Napisano 13 Grudzień 201014 l Potrzebuje wykonać coś takiego Tylko nie wiem jak zaokrąglić gotową trybunę, da się w ogóle czy powinienem zaokrąglić boxa na samym początku ?
Napisano 13 Grudzień 201014 l Wydaje mi się, że powinieneś najpierw wykonać zagięty obiekt "audytorium" a dopiero potem ustawić na nim fotele. W całości to chyba się nie da. Możesz zastosować modyfikator bend na gotowym prostym kawałku audytorium. Ja natomiast zrobiłbym "spline" o kształcie przekroju audytorium, drugi o kształcie łuku i potem "połączył" je za pomocą modyfikatora "sweep" przypisanego do łuku. Gdybyś zastosował bend dla całości to miałby on wpływ również na kształt "siedzisk" - te wewnętrzne by się zwęziły - zewnętrzne poszerzyły. Różnica mogłaby być widoczna a przecież naprawdę wszystkie siedziska są tej samej szerokości. Rózna jest ich ilość w rzędach. Edytowane 13 Grudzień 201014 l przez Dynamico
Napisano 13 Grudzień 201014 l Autor A mógłby ktoś podać współrzędne które należy wpisać aby otrzymać taki efekt ? Ja próbuje ale ciągle wychodzą jakieś dziwne kształty w tym BEND.
Napisano 13 Grudzień 201014 l Tak jak koledzy wyżej, modyfikator bend dla samego audytorium, bez krzesełek bo się zniekształcą, krzesełka możesz rozstawić funkcją array. Obsługę tych modyfikatorów masz opisaną pod F1.
Napisano 14 Grudzień 201014 l Autor Ok to już wiem jak zagiąć plane'a ale nie wiem jak włączyć w to schody. Jak robie normalnie krawędziami tego półkola to wychodzą strasznie nie równo
Napisano 14 Grudzień 201014 l A dlaczego nie spróbujesz mojego sposobu z modyfikatorem "sweep". To naprawde proste i działa. Narysuj polilinią obrys przekroju przez audytorium. Potem wycinek koła czy polilinia wygięta do kształtu np. przedniej krawędzi audytorium. Do tej lini przypisujesz modyfikator sweep i w opcjach wybierasz Use custom section. Wybierasz (pick) wcześniej narysowany "przekrój" i audytorium gotowe. Zaletą w odróżnieniu od "bend" jest fakt, że przekrój "wytłaczasz" według dowolnego kształtu: krzywej , elipsy, łamanej itd. Super w ten sposób robi się np. listwy przypodłogowe. Do rozstawienia siedzisk można równiez zastosować "spacing tools". Określasz odstęp pomiędzy kolejnymi krzesłami i wykorzystując np. krawędź stopnia audytorium narzędzie rozstawia siedziska po ścieżce dodatkowo odpowiednio je obracając.
Napisano 14 Grudzień 201014 l Autor No i o to mi chodziło. Dynamico, znałem juz metodę ze Sweepem tylko że ciągle robiłem coś nie tak, m.in próbowałem użyć poly zamiast splinów ;) Wielkie dzięki każdemu za pomoc.
Napisano 15 Grudzień 201014 l Autor A i jeszcze jedno proste pytanie. Mam ustawione 2-faced na schodach tylko że niestety zrobiłem je odwrotnie (na lewą stronę) i przy renderze ich nie widać, widać tylko tył który jest zrobiony w dobrą stronę. Da się to jakoś naprawić czy musze nowe zrobić ?
Napisano 15 Grudzień 201014 l Spróbuj zaznaczyć złe face i nacisnąć "Flip". Płaszczyzny powinny się "odwrócić" na drugą stronę.
Napisano 15 Grudzień 201014 l Autor A gdzie znajdę to Flip ? Znalazłem jedynie w Symmetry Modifier ale to ma chyba inne zastosowanie...
Napisano 15 Grudzień 201014 l Autor Ludzie nie wiem co bym bez was zrobił ;) Wielkie dzięki. Temat do usunięcia.