P.I.W.O. Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Mam mały problem. Nie wychodzi mi render do pliku avi. Wywala mi jakieś błędy że nie ma czegoś zaznaczonego, jak juz coś zaznaczę to wywala dalej ale inne. Próbowałem tego: http://www.3d.pl/wwwboard/about44471.html i dalej wywala że jest co nie tak. Pytanie brzmi: jak zrobić/wyrenderować animację w (3ds max) do pliku avi/filmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 A moja propozycja jest taka. Nie renderuj animacji do AVI. Renderuj pojedyncze klatki do png, albo jpg i dopiero potem sklejaj całość w animację przy pomocy AF czy czegoś w tym stylu. Efekt będzie o wiele lepszy dlatego, że nie będzie aż takich strat jakościowych przy kompresji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 Mhm.. A inna propozycja? Jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Może przyznałbyś się jakie błędy Ci wywala? I Simple ma rację, ale to tak przy okazji tylko. Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 O to one: http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-1-jpg-0022kg7104eh2j6 http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-2-jpg-0022kg78i4eh2j6 Jak jeszcze nie widać mojego problemu to mogę pokazać wam to na filmie (sfilmuje oczywiście błąd nie zrobię animacji do filmu bo przecież niemogę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Nie pokazales gory okna renderingu wiec nie wiem czy masz tam sekwencje klatek zaznaczona. Tam sa takie 3 opcje: "single", "animation sequnce (chyba cos takiego bo z glowy pisze) i "range". Jesli masz ustawione na single to niewyrenderujesz animki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 Działa!! :]:]:] Dzięki - active time segment - zaznaczyłem i działa - jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Generalnie po za utrata jakości w robieniu od razu avi z maxa, to jest taki problem że jakby Ci nie wiem prąd wysiadł, czy max się zawiesił to render leci od początku. a jak po klatce będziesz cisnąć, to zawsze te które już są to są ich nie stracisz a zaczniesz tylko od tej na której stanęło. no po za tym jak większego projektu nie będziesz przecież renderować (dajmy tydzień) ciurkiem. Polecam przemyśleć tą kwestię. Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 26 Październik 2010 Autor Share Napisano 26 Październik 2010 Dla tego "przezorny zawsze bezpieczny" kupie sobie nie długo ups-a oraz stosowny akumulator. Na szczęście w mojej miejscowości wszelkie wyłączenia zasilania są wcześniej ostrzegane. A jeżeli się max zawiesi to trudno przeżyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 26 Październik 2010 Share Napisano 26 Październik 2010 Ale chodzi o to że tak jest prościej i lepiej, masz wymienioną wyżej lepszą jakość przy renderowaniu pojedyńczych klatek, w razie jakiejś awarii nie ważne jakiej tracisz wszystko i musisz robić od nowa, a tak zaczynasz render nie od pierwszej klatki tylko od ostatniej na której skończyłeś. Nie ma co się odstraszać Affter effectsem są w sieci proste przeznaczone tylko do sklejania klatek programy takim programem jest np. video Mach, nie kiedy nawet nie triale ze znakiem wodnym a darmowe pełne wersje bez haczyków, ale klatki można poskładać w każdym programie do obróbki video jak pinnacle lub ulead VS, a chociażby w movie makerze windowsowym. To po prostu oszczędnośc czasu i zysk na jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 27 Październik 2010 Autor Share Napisano 27 Październik 2010 No dobra smoku123 przekonałeś mnie. przy renderowaniu pojedyńczych klatek Powiedz tylko jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Z listy rendering na górze wybierasz render setup. 1. Ustawiasz tak i lecisz renderując od początku do końca 2. możesz ewentualnie wybrać od której do której kaltki interesuje Cię render ale nie musisz. 3 Wybierasz gdzie rendery mają być zapisywane(najlepiej stworzyć folder) i w jakim formacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 27 Październik 2010 Share Napisano 27 Październik 2010 Output zamiast do avi dajesz do tga z alphą i on Ci wówczas zapisuje kolejne klatki z kolejnymi numerkami. Później wczytujesz to jako sekwensję do afterka, albo jak chcesz szybciej i prościej bez żadnej postproduckji po prostu połączyć w avi to najlepiej w virtualdub, masz tam opcje frame rate i compression oraz sound on/off. Render setup->zakladka common->render output EDIT: o sorki smoku że się wciąłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afex3d Napisano 28 Październik 2010 Share Napisano 28 Październik 2010 Z poziomu maxa też można to zrobić ... w RAM Player'ze ... nie trzeba mieć AE ani virtual dub'a , chociaż polecam ten ostatni tak jak poprzednicy, bo więcej można w nim zrobić...w RAM Player tylko kodek możesz wybrać i ustawić mu parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 29 Październik 2010 Autor Share Napisano 29 Październik 2010 Dzięki. A jeszcze afex3d jak odpalić ram player? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afex3d Napisano 29 Październik 2010 Share Napisano 29 Październik 2010 Menu: Rendering -> RAM Player... następnie Open Channel A wybierasz pierwszy obrazek z wyrendrowanej sekwencji i zaznaczasz opcję Sequence 2x OK a na końcu Save Channel A ... i wybór kodeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.I.W.O. Napisano 30 Październik 2010 Autor Share Napisano 30 Październik 2010 (Czemu musi tu być co najmniej dziesięć znaków żeby można było wysłać odpowiedź?) A tak w ogóle to DZIĘKI wszystkim za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi