Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Moje pytanie kieruję głównie do osób zajmujących sie wizualizacjami,

Mam problem natury prawnej,

Robie wizualizacje wnętrz tak zwanych apartamentów pokazowych i czasmi w takim apartamencie trzeba powiesić jakiś obraz.

Zastanawiam sie czy można tak poprostu wstawić jakiś znany obraz, czy trzeba mieć jakies zezwolenie na jego wykorzystanie.

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wieszaj starsze niz 70 lat od smierci autora - wizerunek przechodzi do public property

Napisano

Cześć

Czyli mamy rozwiązany problem wielu obrazów ale nie do końca rozwiązany problem pozostałych tych których autorzy nadal żyją albo zmarli nie dawno.

Napisano

myslę, że wystarczy nieudolnie podmalować oryginał już jest coś co mija sie z oryginałem oryginalnością. Można w ten sposób dobrać obraz do wnętrza a potem szukać czegoś "w tym stylu"

Napisano

Ja używam klasyków światowych, najlepiej nieżyjących. Klasyków, bo ich reprodukcje i tak są w obiegu, w markecie można kupić. Światowych, bo moje wizki rzadko wypływają poza polskę.

Napisano

Najlepiej wejść na strone sprzedającą reprodukcje obrazów / grafik i z tamtąd pobierać obrazki.

Z drugiej strony troche dziwne podejscie do tematu. Pytasz o zezwolenie na wykorzystania obrazów w wizualizacjach, zapominając że prawa autorskie posiadają również umieszczone tam np. meble, oświetlenie, sprzęt RTV, AGD, samochody, płytki itd, itd. Praktycznie o wszystko trzeba by pytać ich autorów. Ale ci nie wnoszą tu żadnych roszczeń traktując to poprostu jak "reklame" swoich produktów.

Zupełnie inaczej sprawa wygladałaby, gdybyś stworzył modele np. mebli konkretnego producenta i chciał te modele sprzedawać (do tego jeszcze podając nazwe/symbol). Tutaj oczywiscie trzeba by zapytać o zgode (i to najlepiej pisemną) na sprzedaż takich modeli.

Napisano
wieszaj starsze niz 70 lat od smierci autora - wizerunek przechodzi do public property

Tak abstrac***ąc już od obrazów...

To działa o ile prawa majątkowe nie zostały komuś wcześniej przez autora przekazane?

Napisano

zdjęcie zdjęcia nie jest już objęte ochroną prawną. Kiedyś polski grafik zrobił wyczesaną grafikę - portret jakiejś mega wielkiej hiphopowej gwieździe i wysłał mu w prezencie. Gwiazda na okładce albumu wykorzystała zdjęcie tej grafiki. I nic się nie dało prawnie z tym zrobić

myślę, że render można traktować jak zdjęcie. Zresztą nikt nie udowodni, że nie użyłeś pięknej podróby autorstwa kumpla Twojego wujka Staśka ze Szczecina.