Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jakie są Wasze metody na wstawianie wizek w zdjęcia?

Ja w Corelu dopasowuję wizkę narzędziem Obrót w przestrzeni.

Jak to wygląda w Photoshopie?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja wstawiam w scenę zdjęcie i kręcę kamerą aż się zgodzi.

Jak to wygląda w Photoshopie? Raczej nie ciekawie ;)

Napisano
  • Autor

Wiem już jak to wygląda w PS-ie - przekształcenie swobodne + wypaczenie & perspektywa.

A z tej Twojej metody też już korzystałem, ale problem pojawia się jak masz jakąś latarnię, samochód itp przed obiektem, który wstawiasz. Choć w sumie można to wyciąć i dokleić później.

Napisano

Bawić kamerą ,aż się zgodzi - nigdy nie wyjdzie idealnie. Camera match - jest najlepszym rozwiązaniem. Polega to na przerzucaniu zinwentaryzowanych punktów z otocznia budynku do układu współrzędnych maxa i łączeniu ich z odpowiednikami na danej focie, którą mamy podczytaną w viewport'cie. Poszukaj w googlu.

Napisano
  • Autor

Bardzo fajne narzędzie, tylko, że ja pracuję na Cinema 4d.

Ogólnie rozumiem, że większość wstawia model w zdjęcie już w programie do renderowania?

Edit:

Przed chwilą znalazłem coś takiego jak "Photo match" do C4d. Niestety płatne :(

Edytowane przez Możej

Napisano

sory ze dopiero teraz odpisuje, ale teraz zauwazyelm ten watek;]

ja to wstawiam na poczatku obiekt do zdjecia w 3dmaxie- nigdy idealnie sie nie dopasuje kamery, wiec robie to na oko. Nastepnie renderuje i wrzucam obiekt jeszcze raz do foty ale tym razem w ps. Klikam prawym -free transform, no i sie bawie perspektywa itp.

no i tak to wyglada;]

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Twoja metoda jest chyba najlepsza. Dużo pomaga też renderowanie z kanałem alfa - oszczędza trochę czasu na wycinanie wizki z tła.

Trochę się ostatnio poduczyłem PS-a - we wstawianiu wizki w zdjęcie dużo pomaga funkcja Wypaczenie (Wrap).

Napisano

bawienie się perspektywą w PSie posiadając program 3d to jakaś pomyłka. Ujęcie powinno być przemyślane i tło wybrane PRZED renderem. Potem wstawia się tło w maxie ale tylko po to aby zgrać dopasować ustawienie kamery. Potem renderuje się z alfą i montuje w fotosklepie.

Napisano
  • Autor

zdeno - oczywiście masz rację.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy drzewka, postacie i pojazdy wstawiacie w scenę i renderujecie z budynkiem, czy dodajecie w PS-ie? Dużym plusem pierwszej opcji jest to, że wszystko pozostaje w skali, w PS-ie trzeba wstawiać na oko - to się tyczy głównie ludzi.