Napisano 5 Marzec 201015 l Witam. Czy macie może przyjęte stawki za wykonanie inwentaryzacji? Jakaś kwota za 1m2? Mamy do zinwentaryzowania piwnice ok 1500-2000 m2 z wklepaniem do cada (dużo pomieszczeń, ogólny syf). Nie mam pojęcia jak to wycenić. Pomóżcie proszę. Pozdrawiam / kuba
Napisano 5 Marzec 201015 l oceń czasowo ile Ci to zajmie. jeden dzień pracy (about 8 godzin) mierniczego 200 zł lub z fakturą 300 zł ;) jak szczególnie trudne warunki np. zimno to można podbić stawkę. wyposaż się w dalmierz laserowy i hajda.
Napisano 5 Marzec 201015 l Ogólnie się przyjmuje że inwentaryzacja to 10% wartości całego projektu, ale Ty pewnie nic nie będziesz robił tylko spółdzielnia chce znać stan swoich piwnic. Ciężko ocenić, kiedyś mój znajomy wycenił inwentaryzację kilkudziesięciu mieszkań na 10-15 zł za m2, ale.... no właśnie. Nie każdy mieszkaniec chciał go wpuścić do mieszkania, inni mieli syf i śmierdziało, a inni byli bardzo pomocni. Ciężko ocenić, powinieneś wiedzieć co powinna zawierać Twoja inwentaryzacja, tzn. - tylko ściany i drzwi - ok. 10-12 zł/m2 - dyspozycje elektryczny, wod-kan, wentylacja - 12-13zł/m2 - czy jesteś uzależniony od właścicieli piwnic, bo to zależy czy zawalisz terminy, bo ludzie nie będą chcieli Cie wpuścić do swoich własności - mają gdzieś co Ty musisz zrobić - to jest bardzo ważne, bo klient może Ci jakieś mega kary dowalić, bo nie dotrzymałeś terminów - na Boga to są piwnice - rupieciarnie... czy są puste, a może zawalone gratami z całego życia mieszkańców, że możesz nawet ściany nie zobaczyć - i licz się z tym, że każdy mieszkaniec będzie szedł z Tobą do piwnicy i Cię będzie pilnował byś mu wiertarki nie ukradł Albo jestem w błędzie i masz super zlecenie, nad którym nie trzeba myśleć. Powodzenia w inwentarce.
Napisano 6 Marzec 201015 l 10 zł x 2 000 m = 20 000 zł 2 000m to dzień mierzenia we dwóch i dzień rysowania dla jednego. weźcie mnie do pomocy, proszę, mam dalmierz ;)
Napisano 6 Marzec 201015 l peter_muler widzę, że jesteś ekspertem od inwentaryzacji i masz szybkość światła w jej sporządzaniu. ale zapewniam Cię, domku jednorodzinnego nie zinwentaryzujesz w 1 dzień, a tym bardziej w kolejny nie wrzucisz tego do cada. http://www.architekci.pl/twojafirma/?id_dzialu=136 tu masz coś, na czym będziesz mógł się oprzeć. oczywiście to nie jest cennik ogólnopolski, którym należy się posługiwać, lecz raczej dokument, który da Ci kubacku pewien pogląd i nie będziesz rzucał cen na oślep. Edytowane 6 Marzec 201015 l przez drakul
Napisano 6 Marzec 201015 l drakul, to jakieś duże domki musisz robić. Dwie osoby z dalmierzem, jedna mierzy, druga notuje mogą przerobić średnio 100m2 na godzinę wnętrz mieszkań, lub domów. Opracowanie dokumentacji dla takich 100m2 to w zależności od skomplikowania 3-8 godzin.
Napisano 6 Marzec 201015 l SansSerif 3-8 h dokumentacja inwentaryzacyjna domku?przekroje, rzuty, opisy, elewacje .........życzę szczęścia i jakości roboty
Napisano 6 Marzec 201015 l Sans na drugie ma "Jakość" :) wracając do tematu: coś takiego znalazłem: http://www.2metry.pl/karty%20lokali.html wychodzi ok. 1,5-2 zł za m2 samej architektury.
Napisano 6 Marzec 201015 l Fakt mówie o swoich wnętrzarskich doświadczeniach. Przez prawie 10 lat pracy kilka ich zrobiłem. Ja 100m2 rysunku inwentaryzacji w rzucie robie średnio w godzinę. Reszta to wymiarowanie, opisy i wstawianie w ramki. Przekrojów nie robię bo większość przypadków tego nie wymaga. Myślę że jeśli masz już na tyle skomplikowany obiekt którego inwentaryzacja wymaga pokazanie przekrojów to sprawa jest na tyle indywidualna że i tak nie ma co uśredniać czasu wykonania. A wracając do tematu, kolega ma zinwentaryzować piwnice więc powinien, przemyśleć ile w tym będzie mierzenia a ile odgarniania śmieci i ścigania włascicieli.
Napisano 6 Marzec 201015 l Autor Może w kwestii sprostowania. Do zinwentaryzowania mamy piwnice pod marketem. Budynek z roku ok 1950. Masa pomieszczeń, również z gratami po byłych najemcach. Dwie klatki schodowe, smród, stęchlizna, w niektórych pomieszczeniech woda na posadzce (coś przeciekało). Jak tworzyli sklep to poodcinali wszystkie piony wentylacyjne z piwnicy. Ponoć w niektórych pomieszczeniach była masarnia (płytki na ścianach). Oświetlenie jest. Różnice poziomów posadzki do 3-4 stopni. Inwestorowi nie zależy na inwentaryzowaniu instalacji, jedynie ściany z uwzględnieniem ich nośności - grubości (które ewentualnie nadają się do wyburzenia). Dalmierz w posiadaniu jest, jedynie kwestia, czy są urządzenia do pomiaru grubuści muru?? Nie spotkałem się z czymś takim, ale ułatwiłoby sprawe. Bo tak to musimy mega dokładnie mierzyć wszystkie otwory drzwiowe uwzględniając ościerznice, aby posprawdzać grubości ścian pomiędzy pomieszczeniami. W przewiercanie chyba bawić się nie będziemy. PS. Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze posty i zaangażowanie w dyskusji. Pozdrowienia.
Napisano 6 Marzec 201015 l Autor Sans na drugie ma "Jakość" :) wracając do tematu: coś takiego znalazłem: http://www.2metry.pl/karty%20lokali.html wychodzi ok. 1,5-2 zł za m2 samej architektury. Co do tej wyceny to wydaje mi się troche mało. Powiedzmy 1500m2 x 2zł to jakieś 3000zł netto. Z pewnością 1-3 dni pomiarów, 2-3 dni rysowania przez stażyste, ewentualny dzień na pomiary dodatkowe. Tak sensownie wygląda wycena > 3,5 zł za 1m2. Co myślicie?
Napisano 6 Marzec 201015 l Prestiżowy temat to nie jest więc jak masz co do garnka włożyć weź tyle ile chciałbyś zarobić.
Napisano 10 Marzec 201015 l Witam, żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod ten. Mam złożyć ofertę na wykonanie modelu w archicadzie 13 hal produkcyjnych dużej firmy z mojego miasta. Chodzi im o to żeby można było sobie pochodzić po halach. Z dokumentacji mają rzuty przekroje i elewacje ile można wziąć za coś takiego? Hale różnej wielkości od 30x60 do 100x60m, model ma posiadac całą konstrukcje i elementy dachu ścian. Pozdrawiam
Napisano 11 Marzec 201015 l idz do archiwum , lub popros inwestora o archiwalny projekt ( nie czytalem czy to bylo poruszone teraz w waszej dyskusji ) , jesli bedizesz mial archiwum to nanosisz sobie osie kontrukcyjne i cala reszte piwnicy , idziesz i inwentaryzujesz .. jak masz swiatlo i dalmierz to łatwizna jesli masz podklady , grubosci scian tez wtedy mozesz "zmierzyc" jesli umiesz dodawac i odejmowac...