Skocz do zawartości

renderowanie do pliku avi

P.I.W.O.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem. Nie wychodzi mi render do pliku avi. Wywala mi jakieś błędy że nie ma czegoś zaznaczonego, jak juz coś zaznaczę to wywala dalej ale inne.

Próbowałem tego:

http://www.3d.pl/wwwboard/about44471.html

i dalej wywala że jest co nie tak.

Pytanie brzmi:

jak zrobić/wyrenderować animację w (3ds max) do pliku avi/filmu?

• Odpowiedzi 16
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

O to one:

http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-1-jpg-0022kg7104eh2j6
http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-2-jpg-0022kg78i4eh2j6

Jak jeszcze nie widać mojego problemu to mogę pokazać wam to na filmie

(sfilmuje oczywiście błąd nie zrobię animacji do filmu bo przecież niemogę)

Generalnie po za utrata jakości w robieniu od razu avi z maxa, to jest taki problem że jakby Ci nie wiem prąd wysiadł, czy max się zawiesił to render leci od początku. a jak po klatce będziesz cisnąć, to zawsze te które już są to są ich nie stracisz a zaczniesz tylko od tej na której stanęło. no po za tym jak większego projektu nie będziesz przecież renderować (dajmy tydzień) ciurkiem. Polecam przemyśleć tą kwestię.

Pozdrawiam :)

Ale chodzi o to że tak jest prościej i lepiej, masz wymienioną wyżej lepszą jakość przy renderowaniu pojedyńczych klatek, w razie jakiejś awarii nie ważne jakiej tracisz wszystko i musisz robić od nowa, a tak zaczynasz render nie od pierwszej klatki tylko od ostatniej na której skończyłeś. Nie ma co się odstraszać Affter effectsem są w sieci proste przeznaczone tylko do sklejania klatek programy takim programem jest np. video Mach, nie kiedy nawet nie triale ze znakiem wodnym a darmowe pełne wersje bez haczyków, ale klatki można poskładać w każdym programie do obróbki video jak pinnacle lub ulead VS, a chociażby w movie makerze windowsowym. To po prostu oszczędnośc czasu i zysk na jakości.

Z listy rendering na górze wybierasz render setup.

1. Ustawiasz tak i lecisz renderując od początku do końca

2. możesz ewentualnie wybrać od której do której kaltki interesuje Cię render ale nie musisz.

3 Wybierasz gdzie rendery mają być zapisywane(najlepiej stworzyć folder) i w jakim formacie.

51860244.png

Output zamiast do avi dajesz do tga z alphą i on Ci wówczas zapisuje kolejne klatki z kolejnymi numerkami.

Później wczytujesz to jako sekwensję do afterka, albo jak chcesz szybciej i prościej bez żadnej postproduckji po prostu połączyć w avi to najlepiej w virtualdub, masz tam opcje frame rate i compression oraz sound on/off.

Render setup->zakladka common->render output

EDIT:

o sorki smoku że się wciąłem:)