Napisano 30 Lipiec 201014 l Model wykonany jakis czas temu ramach nauki rihno. Silnik: mental ray. materaily ,drzewa liscie A&D. Pozdrawiam
Napisano 30 Lipiec 201014 l Można by tu jeszcze spoooro zmienić. Daaaaawno temu (chyba coś z 6 czy 7 lat) robiłem exteriora w rhino i z tego co pamietam bardzo łatwo mi przychodziło robienie różnych drobiazgów, które by się tam przydały - typu rynny, jakiś kawałek wnętrza, firanka, etc.
Napisano 30 Lipiec 201014 l fakt... można by dopracować detal.... ale sam efekt wizualno estetyczny... na poziomie :)
Napisano 31 Lipiec 201014 l spoko.. tylko nie rozmywaj tak boków i tego co jest dalej... bo nigdy tak nie jest... jak to zrobiłeś... sprawdź sam... wyjdz przed jakis budynek i zrób sobie fotke...zobaczysz ze nie uda ci sie osiagnąc takiego rozmycia planu czyli tzw. DOFa
Napisano 31 Lipiec 201014 l Autor tak zgadzam się, że można by tu wiele zmienic ale raczej pozostanie to juz tak jak jest ,a te uwagi uwzglednie w nastepnych pracach. Już od dłuszego czasu model ten tkwił na moim HD nie wykorzystany, a ta praca to w zasadzie test rozwiazania GI, plus test drzew i lisci. Co do DOF'a to tutaj to zostało zrealizowane ręcznie w PS ;). Zdaję sobie sprawe, że efekt jest przesadzony i w zasadzie powino się to robic za pomocą kanału Zdepth. Nie polecam mental ray'owego DoF'a -daje to jakiś dziwny efekt ziarna + zwiększony czas renderingu. tymczasem wrzucam kolejne prace w odzielnym watku. Pozdrawiam
Napisano 31 Lipiec 201014 l George>// mentalowy dof ssie... to racja... jeżeli robisz statyczną scenke... to już lepiej jest wyjarać... pierwszy plan do tekstur... i policzyć multipassem DOF ale u ciebie tego dofa nei powinno być wogóle... na tej scenie.. więc nie wiem po co sobie zawracać łeb nawet zetką ; p ja tam zawsze uważam że jezeli masz ostrość ustawianą na "nieskończoności" to DOF jest mniej wiecej do 1,2-1,8m jakoś tak... potem już tego efektu nie ma... mówie o jakimś zwykłym aparacie kompaktowym albo czymś w tym stylu... wiadomo mozna sobie zakupić taki obiektyw... że będziesz miał dof na 20 metrów ; p ale niewielu na to stac.. więc nie ma zbyt wielu takich zdjęć... czasem na meczach z gónej półki widać takie closeupy... z potężnymi dofami..
Napisano 31 Lipiec 201014 l Autor norden//->Ja na fotografi ( jeszcze ;) ) się nie znam za bardzo. Wiadomo ,że fotorealizm jest w cg jakims wyznacznikiem ale tutaj ten efekt DoF'a zostal podyktowany tym, że strasznie raziły mnie te drzewa na których idealnie było widać każdy listek. Ludzie tak nie postrzegają drzew tylko w bardziej "masowy" sposób ale uwzglednie twoje uwagi w przyszłości. Pozdrawiam
Napisano 2 Wrzesień 201014 l sam klimat bardzo dobry, nawet rewelacyjny, sama technika jeszcze leży (ale zapowiada sie swietnie), uwazaj na takie akcje jak drzewo w srodku chodnika i smyrające budynek :] ciezko zamknac okno przez gałezie :]