Napisano 2 Wrzesień 201014 l znowu dopadła mnie ta Blenderowska "logicznośc"... Kiedy wgrywam nowy objekt, jego wierzchołki nie snapują się do siatki. Po kombinacji Shift S/Selection to grid... punkt wskakuje na siatkę i snapuje się jak należy. Mam problem, bo opcja Shift S rozwali mi cały objekt, snapując jego punkty do siatki jak popadnie, a ja chciałem tylko kilka punktów snapnąć do siatki z trzymanym CTRL :/
Napisano 2 Wrzesień 201014 l shift+s snapuje ci zaznacozne elementy a nie wszystkie, więc wybierz sobie te które chcesz snapnąć przed wciśnięciem tejże kombinacji
Napisano 2 Wrzesień 201014 l Mnie raczej chodziło o snapowanie tj. po jednej osi. Nie koniecznie do punktu siatki, a raczej do linii - jeśli wiesz co mam na myśli. W Silo robię tak, że klikam czerwoną strzałkę na osi współrzędnych (oś "x") i przesuwam wybrany punkt tylko po tej osi... wtedy ten snapuje mi się do linii. W Blenderze też tak jest, jeśli zaczynasz w nim prace... ale jeśli wgrasz obiekt np. z Silo, to już nie jest tak różowo :/ , bo punkty nie wskakują na linie siatki.
Napisano 2 Wrzesień 201014 l Włącz snap durning transform i wybiesz edge a jeśli zacznie ci przyciągać to co nie chcesz w pewnej osi to wciskasz albo x albo y albo z a jeśli w 2 płaszczyznach to blokujesz 2 osie Shift + oś
Napisano 2 Wrzesień 201014 l Shift-S robi snap to grid, a CTRL i przemieszczanie WCALE nie snapuje, tylko przemieszcza o stałą odległość siatki lub obraca o krok ustalony w opcjach. Nie ma różnicy między obiektami Blendera a importowanymi poza faktem że obiekty Blendera (większość) mają regularne wymiary więc na ogół są ich vertexy od razu na gridzie.
Napisano 3 Wrzesień 201014 l tak coś myślę, że właśnie o tę siatkę chodzi i jej ustawienie w prefsach. dac77, ale np. w Silo nie mam tego problemu, moge każdy punkt wgranego objektu snapować jak mi się podoba i do czego mi sie podoba... nawet zmieniając wartośc grida w prefsach 100 razy ;) No ale nie rozmawiamy tu o Silo... będę się posiłkował waszymi wskazówkami. Dzięki. a tak przy okazji, to sobie tu wdepnąłem: http://www.blendertips.com/tutorials.html może ktoś nie zna. Edytowane 3 Wrzesień 201014 l przez Chrupek3D