Napisano 5 Wrzesień 201014 l Witam, Mam pytanie, mam większą saturację kolorów i kontrast, w Photoshopie, niż w przeglądarkach zdjęć, czy na pulpicie. Skąd bierze się ta różnica i które kolory są "rzeczywiste"? pozdrawiam
Napisano 5 Wrzesień 201014 l profil kolorów w photoshopie jest inny i które kolory są "rzeczywiste"?te za oknem :) a na powaznie to CI nie pomogę, bo nie wiem czy ktorys z profili kolorów jest uber. pewnie tak. Edytowane 5 Wrzesień 201014 l przez olaf
Napisano 5 Wrzesień 201014 l Autor Pytanie o "rzeczywiste" tyczyło się: jak będzie wyświetlane zdjęcie na innym komputerze/ w sieci itd. Czyli , który profil jest bardziej obiektywny. pozdro
Napisano 5 Wrzesień 201014 l wylacz zarzadzanie kolorem przez system windows. najprawdopodobniej przez to konwersja jest robiona o jeden raz za duzo. nie pamietam dokladnie gdzie to, ale wygooglasz. a i nie ma obiektynych kolorow. kazdy jeden monitor uzytkownik moze miec cuda na kiju. ja mam sRGB po prostu.
Napisano 5 Wrzesień 201014 l Autor Dzięki. Ustawiłem sobie poprawny profil, ale problem jest w czymś innym - saturacja i kontrast, w Photoshopie mam żywsze, głębsze kolory i kontrast, poza szopem tracę zarówno kolor i kontrast. W panelu sterowania Nvidia moge sobie iprzełączyć na use Nvidia settings i podbić wszystko ale równocześnie dzieje sie to w szopie , czyli wtedy na pulpice ok a w szopie przepalone hehe;) pozdro
Napisano 5 Wrzesień 201014 l wiec szop Ci wyswietla inaczej - mozesz ustandaryzować wyswietlanie, czyli wybrac szopowi takie jakie domyslnie stosuje np. przegladarka. Ja tez mam sRGB, ale jak ktos otworzy na maku zapisane przeze mnie foty w czymkolwiek to widzi rzeźnie z kolorami, nasyceniem i gradientami. Majac na mysli uber chodzilo mi bardziej standard stosowane w miejscu gdzie kierujesz swoje pliki.
Napisano 5 Wrzesień 201014 l Autor OK, ale gdzie mam przypisać szopowi "standard" wyświetlania - w programie?Czy windowsie? W szopie mam Adobe 1998 tak samo ustawiłem pod windowsem w zarządzaniu kolorem dla monitora. W win7 w profilach wybrałem gdzie się da "fotografia". pozdro p.s dodaję ilustrację, jak widać chodzi o nóżki a więc sprawa poważna ;) Edytowane 5 Wrzesień 201014 l przez astrologos
Napisano 5 Wrzesień 201014 l lol pamietam ten boski panel z kolorami w windzie - gdzies tam masz chyba zaawansowane. W szopie w tym samym menu gdzie preferencje masz color settings - chyba edit, ale uzywam ps7 wiec moze sie cos pozmienialo a teraz cs4 mi sie nie uruchomi jako drugi :/ edit: wrzuciles fotkę - powieksz jej cycki to nikt sie nie kapnie w kolorach Edytowane 5 Wrzesień 201014 l przez olaf
Napisano 5 Wrzesień 201014 l Autor heheh, a nie widzisz różnicy w nasyceniu i kontraście? Tylko to chcę skorygować./ o ile to możliwe/ ps. Dzięki! Uwolniliście mnie jednak od traumy...;) piweczka Edytowane 5 Wrzesień 201014 l przez astrologos