Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej!

Siadlem sobie do mojego modeliku dzisiaj i dlubalem w blenderku teksturki. Wesolo zapisujac sobie co jakis czas ctrl-s bylem calkiem spokojny i zamknalem po jakims czasie blenderka. Oczywiscie tekstura nie zostala zapisana przez ctrl-s, zapisuje sie nia przez f3(co wiedzialem i przy wczesniejszych posiedzeniach raczej o tym pamietalem, ale jednak raz sie zdarzylo) Pytam wiec czy jet mozliwosc ustawienia jaks Blenderka 2.53 zeby zapisywal teksture przy wcisnieciu ctrl-s?

Zgory dzieki:)

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Hej!

Siadlem sobie do mojego modeliku dzisiaj i dlubalem w blenderku teksturki. Wesolo zapisujac sobie co jakis czas ctrl-s bylem calkiem spokojny i zamknalem po jakims czasie blenderka. Oczywiscie tekstura nie zostala zapisana przez ctrl-s, zapisuje sie nia przez f3(co wiedzialem i przy wczesniejszych posiedzeniach raczej o tym pamietalem, ale jednak raz sie zdarzylo) Pytam wiec czy jet mozliwosc ustawienia jaks Blenderka 2.53 zeby zapisywal teksture przy wcisnieciu ctrl-s?

Zgory dzieki:)

Powinno być ALt-S ale coś u mnie nie działa i jest na szaro w menu ;/, natomiast save as działa, zdaje się że bug.

Napisano
A dodanie po prostu nowego skrótu, tzn dodatkowego do operacji zapisywania tekstury pod ctrl+s?

Tam jest już skrót ale funkcja nie działa xD

Napisano

Jako, że mam problem pokrewny w Blenderze 2.53 beta, to się podepnę.

Jak sobie załaduje texturę w formacie .png, z kanałem alpha, podmaluje w blendku i zapisze to kanał alpha nie zostaje zapisany. Bug, czy może o czymś nie wiem?

Napisano

Dzięki. W życiu bym się nie domyślił, że ustawienie renderu mają tu coś do gadania. Ciekawe, zabawne, dziwne... :)

Napisano

output to są akurat ustawienia zapisu pliku graficznego. Jak wyrenderujesz i będziesz zapisywał, to te ustawienia też działają, a czemu są w dziale render, bo twórcy wyszli chyba z założenia, że częściej się renderuje i zapisuje obrazek :) blender jest pełen takich ciekawostek :)