Skocz do zawartości

SCENA 3D : zestaw mebli

Premier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, modelowałem ostatnie sobie zestaw meblowy z 6 elementow. Aby zobaczyc efekty swojej pracy wymodelowalem prosta scene (pomieszczenie) i ustawilem pogladowy render. Scena oswietlona jest daylightem (mr sky i mr sun) + 3x sky portal.

Materialy to domyslne z maxa (autodesk materials). Po wyrenderowaniu ukazal sie brzydki efekt kropek na meblach na przeciwko okien.

Probowalem roznych parametrow jednak nie widac wielkiej roznicy. Co moze odpowiadac z ten efekt? i Co zrobic aby ten refleks na meblach zlal sie w jeden a nie objawil sie tysiacem kropek.

wizy.jpg

Edytowane przez Premier

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Sampling w Mentalu możesz ustawić tak: : Render Setup->Renderer-> Sampling Quality i tutaj kolejno: (Samples per pixel: min 4; max 16); Filter ustaw na Mitchell (domyślnie 4.0; 4.0)

Jednakże przyjrzałbym się samemu materiałowi mebli. Zwiększ Glossines samples w zakładce reflections - pewnie masz ustawione 8. Spróbuj np 64. Powinieneś wtedy wyeliminować te ziarno z mebla. Powinno pomóc

Edytowane przez Halski1982

Cały czas mówimy o Mental Rayu? Nigdzie w materiałach nie odnalazłem "Performance Tuning Parameters".

Zwiekszylem za to sampling calego obrazka do 4/16 filtr mitchell. Niby lepiej, ale nadal są jasne ziarenka. Tyle że gęściej, zwiększe sampling jeszcze i zobacze co z tego wyjdzie.

Nie miałem czasu by robic screeny arch i design. Jak wróce do domu to tam dokładniej zaglądne. Co do pro materials w maxie 11 chyba ich nie ma - nazwe zmieniono na autodesk materials - nie jestem tego pewien. Jednego z nich uzywam dla mebli. Niewiele opcji tam jest do wyboru.