Napisano 3 Maj 200420 l Witam wszystkich. To jest mój pierwszy temat na tym forum i pierwsza poważna (dla mnie) praca w 3D Studio. Mam zamiar z waszą pomoca nauczyć się tworzenia ciekawych rzeczy w tym programie. Poniżej pierwsze kroki w budowie mojej sceny i pierwsze pytania: 1. Jak ustawic światło żeby przód był bardziej oświetlony (okno w tym pokoju znajduje sie za tymi fotelami) bo tak trochę za ciemno jest [Wyedytowany dnia 9-7-2004 > Ka21k]
Napisano 3 Maj 200420 l eh GI trzeba by uzyc jak chcesz effekt uzyskac...ale z tego co sie domyslilem to jeszcze za wczesnie tobie na GI ....
Napisano 3 Maj 200420 l tez ale moze poczytaj cos na poczatek o renderach typu Brazil,Vray,Final Render.....i inne....powinienes sprobowac z renderami prostymi (polecam Brazila na poczatek bo jest strasznie prosty....).efekt w Brazilu ktory daje po wlaczeniu skylighta i groundplanea jest bardzo przyjemny dla oka i dzieki temu motywujesz sie jeszcze bardziej do dalszej pracy....
Napisano 3 Maj 200420 l Autor Wcześniej miałem Maxa 4 i Brazila a teraz robie w Maxie 5 i za nic nie moge odpalć Brazila. Wyskakuje mi jakis konflikt przy uruchomieniu z HAVOKIEM. Niestety nie znalazłem nic o uruchamianiu Brazila w wersji 5. (może za krótko szukałem :)
Napisano 3 Maj 200420 l jasssne wywal kilka tys dolcow na brazila vraya i fr tylko po to by miec skylight. w max 5 masz swietne advanced lighting z jeszcze lepszym helpem. poczytaj naprawde warto.
Napisano 3 Maj 200420 l Na początek wymodeluj pokój do końca, a dopiero potem oświetlaj i texturuj. No chyba że masz w pokoju tylko 2 fotele i stolik, a wszystko to wisi w powietrzu :)
Napisano 3 Maj 200420 l poprzedziles mnie, wlasnie chcialem to napisac, textury powoduja to ze nie widac bledow, skrzywen itd, daj narazie jednolity (szary) kolor, a swiatlo takie zeby bylo wszystko widac, texy i lajt na koiniec
Napisano 3 Maj 200420 l Autor Właśnie poszedłem za radą i przerobiłem to na szaro. :) Fotele - robiłem LOFTem (prucz śrub). stolik - zwykły box (kilka :) Teraz zabieram sie za ściany i podłogę bo żeczywiście tak w powietrzu to to nie może wisieć. Pytanko: w jakiej rozdziałce najlepiej zamieszczać fotki na forum bo nie bardzo sie jeszcze orientuje?
Napisano 3 Maj 200420 l W jakiej chcesz byle nie rozpychało okna w szerz przy rozdzielczości 800x600 (zdarzają się jeszcze tacy co w tej rozdzielczości pracują)
Napisano 3 Maj 200420 l hmm... ale po co ogladac fotelik bez materialow, jak nie widac bledow z texturami to nie trzeba poprawiac, tylko zycie sobie utrudniacie :P
Napisano 3 Maj 200420 l no i piknie ... prosty fotelik ... a pomalowany wyglada ladnie ... :) narazie nie bardzo jest co oceniac ... czy doradzac ... wiec zaczekamy co bedzie dalej :) pozdrawniam ...
Napisano 3 Maj 200420 l Autor Mały update :) Popracuje jeszcze troche nad parapetem bo jest taki fikuśny i trzeba jeszcze dorobić okno i listwy przypodłogowe. Nastepnie sprubuje sił w tworzeniu firany i serwetki na stolik. Będzie ciężko :)
Napisano 3 Maj 200420 l serwetke i firanke mozna zrobic za pomocą textury nalozonej na plane z odpowiednia mapa na przezroczystosc
Napisano 4 Maj 200420 l Autor Dzisiaj nie było więcej czasu więc tylko parapet poprawiłem. Treraz biore sie za okno. :)
Napisano 5 Maj 200420 l Autor Dzisiaj zmajstrowałem okno. Czy ktos wie dlaczego wychodzą takie czarne paski po bokach do połowy we wnęce okna?
