Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam zrobione auto ... i było robione na zasadzie mirroru (dobrze to ująłem) - jedna strona robiona druga się automatycznie tworzyła

teraz chcę usunąć połówkę ... ale zaznacza mi się tylko ta połówka która była ręcznie tworzona a ten mirror w ogóle nie jest zaznaczalny ... jak można usunąć ten mirror czy jak to się tam zwie ??

chcę usunąć połowę samochodu ....

dzięki

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Skoro włączyłeś modyfikator mirror to albo go wyłącz albo usuń albo zmień mirror na mesha ...o ile pamiętam w 2.49 się dało ;) .

Napisano

w trybie edycji np. face, spróbuj klawisza L na połówce.

To działa jeśli masz połączone dwa obiekty opcją join...w UV edytorze też działa ;)

Czasami się przydaje jak wgrasz format .obj i żeby rozdzielić objekty... wciskasz L i P (w tybie edycji TAB)

ps. z mirrorem się nie da, ale klawisz L Ci się przyda :D

Edytowane przez Chrupek3D

Napisano
  • Autor

a jak to zrobić ?:) nie widzę czegoś takiego jak wyłącz mirror

Napisano

W opcji modyfikatora użyj guzika "apply" ... zamieni on wtedy całą "odbitą" stronę na mesh :) Pamietaj o clipping zaznaczonym i sprawdź czy są połączone wierzchołki na granicach tych połówek, bo inaczej nie połączy ci ich i będziesz miał 2 osobne kawałki i dużo ręcznej roboty. :)

Jeśli chcesz usunąć tą połówkę, po prostu kliknij obrazek "oka" (bedzie niewidzialna), "aoaratu" ( bedzie widzialna, ale nie renderowana, albo po prostu krzyżyk by usunąć modyfikator i zarazem tamtą połówkę

Pozdrawiam. :)

Napisano
  • Autor
  RayTracer napisał:
W opcji modyfikatora użyj guzika "apply" ... zamieni on wtedy całą "odbitą" stronę na mesh :) Pamietaj o clipping zaznaczonym i sprawdź czy są połączone wierzchołki na granicach tych połówek, bo inaczej nie połączy ci ich i będziesz miał 2 osobne kawałki i dużo ręcznej roboty. :)

Jeśli chcesz usunąć tą połówkę, po prostu kliknij obrazek "oka" (bedzie niewidzialna), "aoaratu" ( bedzie widzialna, ale nie renderowana, albo po prostu krzyżyk by usunąć modyfikator i zarazem tamtą połówkę

Pozdrawiam. :)

a możesz mi dać screena bo nie widzę tego .. gdzie tego mam szukać ...

Napisano
  • Autor
  Sunedge napisał:
F9 - panel "Modifiers" - klikasz krzyżyk x - Delete modifier - włala ;)

dzięki :) ...

a mam takie pytanko czy da się zamienić to jakoś ???? chciałbym wywalić to co robiłem ręcznie a mirrora zostawić ? :) w sensie usuwam mirror ale to akurat usuwa tą stronę która powinna zostać :)

Napisano

To moze usun modyfikator mirror - a to co sie zostanie odbij po danej osi ?? ;)

ctrl+M i wybierasz sobie oś odbicia (lub - spacja >> Transform >> Mirror)

Napisano

albo wciskasz s następnie litere osi po której chcesz odbić i wstukujesz "-1" i Enter