Napisano 15 Kwiecień 201015 l Witam, Jest to drugie moje podejscie do 3ds maxa, pierwsze z wlasnym pomysłem i w vrayu. Wiem, ze wyglada to slabo. Jak mialem bryle domu jedynie z materalem tym brazowoym bez trawy i metalu na barierce, wszystko w kolorach bylo ok ... po dodaniu ich nie zmieniajac reszty obraz sie przeswietlil - jak widac, a szyby za bardzo rozjasnily ... a jesli dobrze pamietam z wykladow z fizyki okna wydaja sie ciemniejsze przy większym natezeniu swiatla. Pomozcie ludziska bom ułomny!
Napisano 15 Kwiecień 201015 l Ewidentnie nie odrobiłeś lekcji ;) Chyba nie wydaje Ci się, że od razu za kumasz o co chodzi, nie czytając manuala czy też nie robiąc większej ilości testów. Droga jest długa i kręta, powodzenia.
Napisano 15 Kwiecień 201015 l Bonifatz - aleś ty pomocny. :) kozyr - Nie zajmuję się wizkami, ale jeśli masz już ustawione wszystko jak chcesz a wychodzi przepalone, to proponuję sprawdzić "Exposure Control".
Napisano 15 Kwiecień 201015 l sly : ja po prostu próbuje kozyr'a zmotywować ;) bo łapkę wyciągnąć to każdy potrafi.
Napisano 15 Kwiecień 201015 l Bonifatz to jest zwykłe forum, po prostu forum i jeśli ktoś o coś pyta to znaczy, że nie wie i nie umie lub nie chce mu się szukać. Jeśli nie chce mi się odpowiadać to nie piszę nic bo takie rady jak Twoje to można usłyszeć od ojca lub nauczyciela i do nich należy motywacja początkujących. Zresztą takich jak Ty "pomocnych dłoni jest na forum dużo" ale cóż zrobić, w końcu jesteśmy Polakami :).
Napisano 15 Kwiecień 201015 l czyli jak ? jak jęczę w odpowiedni sposób to należy mi się wiedza na talerzyku, której w sumie i tak nie będę wiedział jak zastosować, bo nie wiem gdzie, co, dlaczego i jak ? hehe
Napisano 15 Kwiecień 201015 l specem nie jestem ale nie za bardzo rozumiem w czym tkwi problem ?? zmień intensywność oświetlenia i po problemie. rozjaśniło Ci obiekt ponieważ materiał który dobrałeś do otoczenia odbija światło. To jest chyba oczywiste ?? pobaw sie ustawieniami światła ewentualnie ustawieniami materiałów i po problemie.
Napisano 15 Kwiecień 201015 l jarross - z tymi Polakami to przegiąłeś. Jeśli taki jest wizerunek Polaka w Twoich oczach - okryj to milczeniem.
Napisano 15 Kwiecień 201015 l zacznijmy od tego, że fajnie było by zobaczyć ustawienia rendera i samych świateł. To bardzo pomaga w udzielaniu pomocy.
Napisano 16 Kwiecień 201015 l Nie, nie podawać na talerzyku gotowych rozwiązań tylko darować sobie żałosne komentarze i moralitety Panie Bonifatz a zmotywować do pracy to można na przykład swoje dzieci albo dobrego przyjaciela (no chyba, że jesteś jakimś kaznodzieją, nauczycielem czy coś w tym rodzaju). "Typowe usprawiedliwienie lenistwa" - ciekawe czyjego i kto usprawiedliwia? A co do Polaków to mam takie zdanie a Ty masz swoje (niestety nie wiem jakie).
Napisano 16 Kwiecień 201015 l Cześć.Generalnie pomijając toczącą się dyskusję...i wracając do wizki, jest ostro przepalona, skorygować można to zmniejszając intensywność światła, bądź zmieniając ustawienia kamery(zminiejsz ISO(im mniej tym ciemniej), bądź f-number(im mniej tym jaśniej) lub shuter (im mniej tym jaśniej))oczywiście jeśli pokażesz swoje settingi będzie dużo łatwiej podpowiedzieć coś konkretnego. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Napisano 16 Kwiecień 201015 l Cześć.Generalnie pomijając toczącą się dyskusję...i wracając do wizki, jest ostro przepalona, skorygować można to zmniejszając intensywność światła, bądź zmieniając ustawienia kamery(zminiejsz ISO(im mniej tym ciemniej), bądź f-number(im mniej tym jaśniej) lub shuter (im mniej tym jaśniej))oczywiście jeśli pokażesz swoje settingi będzie dużo łatwiej podpowiedzieć coś konkretnego. Pozdrawiam i życzę powodzenia. o ile jest to robione physical camera a nie standardowo.