂ug mnie musisz zacz膮膰 od nowa. Jako ,偶e nie jeste艣 na dalekim etapie pracy to b臋dzie najlepszy spos贸b. Zacznii rozk艂ada膰 siatk臋 powoli i z g艂ow膮, ca艂y czas zwracaj uwag臋 czy jest prosto przygl膮daj膮c si臋 z bliska Vertex膮.
Napisano 14 Luty 201015 l Nie wiem czy zaczynanie od nowa b臋dzie dobrym wyborem je偶eli chodzi o mnie. Chc臋 co艣 sko艅czy膰 chocia偶 raz:) Jest a偶 tak 藕le roz艂o偶one 偶e nie da si臋 tego naprawi膰 czy tylko krzywo?
Napisano 17 Luty 201015 l No wi臋c kolejny upek. Od艂膮czy艂em blache od reszty szyb i troch臋 szczeg贸艂贸w doda艂em, narazie nie b臋d臋 kroi艂 blachy na cz臋艣ci.
Napisano 17 Luty 201015 l Poka偶 siatk臋 bo nie podoba mi si臋 to wci臋cie na masce. Jeszcze przy przednim wlocie g贸rnym model jako艣 dziwnie do 艣rodka si臋 zapada nie powinno by膰 prosto? Chamfery masz zbyt ostre.
Napisano 17 Luty 201015 l bez ms: http://img138.imageshack.us/img138/9813/db9up.png doda艂em kilka szczeg贸艂贸w fakt chamfery gdzieniegdzie za ostre:P aha i jeszcze jedno, tak mi si臋 wydaje, 偶e co艣 mi si臋 sta艂o z viewportem. Jako艣 tak dziwnie chodzi, tak jakbym mial na "user" a mam w "perspective", za szybo jako艣:P albo mi sie tak wydaje albo faktycznie cosjest nie tak jak powinno, mieliscie cos takiego albo znacie rozwiazanie?
Napisano 17 Luty 201015 l Nadkole ci faluje. Na masce nie wiem czy zrobi艂e艣 taki bajer ale zr贸b co艣 takiego(chodzi o to zgi臋cie gdzie 艂膮czysz 2 chamfery): http://img690.imageshack.us/img690/7013/chamfer.png Nad 艣wiat艂ami 3 linia nie leci do g贸ry tylko si臋 troszk臋 zapada. Daruj sobie robienie teraz detali typu chromowana listewka przy wlocie powietrza, na razie pracuj nad modelem. Co do problemu klikni P i powinno by膰 dobrze.
Napisano 19 Luty 201015 l dobijaj膮ce... gdy wy艂膮cza艂em ju偶 maxa przez sekund臋 nie by艂o 艣wiat艂a i szlak wzi膮艂 ostatni update... autobackup nie dzia艂a, znacie jaki艣 inny sbos贸b na odzyskanie pliku?
Napisano 19 Luty 201015 l Niestety jak autoback贸w nie dzia艂a to pozostaje ci wczyta膰 tylko poprzedni膮 prac臋.
Napisano 22 Luty 201015 l ustaw autobackupa na 10-15 minut i 5 plik贸w np. co do modelu popatrz na widok left kt贸ry pokazuje prz贸d samochodu i przygl膮dnij si臋 co si臋 dzieje z nadkolem, masz buga przy tym ma艂ym wlocie na zderzaku
Napisano 12 Marzec 201015 l Up. Doda艂em kilka szczeg贸艂贸w i zacz臋艂em robi膰 ty艂 i bok(jeszcze nie sko艅czone).
Napisano 16 Marzec 201015 l off, ja mam 30 plikow co 2min. przy siatach 300k i mniej nawet nie odczowam kiedy mi zapisuje, a warto tymbardziej ze undo dziala jak dziala: ] co do modelu hmmmm nie znam sie dla mnie to zawsze wyglada dobrze: ]
Napisano 27 Marzec 201015 l Up. My艣l臋, 偶e prz贸d ju偶 sko艅czony chyba, 偶e o czym艣 zapomnia艂em ;] Jak zwykle krytyka mile widziana.
