Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

swego czasu, jakieś dwa-trzy lata temu skusiłem się na dość tani zestaw Q6600 na pokładzie. Mała obudowa, którą można wziąć "pod pachę" oraz niska cena to były duże plusy tego zestawu. Niestety w tym roku postanowiłem wziąć go na robotę za granicą, gdzie temperatury obecnie wahają się między 35, a 40 stopniami, przez co pojawił mi się problem z temperaturami, a konkretnie to z temp na kościach pamięci. Objawia się to tym, że po dłuższym korzystaniu głośniczek systemowy wydaje trzy krótkie beepy, a i same kości do najchłodniejszych nie należą. Wyłączyłem beepa w systemie, ale wiadomo, że jest to rozwiązanie mniej niż doraźne. Jakie temeratury może wytrzymać taka płyta główna oraz te kości? Poniżej to co posiadam w tym kompie oraz temp:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/overview/ga-n650sli-ds4l_10.html

http://www.komputronik.pl/index.php/product/51059/Podzespo_y_PC/Pami_DRAM/Kingston_DDR2_2x_2GB_800MHz_CL6.html

tempk.jpg

Dodam tylko, że te temperatury są prosto po włączeniu komputera, i z rana, gdzie temperatura powietrza jest jeszcze dość niska, później idą dość znacząco w górę. :|

Z góry dzięki za wszelkie pomocne komentarze.

Pozdrawiam

Szymon.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ten sam procek , podobna płyta ,8Gb ram , mała obudowa .

Pomógł duży wentylator z przodu , gdzie fabrycznie było już na niego miejsce w tej obudowie .

Obroty wentyla regulowane w upalny dzień max , wieczorem trochę ciszej ;).

Napisano
  • Autor

Też mi właśnie takie rozwiązanie przychodzi do głowy, ale pytam też, bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile takie podzespoły mogą znieść, znaczy jakie max temperatury? ;)

Sz.

Napisano

Znieść mogą dużo więcej , jeśli masz na myśli ich awarię. Co innego stabilna praca, wraz ze wzrostem temperatury stabilność maleje , aż w pewnym progu komputer jest na tyle niestabilny, że wywali nam bsoda, zawiesi , lub jakieś artefakty na obrazku się pojawią. Są różne stopnie tej niestabilności, dopóki nie masz żadnych takich objawów to się nie przejmuj . Walnij profilaktycznie jakiś jeszcze wnetylator 120mm z conajmniej 1500rpm i będzie dobrze. Tak jak AdiJager powiedział, próg tolerancji nie zależy nawet od firmy tylko pojedyńczego modelu.produktu więc może być też tak, że jedna kość w temp. X nie wytrzyma a druga teoretycznie ta sama już tak.