Napisano 6 Sierpień 201014 l Witam :) Jestem początkujący jeśli chodzi o tworzenie grafiki w 3d, ale mam ogromną zajawkę i chce się jej uczyć. Ostatnimi czasy gdy stwierdziłem, że w miare potrafie obsługiwać się maxem postanowiłem wydziergać sobie taką scenke. Jest to moje pierwsza scena i prosiłbym o krytykę co tu jest nie tak jak powinno. Chciałem, żeby wyszło fotorealistycznie no ale cóż... nie wyszło :P Edit: poprawione http://img195.imageshack.us/i/czemubynie.jpg/ Edytowane 9 Sierpień 201014 l przez Jawerson
Napisano 6 Sierpień 201014 l hellow! pierwsze i najwazniejsze to skale wszystkich obiektow.masz tam strasznie to wszystko porozjezdzane. materialy, swiatlo i rendering wymagaja sporego podkrecenia, poszukaj jakichs tutoriali do silnika w ktorym renderujesz i sproboj cos z tego wyciagnac. poza tym polecam Ci na poczatek poszukac jakichs referencji do tego co robisz, pozwoli Ci to uchwycic troche detali ktorych z pamieci nie zrobisz. ale zeby nie bylo ze jest tragicznie to kadr jest poprawny i wszystko mimo ze nie specjalnie mocne to jest dosc spojne :) Salve!
Napisano 6 Sierpień 201014 l Jak zobaczylem twoja prace od razu cofnalem sie jakies 15 lat wstecz do czasow amigi i tamtejszych renderow :) To jest pozytywny komentarz ;D Pozdrawiam
Napisano 6 Sierpień 201014 l Cześć! Pierwsze co mi się w oczy rzuciło to za mała tekstura skał, tzn powiedzmy pęknięcie skały na teksturze które powinno mieć w rzeczywistości 0,5 metra po nałożeniu na model ma u ciebie 3 metry. Różnice w ostrości: trawa patrząc od dołu ma ostre rysy, potem zupełnie rozmyte a potem znowu ostre rysy chatek. Poza tym jak na pierwszą pracę, dajesz radę :) Powodzenia
Napisano 6 Sierpień 201014 l Jeśli to jedna z pierwszych prac to nie ma co bić autora. Architektura trochę słaba, obronność zamku cierpi z powodu położenia poniżej skarpy. Zamki fantasy kojarzą mi się raczej z bardzo wyniosłymi i skomplikowanymi budowlami, na skarpie moża lub nad urwiskiem. Dobrze jest też dać dużo mgły ślady zwietrzenia i porastającej roślinności. Niebo dobrze dobrane ale nie zgrane z nim światło. Powinno być bardziej rozproszone i z trochę innego kierunku. Rób następny zamek. Piąty będzie dobry.
Napisano 6 Sierpień 201014 l Autor Faktycznie w tej scenie ewidentnie brakuje detalu to widac odrazu. Dzieki wam za wskazowki :) przez jakis czas jeszcze popracuje nad tą sceną i poszukam lepszych tekstur :)
Napisano 6 Sierpień 201014 l Mysle że najpierw pochwalimy za to że kompozycja obrazu jest całkiem spoko.. są plany jest gites... Hmmm co do reszty.. moge ci pisać o tym ze to tamto jest złe... ale napisze coś innego... Jeżeli już chcesz tą grafike 3D zaczepić... przygotuj się na to ze aby być naprawdę zadowolonym z tego co robisz czasem będziesz musiał spędzić nawet 2-3 miesiące nad pracą... Trzeba się neistety uzbroić w cierpliwość...
Napisano 7 Sierpień 201014 l Pierwsza praca? Najs jeśli chodzi o kompozycje, ale jak orkowie przygotują się do szturmu, to nie ma bata... Wieśniacy nie przeżyją... ;) Brak mi tu wyraźnie zarysowanego muru obronnego, co ukryłoby niektóre braki, a jednocześnie podkreśliłby moc tego zamku. Na samej górze, przez okno widać na wylot skałę po drugiej stronie. Za to chmurki fajnie wyszły :) Tekstur itp się nie czepiam, bo raczej wiele pracy Cię jeszcze czeka. Cierpliwością, wytrwałością oraz metodą prób i błędów dojdziesz do wspaniałych efektów, więc... POWODZENIA ;)
Napisano 8 Sierpień 201014 l Autor Dzięki wam wszystkim za podpowiedzi. Postanowiłem sobie jeszcze nad tym popracować korzystając z waszych podpowiedzi wyszło mi takie coś http://img195.imageshack.us/i/czemubynie.jpg/ wiesniacy juz moga czuc sie bezpiecznie za murami miasta :) Genralnie powinienem był założyć temat w dziale wip zeby nie zasmiecac tego dzialu jesli jest taka mozliwosc to prosiłbym żeby przenieść ten temat :)
Napisano 9 Sierpień 201014 l heh nie wiem.. mam takie wrażenie że tylko samobójcy budowaliby zamek pod stokiem ; ) Mysle że teraz nawet te grube mury nie powstrzymają złych hord przed staczaniem kul siana nasączonych podpaloną naftą na biednych wieśniaków....
Napisano 12 Sierpień 201014 l uncle zastanawiam sie kto postawil ta budelke wina na tym stoku :) Zapewne Guliwer xD