Napisano 6 Maj 200420 l Autor Niestety z braku czasu dzisiaj tylko dorobiłem kilka zawiasów i poprawiłęm troche błędów. Jak naucze sie renderować siatke to pokaże jak to wygląda bez tekstur :))
Napisano 7 Maj 200420 l Autor Wogóle mieszkam w starym budownictwie to i okna są stare. Nie ma to tamto :)))
Napisano 11 Maj 200420 l Autor Chwilka czasu i nowe szczegóły. Przy okazji mam pytanko. Kto wie gdzie znajde tutorial do obsługi SimCloth 2.53. Poświęciłem dużo czasu na stworzenie serwety tym pluginem a efekty nie są dla mnie zadowalające. Od razu mówie że przestudiowałem juz tutorial z www.max3d.pl ale tam opisana jest jakas inna wersja, a w swoim nie mam takich opcji o jakich tam pisze. Moja serweta podczas animacji za bardzo sie wyciąga i nie wiem jak ustawic parametry żeby wyglądało to w miare normalnie, a czeka mnie teraz modelowanie firany i aż sie boje :)) Wszelka pomoc mile widziana.
Napisano 14 Maj 200420 l Autor Ludzie POMOCY!!!!! Chciałbym do tego mojego pokoiku teraz wymodelować moja wersalkę, ale nie wiem jak? Już drugi dzień się męczę i nic mi nie wychodzi. Oto próbki tego co do tej pory wymyśliłem.
Napisano 15 Maj 200420 l eh , Kazik , Kazik ja gołym okiem zliczyłem 11 bugów , mysle ze ich b3d213 w13c3j (lubish pis4ć w cyferkach , chyba)
Napisano 15 Maj 200420 l napisał chveti eh , Kazik , Kazik ja gołym okiem zliczyłem 11 bugów , mysle ze ich b3d213 w13c3j (lubish pis4ć w cyferkach , chyba) Link, jak lubisz pisac w cyferkach
Napisano 15 Maj 200420 l WIDZIALEM TO JUZ... Orion mnie się zdaje jak by to było siatką..bo coś nierówno , ale poly tez mogą być
Napisano 16 Maj 200420 l Autor Metoda? Hmmm jak by to powiedziec... Najpierw zrobilem boxa, puzniej extrudowalem pare plaszczyzn. Nastepnie kilka razy smoth i wyszlo mi jakies 66000 faces. Teraz nalezało to jakos odchudzic wiec zastosowałem OPTIMIZE i juz mam tylko 11000 faces :)) Jednak nadal nie przypomina mi to mojej wersalki :(( Oto renderek: i siatka... (lub cos co ja przypomina) Straciłem kilka godzin poniewaz dopiero sie ucze. Moze ktos ma jakis pomysl jak to nalezy zrobic poprawnie?
Napisano 16 Maj 200420 l łajjjj siatka wersalki strasznie pogmatwana ja bym zaczął od nowa modelować ją
Napisano 19 Maj 200420 l Autor Znikad pomocy. No nic to. Wersaleczke zaczynam od nowa, a ze nie jestem jeszcze orlem w modelowaniu to i na efekty trzeba jeszcze bedzie troche poczekac. No chyba ze nie wiecie jak to zrobic to zrozumiem. Pozdrawiam.
Napisano 19 Maj 200420 l wiesz dobre zakonczenie...na tym forum moze 10% to ludzie ktorzy potrafia cos pomoc ...reszta to kolesie ktorzy pisza ze masz stary typ okiem lub podobne tam pierdoly...moj e mail to [email protected] Ci pomocna scene do nauki ..na pytanie ktore zadales o swietle moznym z przodu slabszym z tylu ...narazie
Napisano 19 Maj 200420 l ps.aby moje slowa niebyly goloslowne spojz na finished works praca plastic...i popatrz co oni k..wa pisza...
Napisano 20 Maj 200420 l hmm co do optimize to raczej nieuzywa sie tego do renderingu bo takie wlaasnie bugi wychodza.raczej do zoptymalizowania faceow w viewach.ps przeczytaj pare tutkow na temat poly i zacznij sie tym bawic....jedyna porada bo z ta zoptymalizowana siatka to nic sie zabardzo zrobi poprostu zacznij od nowa jak juz pisales ;)
Napisano 20 Maj 200420 l pokaz mi ta wersalke bez meszsmuta bo dales z ms i do tego z wjuwportu i dlatego to tak wyglada, tam po lewej stronie jest blad i trzeba go poprawic.... mam nadzieje ze konstruktywne to co napisalem
Napisano 20 Maj 200420 l Autor No i prosze bardzo. Troche człowiek pobiadoli i jest w koncu jakiś odzew. :)) Wielkie dzieki. 1. Raminez - a mi sie podoba twoja scenka poniewaz ja jeszcze tak nie potrafie. Czekam na scenke do nauki. Dzieki. 2. Marcin18pl - dzieki za rade 3. Skilo - jak najbardziej konstruktywne. Zaczynam od nowa a renderek podzuce puzniej.
