Napisano 26 Październik 201014 l Mam mały problem. Nie wychodzi mi render do pliku avi. Wywala mi jakieś błędy że nie ma czegoś zaznaczonego, jak juz coś zaznaczę to wywala dalej ale inne. Próbowałem tego: http://www.3d.pl/wwwboard/about44471.html i dalej wywala że jest co nie tak. Pytanie brzmi: jak zrobić/wyrenderować animację w (3ds max) do pliku avi/filmu?
Napisano 26 Październik 201014 l A moja propozycja jest taka. Nie renderuj animacji do AVI. Renderuj pojedyncze klatki do png, albo jpg i dopiero potem sklejaj całość w animację przy pomocy AF czy czegoś w tym stylu. Efekt będzie o wiele lepszy dlatego, że nie będzie aż takich strat jakościowych przy kompresji.
Napisano 26 Październik 201014 l Może przyznałbyś się jakie błędy Ci wywala? I Simple ma rację, ale to tak przy okazji tylko. Sz.
Napisano 26 Październik 201014 l Autor O to one: http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-1-jpg-0022kg7104eh2j6 http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-2-jpg-0022kg78i4eh2j6 Jak jeszcze nie widać mojego problemu to mogę pokazać wam to na filmie (sfilmuje oczywiście błąd nie zrobię animacji do filmu bo przecież niemogę)
Napisano 26 Październik 201014 l Nie pokazales gory okna renderingu wiec nie wiem czy masz tam sekwencje klatek zaznaczona. Tam sa takie 3 opcje: "single", "animation sequnce (chyba cos takiego bo z glowy pisze) i "range". Jesli masz ustawione na single to niewyrenderujesz animki.
Napisano 26 Październik 201014 l Autor Działa!! :]:]:] Dzięki - active time segment - zaznaczyłem i działa - jeszcze raz dzięki
Napisano 26 Październik 201014 l Generalnie po za utrata jakości w robieniu od razu avi z maxa, to jest taki problem że jakby Ci nie wiem prąd wysiadł, czy max się zawiesił to render leci od początku. a jak po klatce będziesz cisnąć, to zawsze te które już są to są ich nie stracisz a zaczniesz tylko od tej na której stanęło. no po za tym jak większego projektu nie będziesz przecież renderować (dajmy tydzień) ciurkiem. Polecam przemyśleć tą kwestię. Pozdrawiam :)
Napisano 26 Październik 201014 l Autor Dla tego "przezorny zawsze bezpieczny" kupie sobie nie długo ups-a oraz stosowny akumulator. Na szczęście w mojej miejscowości wszelkie wyłączenia zasilania są wcześniej ostrzegane. A jeżeli się max zawiesi to trudno przeżyję.
Napisano 26 Październik 201014 l Ale chodzi o to że tak jest prościej i lepiej, masz wymienioną wyżej lepszą jakość przy renderowaniu pojedyńczych klatek, w razie jakiejś awarii nie ważne jakiej tracisz wszystko i musisz robić od nowa, a tak zaczynasz render nie od pierwszej klatki tylko od ostatniej na której skończyłeś. Nie ma co się odstraszać Affter effectsem są w sieci proste przeznaczone tylko do sklejania klatek programy takim programem jest np. video Mach, nie kiedy nawet nie triale ze znakiem wodnym a darmowe pełne wersje bez haczyków, ale klatki można poskładać w każdym programie do obróbki video jak pinnacle lub ulead VS, a chociażby w movie makerze windowsowym. To po prostu oszczędnośc czasu i zysk na jakości.
Napisano 27 Październik 201014 l Autor No dobra smoku123 przekonałeś mnie. przy renderowaniu pojedyńczych klatek Powiedz tylko jak to zrobić?
Napisano 27 Październik 201014 l Z listy rendering na górze wybierasz render setup. 1. Ustawiasz tak i lecisz renderując od początku do końca 2. możesz ewentualnie wybrać od której do której kaltki interesuje Cię render ale nie musisz. 3 Wybierasz gdzie rendery mają być zapisywane(najlepiej stworzyć folder) i w jakim formacie.
Napisano 27 Październik 201014 l Output zamiast do avi dajesz do tga z alphą i on Ci wówczas zapisuje kolejne klatki z kolejnymi numerkami. Później wczytujesz to jako sekwensję do afterka, albo jak chcesz szybciej i prościej bez żadnej postproduckji po prostu połączyć w avi to najlepiej w virtualdub, masz tam opcje frame rate i compression oraz sound on/off. Render setup->zakladka common->render output EDIT: o sorki smoku że się wciąłem:)
Napisano 28 Październik 201014 l Z poziomu maxa też można to zrobić ... w RAM Player'ze ... nie trzeba mieć AE ani virtual dub'a , chociaż polecam ten ostatni tak jak poprzednicy, bo więcej można w nim zrobić...w RAM Player tylko kodek możesz wybrać i ustawić mu parametry.
Napisano 29 Październik 201014 l Menu: Rendering -> RAM Player... następnie Open Channel A wybierasz pierwszy obrazek z wyrendrowanej sekwencji i zaznaczasz opcję Sequence 2x OK a na końcu Save Channel A ... i wybór kodeka
Napisano 30 Październik 201014 l Autor (Czemu musi tu być co najmniej dziesięć znaków żeby można było wysłać odpowiedź?) A tak w ogóle to DZIĘKI wszystkim za odpowiedzi.