Jump to content

Nie mogę przyłączyć włosów do obiektu...

4th_hokage

Recommended Posts

Witam, korzystam z blendera 2.49 i wymodelowałem sobie postać do animacji i wygląda to tak: http://img205.imageshack.us/img205/3374/rendertest.jpg , zrobiłem rigging i skinning. Przy próbnej animacji okazało się, że postać się rusza, ale włosy zostają nie ruchome tam gdzie były. W modifiers znalazłem opcję convert(to mesh) i próbowałem połączyć to z resztą, ale wtedy włosy nie są widoczne po renderingu... Myslałem, czy może nie zepsułem czegoś po drodze i nie powinnienem spróbować zrobic tych włosów jeszcze raz z gotowym modelem(wcześniej robiłem je na osobnej warstwie i próbowałem łączyć z ciałem). Bardzo proszę o radę.

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Za bardzo nie wiem co zrobiłeś że nie ruszają się w animacji, bo zazwyczaj się ruszają standardowo. Może opisz dokładniej jak robisz włosy, albo podaj plik.

Co masz na myśli że robisz na osobnej warstwie? Layers (te kosteczki pod ekranem)?

Jeśli robiłeś na osobnym obiekcie, to musiałbyś zlinkować ten obiekt z głową żeby się ruszał, chociaż radziłabym je robić prosto na prawdziwej głowie (z różnych powodów).

Nie konwertuj do mesha, bo nawet gdyby się wtedy renderowały (pewnie wystarczy dodać materiał), będą się renderowały dużo dłużej niż jako prawdziwe włosy.

Znaczy zrobiłem na osobnej 'kosteczce' na innym obiekcie po czym przyłączyłem ten obiekt do reszty ciała, ale rozumiem że powinnienem zrobić od razu na całości? A robie chyba w miare normalnie, efekty cząsteczkowe, hair, rózne pratmetry i kolorek. OK to bez convertowanie, bede walczył, a jak po zrobieniu bez posrednio na ciele nie bedzie działaś to bede dalej pytał.