Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, modelowałem ostatnie sobie zestaw meblowy z 6 elementow. Aby zobaczyc efekty swojej pracy wymodelowalem prosta scene (pomieszczenie) i ustawilem pogladowy render. Scena oswietlona jest daylightem (mr sky i mr sun) + 3x sky portal.

Materialy to domyslne z maxa (autodesk materials). Po wyrenderowaniu ukazal sie brzydki efekt kropek na meblach na przeciwko okien.

Probowalem roznych parametrow jednak nie widac wielkiej roznicy. Co moze odpowiadac z ten efekt? i Co zrobic aby ten refleks na meblach zlal sie w jeden a nie objawil sie tysiacem kropek.

wizy.jpg

Edytowane przez Premier

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zwiększ Subdivisionczy cos takiego nie pamietam co tam w mentalu jest ;p

albo zwiększ parametry dokładności renderu ale nie jestem pewien bo teraz robię w vray a mentala nie używam od jakiegoś czasu

Edytowane przez Modzal

Napisano

w maji jest tak, ze jak właczasz sky i sun, to automatycznie odpala sie GI i FG, poszukaj w ustawieniach ilości photonów i postaraj sie to zwiekszyc. a jak to nic nie da to nie wiem. :D

albo jakies reflection rays moze...

Napisano

OMG premier na forum:0 A miało nie być polityki na max3d.

Napisano
  • Autor

Dorabiam po godzinach. Jestem teraz zdala od komputera z programem. Tak teraz myślę czy to może być wina słabej rozdziałki i samplingu? renderowalem 640x480.

Napisano

no sampling. ale mozesz zrobić 2x większe. jak nie zadziała to wyjdzie na to ze to przez ten pistacjowy na ścianach :)

Napisano

Sampling w Mentalu możesz ustawić tak: : Render Setup->Renderer-> Sampling Quality i tutaj kolejno: (Samples per pixel: min 4; max 16); Filter ustaw na Mitchell (domyślnie 4.0; 4.0)

Jednakże przyjrzałbym się samemu materiałowi mebli. Zwiększ Glossines samples w zakładce reflections - pewnie masz ustawione 8. Spróbuj np 64. Powinieneś wtedy wyeliminować te ziarno z mebla. Powinno pomóc

Edytowane przez Halski1982

Napisano

Aha..zapomnialem o podłodze..widzisz miejsca gdzie odbijają sie uchwyty? Ten sam problem..wniosek..na bank Glossines Samples w ustawieniach materiału.

Pzdr

Napisano
  • Autor

Niedouczony jestem - nie potrafie tych ustawien znaleźć.

Napisano

Premier - wejdz do materiału i zjedź poniżej do zakładki "Performance Tuning Parameters"; Powiniens mieć tam opcję "Reflection Glossy Samples" - tam bedziesz miał wpisane z defaulta 8; zmień na 64

Napisano
  • Autor

Cały czas mówimy o Mental Rayu? Nigdzie w materiałach nie odnalazłem "Performance Tuning Parameters".

Zwiekszylem za to sampling calego obrazka do 4/16 filtr mitchell. Niby lepiej, ale nadal są jasne ziarenka. Tyle że gęściej, zwiększe sampling jeszcze i zobacze co z tego wyjdzie.

Napisano

Zrób screena z Material Browser. Muszę zobaczyć jakiego materiału używasz. Do Mental Ray'a świetnie nadają się wbudowane materiały typu Arch'Design albo Pro Materials.

Napisano
  • Autor

Nie miałem czasu by robic screeny arch i design. Jak wróce do domu to tam dokładniej zaglądne. Co do pro materials w maxie 11 chyba ich nie ma - nazwe zmieniono na autodesk materials - nie jestem tego pewien. Jednego z nich uzywam dla mebli. Niewiele opcji tam jest do wyboru.