Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, pytałem już na forum i niedostałem precyzyjnej odpowiedzi. Chodzi mi o sposób na wymodelowanie łebka śrubki metodą subdiviosion surface (uproszczony model low poly + TurboSmooth) Poniższy obrazek ilustruje kształt łebka zrobiony z hemisfery + boolean boxem, co daje bryłę jaką potrzebuję, ale bez zaokrąglonych krawędzi. Nie mam pomysłu jak zrobić siatkę aby po wygładzeniu TurboSmooth wyglądała jak trzeba. W tym konkretnym przypadku nie umiem zastosować supporting edge:(

Dla wprawnego modelera to jest moment, więc jeśli nie opis na forum to prosiłbym o gotową siatkę, abym mógł sam przeanalizować co i jak biega w takim modelu

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Dzięki, ale ten tutek mimo że bardzo fajny nie rozwiązuje problemu. Tam jest łepek płaski i problemu nie ma żadnego - u mnie łepek jest hemisferą i "filetowanie" krawędzi powoduje, że siatka się rozjeżdża:(

Napisano

Tu trzeba po boleanie ręcznie naprawić siatkę, szybszej metody nie znam.

Napisano
  • Autor

To co jest na ilustracji pokazuje tylko jakby to miało wyglądać. Ja natomiast szukam rozwiązania jak powinna wyglądać siatka aby można było zastosować bezpośrednio TurboSmooth. Nie chcę boolean i potem naprawiać siatkę.

Czyżby nie dało sie tego inaczej zrobić?

Napisano

Szybciej raczej nie, a dlaczego nie chcesz boleana i potem naprawiać siatkę? To jakieś 5min roboty, a nawet krócej bo możesz robić tylko ćwiartkę, a potem dwa razy zmirrorować.

Napisano
  • Autor

To nie dlatego że nie chcę boolean. Dla tej małej śrubki spokojnie by to rozwiązanie wystarczyło. Po prostu zacząłem modelować tą metodą (low poly + TurboSmooth) i nie mogę sobie z tym poradzić - nie wiem jak poprowadzić cięcia na meshu, aby po wygładzeniu było ok.

Po prostu nie lubię jak czegoś nie mogę zrobić :)

I dodatkowo ktoś mi poradził żeby unikać boolean jak ognia i starać się od razu robić czystą siatkę

Pozdrawiam

Napisano

Unikanie boleana to tylko utrudnianie sobie życia (moim zdaniem). Ale sposób, który podsunął Smoku, też dobry i chyba nawet szybszy.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za podjęcie tematu - teraz myślę że coś wybiore:) Smoku dał fajny tutek, ale i Dynamico zapodał fajny pomysł - spróbuje popracować trochę nad tą wersją Dynamico, żeby to wcięcie nie było zaokrąglone tylko ostre. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam

Edytowane przez klewer

Napisano

Ja bym sprobowal tak:

Zrobic cylinder 18 scienny, connectowac wierzcholki w ten sposob:

1

Potem wyciagnac (extrude/bevel) i troszke poprawic:

2

Wychamferowac krawedzie ktore maja byc ostrzejsze:

3

Poprawic recznie ksztalt (w maxie np za pomoca FFD 3x3x3):

4

5

Nie wiem na ile jest to 'poprawna' metoda bo specem nie jestem, ale wydaje sie dzialac, chociaz tutorial odnosnie robienia srobki tez wydaje sie niezly.

Napisano
  • Autor

No i wykorzystując techniki z tutka od Smoku i troche od Dynamico udało mi sie zrobić taką siatkę, która dla mnie nadal nie jest idealna ale pogodziłem się i zostaje:)

To jest tylko śrubka - nie wiem jak można robić modele samochodów, gdzie na każdym kroku jest jest jakieś przewężenie czy wklęśnięcie i to w dwóch kierunkach - masakra i podziw jednocześnie:)

Pozdrawiam

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.