Skocz do zawartości

Background mental ray

keyt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegos czasu siedze nad rederem domu w mental ray,zastanwiam sie czy jestw nim mozliwosc dodania tła(jako jpg.) czy jestem skazana na niebieskie puste niebo:/

probowałam dodac jpg.w background niestety renderuje sie jedynie w oknie top. w perspektywie czy kamerze pojawia sie czarna plama.

Dziekuje za informacje :)

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Witam podpisuję się do problemu, tylko render kanału alpha mnie nie satysfakcjonuje. Pracuję nad sceną pokoju dziecięcego - zdjęcie półki z zabawkami w którą chcę wstawić model 3D tak aby był nierozróżnialny od zabawek - dlatego interesuje mnie podgląd na bieżąco a nie ciągłe przerzucanie renderu do photoshopa. W standardowym oświetleniu tło renderuje się bez problemu, jednak gdy wrzucę daylight to tło znika, problemem jest kontrola expozycji, gdy ją wyłączę tło pojawia się na nowo (no ale wtedy model jest prześwietlony) opcja:"process background and environment maps" włączona czy wyłączona - efekt ten sam - brak tła. Próbowałem nawet w tło wrzucić background switcher i jako wyświetlane tło dałem zdjęcie, a jako przetwarzane (refleksy itd) psychical sky i dalej brak tła.

Podsumowując jak sprawić aby tłem było zdjęcie jpg przy włączonej kontroli ekspozycji?

jezeli masz daylight system to wylacz skylight i po klopocie, bedziesz mial swojego jpg w tle, ale straci na tym rednder bo nie bedzie ladnie kolorowany przez "swiatlo nieba" :) Albo zmien typ skylight na... Skylight i w zakladce skylight parameters zaznacz "Use Scene Enviroment" ale do tego lepiej nadaja sie HDRki

Ok temat w miarę rozgryzłem. Wyłączenie skylight nie wchodziło w grę. Próbowałem wszystkiego i za cholerę nie udało mi się z tłem z włączoną fotograficzną kontrolą ekspozycji. Znaczy się tło pojawiało się, raz ciemniej raz jaśniej ale nie o to mi chodziło, miało być zawsze takie same a nie przetwarzane w różnym stopniu. Natomiast przy logarytmicznej działało tak jak chciałem. Jaj się zaczynały jak przełączałem ze mr sky na inne i spowrotem, to przestawało działać. Problem był w "Aerial Perspective" trzeba wyłączyć i jest git :-)