Napisano 20 Maj 200420 l Autor Tak jak obiecałem. Wersaleczke ciosam tempa siekiera z duzych boxow od nowa. Oto siedzisko. Jeszcze nie jest wygladzone ale najpierw dorobie oparcie. Jakies sugestie mile widziane :))
Napisano 23 Maj 200420 l Autor Jesli ktos chcialby zobaczyc jak to wyglada to zamieszczam do sciagniecia plik ZIP z modelem wersalki do pobrania tutaj.
Napisano 27 Maj 200420 l Autor Chwila przerwy i znowu zaczołem katusze nad wersalka. Wszystkie elementy mam jako osobne boxy teraz musze jeszcze posklejac te kawalki razem i wygladzic to jakos. Niestety natknołem sie na problem. Najpierw robie Attach na elementach (sa jako Editable Poly), welduje wierzchołki i nic sie nie dzieje. Wertexy sie nie łacza. Dopiero jak przekonwertuje elementy na Editable Mesh moge weldowac wertexy ale w tym momencie Max robi mi zwis :(( Moze cos zle robie? Sprubuje przeinstalowac Maxa i zobacze czy problem bedzie sie powtarzal. Niedlugo nowa porcja problemow do rozwiazywania. :)))
Napisano 1 Czerwiec 200420 l Autor Oki. Dzisiaj posiedzialem pare godzinek w Maxie i oto efekty mojej pracy. Najpierw siatka wymodelowanego kawalka wersalki bez MeshSmooth. Faces: 241 Po wielu godzinach w koncu udalo mi sie wymodelowac to na tyle, ze jestem zadowolony z efektu. Odwiedzilem pare tutoriali ale najbardziej pomocny chyba byl Faq o MeschSmooth. :) i Siatka z dodanym MeschSmoothem. Faces: 1016 I renderek tego pod Brazilem. Inne czesci juz sa gotowe. Musze jeszcze tylko dopasowac kilka elementow i niedlugo powinny pojawic sie juz jakies rendery. Prosze o komentarze czy jest to wykonane poprawnie i co mozna by jeszcze zmienic lub jak to odchudzic. Napewno sa sposoby ktorych jeszcze nie znam wiec licze na wasza pomoc. Pozdrawiam i zabieram sie do dalszej pracy. :))
Napisano 2 Czerwiec 200420 l Autor No to jedziem dalej :)) Dzisiaj skonczylem prycze i ustawilem z innymi sprzetami. Tak naprawde to jest moj perwszy projekt tworzony w 3Dmax5. Budujac ten pokoik chce sie nauczyc roznych technik modelowania. Budujac fotele prawie w calosci uzylem Lofta. Stolik to kilka zwyklych boxow dzieki ktorym nauczylem sie poslugiwac CHAMFEREM (o ktorym wczesniej nie mialem pojecia), Wieksze problemy napotkalem tworzac parapet, ale udalo sie :)) Kilka godzin i powstala serweta na stolik dzieki pluginowi do materialow. czeka mnie jeszcze duzo pracy w szczegolnosci z powodu braku wiedzy i doswiadczenia (trening czyni mistrza), ale nie trace zapalu. jeszcze tylko polka na ksiazki i mnostwo pierdolek na niej. karnisz i firanka. Dywan i wazonik. i Chyba najtrudniejsze (z mojego punktu widzenia) czyli kwiaty. Tym czasem zostawiam Was drodzy forumowicze i prosze o opinie czy moge robic nadal modele czy lepiej zrobic format dysku i dac sobie spokoj :))
Napisano 2 Czerwiec 200420 l jak na moje oko to calkiem ladnie ci to idzie ... pracuj dalej dzielnie a napewno bedzie z tego ladna scenka pozdrawiam
Napisano 2 Czerwiec 200420 l Nareszcie zaczyna to coś przypominać tylko daj niżej cama bo niebieskie tło wyziera ponad ścianą :D
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Autor Wlasnie mialem pytac: Czy robic sufit? Czy jest to zbedne i jesli go zrobie czy nie wplynie to jakos na oswietlenie?
Napisano 3 Czerwiec 200420 l sadzac po tym gdzie masz swiatlo umieszczone to nie powinno wplynac pozdro