wueres Posted March 15, 2010 Share Posted March 15, 2010 Witam! Mam problem z opcją Cut w Edit Poly. Pierwsze zdięcię przedstawia okrąg który chce zcut'owac żeby go potem wyextrudować (mam włączoną opcję snaps toogle vertex). Drugie zdjęcie pokazuje już zcut'owany okrąg i jak widać pojawiła się niechciana krawędź w prawym dolnym rogu. Próbowałem zaczynając obrys od każdego wierzchołka wielokąta i zawsze pojawia się w jakimś miejscu niepotrzebnie ta krawędź... O co chodzi ? :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hynol Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Chodzi panie kolego o to że wszystko jest w porządku. Nie można zrobić tak jak chcesz - okrąg musi być połączony z vertexami polygona na którym go wycinasz. Tak już jest i się z tym pogódź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest fishinthewater Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Robisz tak: 1. tworzysz dwie dodatkowe linie ( te czerwone) najłatwiej poprzez 'connect' odpowiednich krawędzi. 2. Cut ( zielone punkty) 3. Connect (vertexy które tworzą fioletowa linie ) [ATTACH]70724[/ATTACH] I chyba powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wueres Posted March 16, 2010 Author Share Posted March 16, 2010 No... O to mi chodziło :) Wystarczyło stworzyć te dwie linie dodatkowe... Dzięki wielkie Slowiak :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorilay Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 odkopuję, bo bez sensu tworzyć chyba nowy wątek. Mam idiotyczny problem z narzędziem "cut" w widoku front wszystko pięknie w widoku left - cut nie działa - tzn mogę ciąć tylko między istniejącymi verteksami co ciekawe - problem znika przy przełączeniu się z widoku np na GRID... zastanawiam się czy włączyła mi się jakaś opcja czy coś się po prostu chrzani - wszelkie snapy są wyłączone... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cide Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Możliwe, że tniesz wtedy od strony backface. Spróbuj na widoku right. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoMic Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 dokladnie tak jak Cide napisal, cut dzial tylko od strony normalnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lorilay Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 rozumiem - problem w tym, że jak mam ten sam widok w 2 viewportach (tu i tu left) to jeden zachowuje się tak jak powyżej, a w drugim mogę normalnie ciąć... i bądź tu mądry i pisz wiersze... i jeszcze jedno pytanie przy okazji: jest sobie tutorial - i gość tnie cut'em w taki sposób, że powstają mu same trójkąty... a normalnie (a przynajmniej u mnie) cut tworzy wielokąty o ilu tam wyjdzie ściankach... To jest jakaś opcja której ja nie widzę nigdzie czy plugin np?... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts