Napisano 8 Listopad 201014 l Witam wszystkich, Czytam i czytam wątki mądrych głów na forum i coraz bardziej wątpię w swoja własną wiedzę na temat sprzętu, dlatego zdecydowałem się napisać ;) Tak jak w temacie- mam z EU do wydania 11.000 PLN na nowy sprzęt. W pracy korzystam z programów: max+vray, photoshop, after effects, archicad. Pracuję nad wizualizacjami, animacjami i ich postprodukcją. Do tej pory udało mi się wymyślić (za pomocą informatyka) taki zestaw: procesor: 2x xeon dp e5620 pamięć: 12GB 1066mhz ddr3 ECC Reg parity płyta główna: intel s5500bc karta graficzna quadro fx3800 1gb dyski twarde: 2xwdc 1tb stripe dvd rec lg bluray bh10ls obudowa: Intel serwerowa zasialnie: sc5650dp 600W system WIN 7 Pro 64bit Za wszystko brutto 10.795 PLN Czy da się wyciągnąć lepszy zestaw za taką cenę? Jeżeli coś może być lepiej to proszę dać cynk ;) Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
Napisano 8 Listopad 201014 l ja bym doliczył jakąś wodę do chłodzenia, żeby było cicho i dało się podkręcić.
Napisano 8 Listopad 201014 l ja bym chyba celował w 2 zestawy po 5k. Przy pracy pewnie dużej różnicy nie będzie, a masz wtedy taką przewagę, że zawsze, jeżeli jest taka konieczność na jednym pracujesz na drugim renderujesz. jeżeli nie musisz robić czegoś w międzyczasie masz dwie stacje do renderowania.
Napisano 8 Listopad 201014 l dobrze zorganizowane, pamietaj tylko, ze nie możesz instalować softu innej firmy na swoim kompie bez ryzyka ze ktoś przy kontroli tego nie zakwestionuje.
Napisano 8 Listopad 201014 l Dotacje są też na spółki. Dostaje się wtedy podwójną kwotę. Przynajmniej gdzieniegdzie. Zastanówcie się tylko, co będzie, jak kasę dostanie tylko jeden z was. Lepiej to rozpisać na dwa zestawy sprzęt+soft.
Napisano 9 Listopad 201014 l Autor Dzieki za wypowiedzi. Komputer jest nadal składany na papeirze, więc jak ktoś będzie miał jakiś dobry pomysł co mozna by zmienić, to czekam :) Pozdrawiam
Napisano 9 Listopad 201014 l Czołem, Choć sam mam dwuprocesorową stację roboczą, to ostatnio skłaniam się do troche innego podejścia. Za 11 tysięcy spokojnie złożysz mocną stację roboczą i do tego dwa satelity jedynie do renderowania. Jakieś dwa lata temu za 7000 kupiłem części do dwuprocesorowej stacji (2 czterordzeniowe opterony 2ghz, 8 gb ramu, płytę tyana, wtedy nowiuśką kartę graficzną 4870, obudowe serwerową, zasilacz, duperele). Rok póżniej musieliśmy kupiliśmy kompy do renderowania bo terminy goniły za 2500 zł sztuka złożyliśmy czterordzeniowca phenoma 3.2 ghz, 8 gb ramu... odliczając kartę graficzną kosztował 2 razy taniej niż stacja robocza a liczył może z 10% wolniej. W tym roku znów kupowaliśmy kolejne kompy do farmy tym razem 2700 zł za sztukę - padło na phenoma x6 2.8 ghz, 8 gb - znów wyszło dwa razy taniej niż stacja robocza a już ten liczy 25% szybciej niż zestaw dwuprocesorowy sprzed dwóch lat. Wniosek jest taki: postępowi nie uciekniesz, a wartość drogich/egzotycznych podzespołów spada najszybciej. Weź kup lepiej jedną stacje jednoprocesorową z jakimś dobrym prockiem: np i7-950, dyskiem ssd, średniej półki kartą graficzną - w 5000-6000 powinieneś się zmieścić. A za pozostałe 5000 kup dwie maszyny phenom x6, albo i5 jedynie do renderowania (skoro używasz vraya to powinieneś mieć licencje na 10 końcówek sieciowych). i7-950 będzie dużo wydajniejsze w interaktywnej pracy niż xeon 2.4 ghz. A i7 (4*3ghz) + 2x phenom (6*2.8) / 2x i5 (4*3) zmiażdżą 8*2.4 xeonów. Rynek dwuprocesorowych stacji roboczych maleje z roku na rok - to po prostu nie ma sensu - do renderingu dużo lepiej (pod względem wydajność/cena) nadaje się kilka słabszych komputerów, do interaktywnej pracy dużo lepiej nadaje się 'konsumencki' procesor o mocniejszym taktowaniu. Ponad 95% rynku 2-way (dwuprocesorowego) to serwery - w których oszczędność energii, konsolidacja miejsca i możliwość wykorzystania większej ilości wątków w jednej maszynie (serwery aplikacyjne, baz danych, virtualizacja), mają większe znaczenie. PS: informatykom, a zwłaszcza geekom, nie ufaj - dla nich posiadanie 8 procesorów, 48 rdzeni, zasilacza grającego 'wstań powiedz nie jesteś sam' i mrugającego na niebiesko - to sprawa seksualnego fetyszu, a nie rozsądku Edytowane 9 Listopad 201014 l przez dokturpotfor
Napisano 9 Listopad 201014 l nie lepiej kupić np.: 2x http://www.morele.net/zestaw-komputerowy-lenovo-thinkstation-s20-snce2pb-323994/ zamiast męczyć się ze składaniem?
Napisano 9 Listopad 201014 l re: up złożyć == wybrać podzespoły. Ostatnie 4 kompy zamówiliśmy w krakowskim Bit'cie, były złożone, z zainstalowanym systemem na drugi dzień. Ten thinkstation lenovo jest zdecydowanie za drogi jak na swoje bebechy. Jak tam patrzyłem na "markowe" to taki bym wybrał, dorzucił 4 gb ramu - nawet ma nowiuśką profesjonalna kartę graficzną: http://www.morele.net/zestaw-komputerowy-fujitsu-vfyw2800wxg21pl-334278/ Edytowane 9 Listopad 201014 l przez dokturpotfor
Napisano 9 Listopad 201014 l Autor dokturpotfor - dziękuję za rozwinięcie tematu. Jestem niestety ograniczony miejscem na komputer (nie ma go na więcej niż dwa komputery) i deklaracja we wniosku na dotację (jeden komputer za 11000pln). Rozumiem, że jedna maszyna jest gorszym rozwiązaniem niż kilka połączonych. Widzę, że koledzy są doświadczeni w wyposażaniu stanowisk graficznych. Czy w takim razie specyfikacja z pierwszego postu jest do przyjęcia za taka cenę, czy mogę oczekiwać czegoś więcej od jednej skrzynki? Pozdrawiam
Napisano 9 Listopad 201014 l Jak już bierzesz Quadro to może jakieś nowsze ? (z serii Ferni Core) Na allegro widziałem Quadro 4000 za ok 3,2k, a Quadro FX 3800 jest za 2,8k. Różnica w cenie przy takim budżecie niewielka, a zawsze to nowszy model i 2 razy tyle ramu.
Napisano 9 Listopad 201014 l (...), a zawsze to nowszy model i 2 razy tyle ramu. I nie tylko: 4000- 256 cores 3800- 64 cores 4000- FSAA 64x 3800- FSAA 32x 4000- przepustowość pamięci 89,6 GB/s DDR5 3800- przepustowość pamięci 51,2 GB/s DDR3 plus 4000 ma shader i openGL nowszy ale to akurat oczywiste. I ten pobór energii przez 4000...coś pięknego:) http://www.nvidia.pl/object/product-quadro-4000-pl.html http://www.nvidia.pl/object/product_quadro_fx_3800_pl.html
Napisano 10 Listopad 201014 l Autor I oto mi chodziło :) Dziękuję bardzo za informacje o karcie, na pewno to uwzględnię.