velopl Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 (edytowane) Witam Zaczne od poczatku. Zajmuje sie projektowaniem bizuterii i jak narazie do tego celu uzywam Rhino. Chcialbym osiagnac cos takiego, ze przesuwam slidery i np. zmienia mi sie kat, ilosc lapek, ilosc kamieni itd. itp. Cos takiego ma Counter Sketch ale kompletnie mnie to nie interesuje bo tam mozna tylko edytowac gotowe juz projekty. Jakis czas temu zaczalem zabawe z Houdinim ale hmm ciezko jest (modelowanie). Czy ktorys program do modelowania ma takie wlasciwosci jak houdini ale jest bardziej "modelling friendly" ;) ? Projektuje bizuterie komercyjna i szybkosc dokonywania drobnych zmian jest dla mnie kluczowe. Jeszcze jedno. Counter Sketch jest na bazie Rhino i podejrzewam, ze to po prostu Phyton. Moze zaczac nauke Phytona? Moze dalej meczyc Houdiniego. Sam juz nie wiem. Pozdrawiam Lukasz Edytowane 24 Październik 2010 przez velopl
Levus Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Za wiele chyba nie pomogę w kwestii gotowego softu, ale skoro piszesz o pythonie, to możesz sobie własny moduł napisać i korzystać z niego w blenderze chociażby. Podobną opcją jest maxowy maxscript lub mel w mayce, a także python w maxie i mayce jest już obsługiwany. Swoją drogą, ciekawa sprawa, projektowanie biżuterii:)
velopl Napisano 26 Październik 2010 Autor Napisano 26 Październik 2010 Uhhh no to za duzo to sie nie dowiedzialem ale w kazdym razie dzieki Levus za rade. No nie wiem chyba zaczne nauke Pythona i zostane przy rhino tym bardziej, ze 5tka bedzie mocno nim dopalona. Moze ktos jeszcze cos by napisal ?
guru Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Z tego softu co pisales to mi sie wydaje ze Houdini najlepiej sie do tego nadaje. Slyszalem troche o L-systemach w Houdinim i mysle ze mogly by sie nadac. Inna opcja to napisanie wlasnych obiektow. Takze raczej programowania nie ominiesz. Program 3d raczej tu nie gra roli tylko jezyk w ktorym bedizesz to pisal.
velopl Napisano 27 Październik 2010 Autor Napisano 27 Październik 2010 Takze smialo moge zabrac sie zabrac za Pythona? W przyszlosci zawsze bede mogl go wykorzystac w Houdinim gdybym sie zdecydowal przesiasc.
mirach Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 Rzuc sobie okiem na cmivfx. Maja dosc sporo tutkow odnosnie hudego i proceduralnych sposobow tworzenia assetow w nim, tak jak i troche rzeczy do wykozystania pythona np: http://cmivfx.com/productpages/product.aspx?name=HOUDINI_EMPOWERING_DIGITAL_ASSETS_WITH_PYTHON pozdrawiam
tmdag Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 modelowanie proceduralne a modelowanie "Artist friendly" to dwie osobne rzeczy wykluczające się. Houdini jest ogolnie narzedziem dla TD wiec jezeli szukasz podejscia czysto plastycznego to raczej nie tutaj. Pythona polecam, przyda sie w kazdym sofcie do grafiki, nie tylko w Houdinim.
velopl Napisano 27 Październik 2010 Autor Napisano 27 Październik 2010 Dziekuje Wam za podpowiedzi. Idac za ciosem jakie ksiazki mozecie polecic? Moja wiedza na temat kodu jest raczej znikoma ostatnio pisalem jakies 20 lat temu w Pascalu ;)
tmdag Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 http://www.amazon.co.uk/Beginning-Python-Programmer-Peter-Norton/dp/0764596543/ref=sr_1_fkmr0_1?ie=UTF8&qid=1288173201&sr=8-1-fkmr0
SYmek Napisano 23 Grudzień 2010 Napisano 23 Grudzień 2010 http://www.sidefx.com/index.php?option=com_forum&Itemid=172&page=viewtopic&t=21287 ;) pozdro, skk.
operonxyz Napisano 18 Styczeń 2017 Napisano 18 Styczeń 2017 3design jest w pełni proceduralny , kosztuje co 15 k....ale tak właściwie to piszę w całkiem innej sprawie, bo też pracuje jako Projektant biżuterii i chciałbym uzupełnić swoje życiowe umiejętności o programowanie-a konkretnie Pythona. Zastanawiam się tylko czy aby nie porywam się na zbyt głęboka wodę, tym bardziej że czas w tygodniu czas i siły mam mocno ograniczone bo do pracy dojeżdżam codziennie 80 km ...
Endemi Napisano 19 Styczeń 2017 Napisano 19 Styczeń 2017 (edytowane) Ale skoro już używasz Rhino to dlaczego nie zajmiesz się Grasshopperem? Z tego co jestem w stanie wywnioskować idealnie się nadaje do twoich potrzeb. Edytowane 19 Styczeń 2017 przez Endemi
drakul Napisano 19 Styczeń 2017 Napisano 19 Styczeń 2017 zainteresuj się nakładkami na rhino - rhinogold i matrix- to podstawa
Rekomendowane odpowiedzi