Możej Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Jakie są Wasze metody na wstawianie wizek w zdjęcia? Ja w Corelu dopasowuję wizkę narzędziem Obrót w przestrzeni. Jak to wygląda w Photoshopie?
1084 Napisano 25 Luty 2010 Napisano 25 Luty 2010 Ja wstawiam w scenę zdjęcie i kręcę kamerą aż się zgodzi. Jak to wygląda w Photoshopie? Raczej nie ciekawie ;)
Możej Napisano 25 Luty 2010 Autor Napisano 25 Luty 2010 Wiem już jak to wygląda w PS-ie - przekształcenie swobodne + wypaczenie & perspektywa. A z tej Twojej metody też już korzystałem, ale problem pojawia się jak masz jakąś latarnię, samochód itp przed obiektem, który wstawiasz. Choć w sumie można to wyciąć i dokleić później.
jahred6 Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 Bawić kamerą ,aż się zgodzi - nigdy nie wyjdzie idealnie. Camera match - jest najlepszym rozwiązaniem. Polega to na przerzucaniu zinwentaryzowanych punktów z otocznia budynku do układu współrzędnych maxa i łączeniu ich z odpowiednikami na danej focie, którą mamy podczytaną w viewport'cie. Poszukaj w googlu.
stormwind Napisano 26 Luty 2010 Napisano 26 Luty 2010 tutorial do camera match ze strony evermotion: http://www.evermotion.org/tutorials_old/compositing/arch/
Możej Napisano 26 Luty 2010 Autor Napisano 26 Luty 2010 (edytowane) Bardzo fajne narzędzie, tylko, że ja pracuję na Cinema 4d. Ogólnie rozumiem, że większość wstawia model w zdjęcie już w programie do renderowania? Edit: Przed chwilą znalazłem coś takiego jak "Photo match" do C4d. Niestety płatne :( Edytowane 26 Luty 2010 przez Możej
nicponim Napisano 13 Marzec 2010 Napisano 13 Marzec 2010 sory ze dopiero teraz odpisuje, ale teraz zauwazyelm ten watek;] ja to wstawiam na poczatku obiekt do zdjecia w 3dmaxie- nigdy idealnie sie nie dopasuje kamery, wiec robie to na oko. Nastepnie renderuje i wrzucam obiekt jeszcze raz do foty ale tym razem w ps. Klikam prawym -free transform, no i sie bawie perspektywa itp. no i tak to wyglada;]
Możej Napisano 21 Marzec 2010 Autor Napisano 21 Marzec 2010 Dzięki za odpowiedź. Twoja metoda jest chyba najlepsza. Dużo pomaga też renderowanie z kanałem alfa - oszczędza trochę czasu na wycinanie wizki z tła. Trochę się ostatnio poduczyłem PS-a - we wstawianiu wizki w zdjęcie dużo pomaga funkcja Wypaczenie (Wrap).
zdeno Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 bawienie się perspektywą w PSie posiadając program 3d to jakaś pomyłka. Ujęcie powinno być przemyślane i tło wybrane PRZED renderem. Potem wstawia się tło w maxie ale tylko po to aby zgrać dopasować ustawienie kamery. Potem renderuje się z alfą i montuje w fotosklepie.
Możej Napisano 25 Marzec 2010 Autor Napisano 25 Marzec 2010 zdeno - oczywiście masz rację. Mam jeszcze jedno pytanie - czy drzewka, postacie i pojazdy wstawiacie w scenę i renderujecie z budynkiem, czy dodajecie w PS-ie? Dużym plusem pierwszej opcji jest to, że wszystko pozostaje w skali, w PS-ie trzeba wstawiać na oko - to się tyczy głównie ludzi.
Rekomendowane odpowiedzi