Napisano 28 Marzec 201015 l Mam ma艂y problem, mam nadzieje 偶e kto艣 pomo偶e:) Mam ma艂e fale przy tylnych 艣wiat艂ach. Wie kto艣 jak to rozwi膮za膰? Pr贸bowa艂em na kilka sposob贸w, ale nic nie skutkowa艂o. Zapomnia艂em jeszcze o ma艂ym szczeg贸liku:D Chodzi o ci臋cie blachy od 艣wiat艂a do nadkola. http://www.cargurus.com/images/2009/03/11/21/52/pic-43756.png Edytowane 3 Maj 201015 l przez kakaku
Napisano 31 Marzec 201015 l Hmm... Powoli w膮tek zamienia si臋 w monolog :] Czy gadanie do siebie to choroba? Up. Rozwi膮te艂em problem z ty艂em. Troche poci臋te i dziwnie to wygl膮da. Oczywi艣cie jeszcze b臋d臋 to jako艣 pr贸bowa艂 prostowa膰, ale chcia艂bym aby艣cie si臋 wypowiedzieli o tym:P Mo偶e by膰?
Napisano 1 Kwiecie艅 201015 l Dobrze ci idzie. Posprawdzaj czy siatka jest r贸wna bo z ty艂u troszk臋 chaotycznie j膮 roz艂o偶y艂e艣. Nadkole ci faluje. Nie rozumiem linni poprowadzonej z nadkola potem schodzi do chamfera a nast臋pnie do wydechu(jaki sens tego chamfera jest?) Zderzak pod tym dolnym wgi臋ciem jest bardziej cofni臋ty(tam gdzie b臋dzie wydech)
Napisano 1 Kwiecie艅 201015 l strasznie krzywo przy lampach... taka mala rada, wyciecia pod lampy i rowki rob na samym koncu kiedy masz juz 'zamkniety' glowny ksztalt auta i mozesz sobie pozwolic na bezpowrotne skonwertowanie siatki po MS/TS. Nawet jak Ci sie wydaje ze jest w miare rowno to przy 'twardych' refleksach w studiu bedziesz widzial wykres EKG a nie rowne odbicia.
Napisano 2 Kwiecie艅 201015 l Dzi臋ki za odpoweidzi ;] latos: fakt, linie zako艅czy艂em inacze艅 urwa艂em mi臋dzy wydechem a nadkolem. Nie wiem zabardzo o co chodzi z tym cofni臋tym zderzakiem :P vision3d: ok dzi臋ki. Mia艂em ju偶 g艂贸wny kszta艂t i si臋 wzi臋艂em za ci臋cia, ale si臋 zatrzyma艂em na tej lampie :/ Wiem, 偶e dziwnie to wygl膮da ale nie mia艂em pomys艂u jak to rozwi膮za膰. Albo wychodzi艂o p艂asko bez dodatkowych edges贸w albo w艂a艣nie takie wynalazki:P
Napisano 29 Kwiecie艅 201015 l Czas si臋 wzi膮艣膰 za rendering, zastanawiam si臋 od d艂u偶szego czasu czy nie przesi膮艣膰 si臋 na mentala, ale p贸ki co vray. Taki ma艂y akcent sportowy, ale chyba t膮 czarwon膮 linie wywale:D Bardzo bym prosi艂 o pomoc w tym bym m贸g艂 wycisn膮膰 z renderu jak najwi臋cej. http://img72.imageshack.us/img72/734/db9render1.jpg http://img144.imageshack.us/img144/8199/db9render2.jpg Edytowane 3 Maj 201015 l przez kakaku
Napisano 3 Maj 201015 l No to wrzucam wi臋kszy;] Zrezygnowa艂em z czerwonego paska na 艣rodkui zmieni艂em materia艂 艣wiate艂. PS. Podmieniam na jeszcze wiekszy;] Wystarczy ?:D PS1. Jest na nim du偶y czarny refleks, mo偶liwe 偶e to od odwr贸conego vraylighta? 艢wieci on w sufit, i jest ty艂em do samochodu. Edytowane 3 Maj 201015 l przez kakaku
Napisano 4 Maj 201015 l Ja nie potrafie jeszcze dobrze modelowa膰 ale z tego co widz臋 to przednia szyba jest ko艣lawa. Tak na wysoko艣ci g贸rnej kraw臋dzi lusterka wszystkie odbicia s膮 skrzywione. Co do lakieru... mo偶e zamiast szarego otoczenia wstaw jaki艣 obrazek 偶eby 艂atwiej by艂o Ci dobrze ustawi膰 materia艂? Tak jak pisa艂em, ja sie tam nie znam ale mo偶e innych przyci膮gniesz do komentarzy. ;)
Napisano 4 Maj 201015 l Hehe, no dzi臋ki za komentarz i t膮 szyb臋;] poprawie nied艂ugo. W艂a艣nie mam nadziej臋, 偶e kto艣 odpisze bo ja sam ma艂o si臋 znam, a ch臋tnie bym poczyta艂 co maj膮 do powiedzenia inni :)
Napisano 8 Maj 201015 l Ca艂y czas skupi艂bym si臋 na modelowaniu. Bior膮c przyk艂ad np. z John'aZi to jakie艣 rendery z lakierem itp. wrzuca gdy model jest gotowy, a tak to ca艂y czas clay i screeny. Ci臋偶ko mi co艣 nawet powiedzie膰 bo ma艂o wida膰, model nie jest najwy偶szych lot贸w ale wida膰 , 偶e si臋 starasz i robisz na ile potrafisz, to si臋 ceni.
