Jump to content

Problem z cut'em

wueres

Recommended Posts

Witam! Mam problem z opcją Cut w Edit Poly. Pierwsze zdięcię przedstawia okrąg który chce zcut'owac żeby go potem wyextrudować (mam włączoną opcję snaps toogle vertex). Drugie zdjęcie pokazuje już zcut'owany okrąg i jak widać pojawiła się niechciana krawędź w prawym dolnym rogu. Próbowałem zaczynając obrys od każdego wierzchołka wielokąta i zawsze pojawia się w jakimś miejscu niepotrzebnie ta krawędź... O co chodzi ? :/

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest fishinthewater

Robisz tak:

1. tworzysz dwie dodatkowe linie ( te czerwone) najłatwiej poprzez 'connect' odpowiednich krawędzi.

2. Cut ( zielone punkty)

3. Connect (vertexy które tworzą fioletowa linie )

[ATTACH]70724[/ATTACH]

I chyba powinno być ok.

odkopuję, bo bez sensu tworzyć chyba nowy wątek.

Mam idiotyczny problem z narzędziem "cut"

w widoku front wszystko pięknie

w widoku left - cut nie działa - tzn mogę ciąć tylko między istniejącymi verteksami

co ciekawe - problem znika przy przełączeniu się z widoku np na GRID...

zastanawiam się czy włączyła mi się jakaś opcja czy coś się po prostu chrzani - wszelkie snapy są wyłączone...

rozumiem - problem w tym, że jak mam ten sam widok w 2 viewportach (tu i tu left) to jeden zachowuje się tak jak powyżej, a w drugim mogę normalnie ciąć... i bądź tu mądry i pisz wiersze...

i jeszcze jedno pytanie przy okazji:

jest sobie tutorial -

i gość tnie cut'em w taki sposób, że powstają mu same trójkąty... a normalnie (a przynajmniej u mnie) cut tworzy wielokąty o ilu tam wyjdzie ściankach...

To jest jakaś opcja której ja nie widzę nigdzie czy plugin np?...

• Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy