Wirnik Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Cześć Moje pytanie kieruję głównie do osób zajmujących sie wizualizacjami, Mam problem natury prawnej, Robie wizualizacje wnętrz tak zwanych apartamentów pokazowych i czasmi w takim apartamencie trzeba powiesić jakiś obraz. Zastanawiam sie czy można tak poprostu wstawić jakiś znany obraz, czy trzeba mieć jakies zezwolenie na jego wykorzystanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 4 Listopad 2010 Share Napisano 4 Listopad 2010 Dobre pytanie...sam jestem ciekaw chodź jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy by się tym przejmować...może dlatego że wiem, że nie trafia to do szerszego grona odbiorców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 wieszaj starsze niz 70 lat od smierci autora - wizerunek przechodzi do public property Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirnik Napisano 10 Listopad 2010 Autor Share Napisano 10 Listopad 2010 Cześć Czyli mamy rozwiązany problem wielu obrazów ale nie do końca rozwiązany problem pozostałych tych których autorzy nadal żyją albo zmarli nie dawno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Pozostaje poszukać czegoś na licencji CC. Prawa autorskie nie powinny być chyba "problemem", tylko Twoim atutem - też jeszcze żyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 19 Listopad 2010 Share Napisano 19 Listopad 2010 myslę, że wystarczy nieudolnie podmalować oryginał już jest coś co mija sie z oryginałem oryginalnością. Można w ten sposób dobrać obraz do wnętrza a potem szukać czegoś "w tym stylu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 19 Listopad 2010 Share Napisano 19 Listopad 2010 Ja używam klasyków światowych, najlepiej nieżyjących. Klasyków, bo ich reprodukcje i tak są w obiegu, w markecie można kupić. Światowych, bo moje wizki rzadko wypływają poza polskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marograf Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 Najlepiej wejść na strone sprzedającą reprodukcje obrazów / grafik i z tamtąd pobierać obrazki. Z drugiej strony troche dziwne podejscie do tematu. Pytasz o zezwolenie na wykorzystania obrazów w wizualizacjach, zapominając że prawa autorskie posiadają również umieszczone tam np. meble, oświetlenie, sprzęt RTV, AGD, samochody, płytki itd, itd. Praktycznie o wszystko trzeba by pytać ich autorów. Ale ci nie wnoszą tu żadnych roszczeń traktując to poprostu jak "reklame" swoich produktów. Zupełnie inaczej sprawa wygladałaby, gdybyś stworzył modele np. mebli konkretnego producenta i chciał te modele sprzedawać (do tego jeszcze podając nazwe/symbol). Tutaj oczywiscie trzeba by zapytać o zgode (i to najlepiej pisemną) na sprzedaż takich modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 wieszaj starsze niz 70 lat od smierci autora - wizerunek przechodzi do public property Tak abstrac***ąc już od obrazów... To działa o ile prawa majątkowe nie zostały komuś wcześniej przez autora przekazane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 zdjęcie zdjęcia nie jest już objęte ochroną prawną. Kiedyś polski grafik zrobił wyczesaną grafikę - portret jakiejś mega wielkiej hiphopowej gwieździe i wysłał mu w prezencie. Gwiazda na okładce albumu wykorzystała zdjęcie tej grafiki. I nic się nie dało prawnie z tym zrobić myślę, że render można traktować jak zdjęcie. Zresztą nikt nie udowodni, że nie użyłeś pięknej podróby autorstwa kumpla Twojego wujka Staśka ze Szczecina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdeno Napisano 20 Listopad 2010 Share Napisano 20 Listopad 2010 wujek Stasiek ze Szczecina jest szefem wszystkich szefów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi