Skocz do zawartości

problem z renderem

mirekbini

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

za malo info... sprawdz czy jako renderer masz wybranego vray'a, sprawdz ustawienia rendera, dodaj swiatla jesli ich nie ma...

wrzuc screenshot'a...

[OFFTOP]

nie chce byc zlosliwy ale na przyszlosc podawaj wicej info bo to tak jakby ktos napisal na forum samochodowym

"mam samochod, wsiadam, przekrecam kluczyk w stacyjce i nie jedzie... co z tym zrobic?"

raczej ciezko takiemu komus pomoc jak sie nic nie wie...

[/OFFTOP]

tak , vray mam włączonego, ustawienia mam te, na których wczesniej robiłem wizki, świateł od groma vray lighty w oknach , za kamerą, 1 direct , tylko nie widac tych materiałów np na podłodze jest deska brązowa a wychodzi czerń, światła wychodzą jakieś blade, co 15te włączenie renderu załapie i wychodzi w kolorze takim jak ma byc ale przecież tak być nie powinno :/

Wychodzi coś takiego jak w załączniku :(

no jak piszesz, że ci załapie to sam nie kumam bo nie spotkałem się z takim błędem więc chaosgroup tylko chyba pomoże. Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy to presety ustawień rendera. Czasami miałem tak że po użyciu jakiegoś to po wczytywaniu ponownym sceny do maxa raz zostawały stare ustawienia a innym razem nowe i rendery oczywiście się różniły.

strzelam, ze to co czarne ma jakies odbicia, jesli tak to podobne problemy mamy czasem przy renderowaniu animiacji i wyglada to tak ze jedna z maszyn na farmie renderuje wszystko co ma odbicia na czarno. niestety jedyna rada to spisanie listy klatek i wyrenderowanie jeszcze raz. nigdy nie zdarzylo mi sie zeby to sie dzialo przy renderowaniu pojedynczej klatki na stacji roboczej.

otowrz max'a merge all z tej sceny ktora sie kaszani i ustaw vray'a od poczatku.

jesli masz "rozszerzone demo" vray'a to tez moze byc przyczyna takich problemow...

jeśli liczysz sieciowo to sprawdź czy masz podpięte wszystkie tekstury i iesy, jeśli nody nie są wstanie znaleźć ścieżki to czasem się tak dzieje.mnie to wygląda na wyłączone reflection/refraction w global settings(ustawienia renderera).