Napisano 9 Maj 201015 l W czym rednerujesz? Materia艂 chromu jest koszmarny,lakier w miar臋 ale trzeba go poprawi膰. Drga rzecz to doswietl scene bo lewy bok samochodu jest praktycznie nie widoczny. Sam model nie jest wcale taki z艂y(moim okiem) trzyma klas臋 艣redniak贸w ;) Powodzenia w daleszej robocie.
Napisano 9 Maj 201015 l doswietl przod i maske z tej dalszej strony... widze ze masz problemy z materialami tak jak i ja ;-) jezeli chcesz zdobyc reflexy poprzez ustawianie swiatla pod roznymi katami to operuj ciagle w jednej kamerze, bo pozniej zmienisz pozycje rendera i reflexy beda juz inaczej wygladaly... rozumiem elementy na niebieska sa do omaterialowania, ze tak to nazwe... ogolnie material swiatel jest prawie ok. same lapki sa wg mnie dobrze zrobione, a do poprawy wewnetrzna czesc klosza by sie nadala... te swiatelko (kierunek) z przodu niestety do wymiany... jezeli grill jest chromowany bo nic innego tutaj nie widze zebyw chrom sie robilo, to musisz to kategorycznie zmienic... no ramka wokol szyb bocznych jest chromowana, zrob ja lepiej matowo czarna... lakier daje rade, ale w miejscach (prawe nadkole od gory) wydaje sie miejscami matowy (a taki nie jest)... do poprawy kategorycznie idzie felga !!! az razi w oczy grubosc tych tych no wiesz... uszczuplij je ciut i bedzie ok... ogolnie model nawet daje rade, poza ta felga... a i dziwnie wyglada mi ta siatka na laczeniu maski a przedniej szyby... wiem ze latwo jest wytykac bledy, ciezej zrobic, no ale z tym trzeba sie pogodzic... duzo do rzeczy ma tutaj rzecz gustu materialow, jeden lubi chropowate, drugi gladkie... dzialaj bedzie ok...
Napisano 15 Maj 201014 l Wielkie dzi臋ki za komentarze i krytyk臋 :) Kolejny up. Doda艂em troch臋 w 艣rodku, b臋d臋 jeszcze tam d艂uba艂, ale bez jakiego艣 wi臋kszego detalu bo za s艂aby komp :D Nvidia: Jak co艣 bedzie wychodzi艂o to bed臋 poprawia艂. Widze kilka b艂臋d贸w na dzisiejszym upie to poprawi臋 :] latos: Vray. Troch臋 poprawi艂em chrom i o艣wietlenie, ale b臋dzie trzeba jeszcze podkr臋ci膰. k_gabra: Tak jak wy偶ej, o艣wietlenie troch臋 zmieni艂em, ale jeszcze poprawi臋. Tak niebieskie jeszcze bez materia艂贸w. 艢wiat艂o i chrom poprawi艂em, my艣l臋 偶e jest lepiej, ale jeszcze nie doskonale. Felga po liftingu :D
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto