Napisano 1 Styczeń 201114 l Witam, pytałem już na forum i niedostałem precyzyjnej odpowiedzi. Chodzi mi o sposób na wymodelowanie łebka śrubki metodą subdiviosion surface (uproszczony model low poly + TurboSmooth) Poniższy obrazek ilustruje kształt łebka zrobiony z hemisfery + boolean boxem, co daje bryłę jaką potrzebuję, ale bez zaokrąglonych krawędzi. Nie mam pomysłu jak zrobić siatkę aby po wygładzeniu TurboSmooth wyglądała jak trzeba. W tym konkretnym przypadku nie umiem zastosować supporting edge:( Dla wprawnego modelera to jest moment, więc jeśli nie opis na forum to prosiłbym o gotową siatkę, abym mógł sam przeanalizować co i jak biega w takim modelu Pozdrawiam
Napisano 2 Styczeń 201114 l http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=54433 Tu jest tutorial dot. śrubki. Nie wiem czy ci o to chodzi.
Napisano 2 Styczeń 201114 l Autor Dzięki, ale ten tutek mimo że bardzo fajny nie rozwiązuje problemu. Tam jest łepek płaski i problemu nie ma żadnego - u mnie łepek jest hemisferą i "filetowanie" krawędzi powoduje, że siatka się rozjeżdża:(
Napisano 2 Styczeń 201114 l Autor To co jest na ilustracji pokazuje tylko jakby to miało wyglądać. Ja natomiast szukam rozwiązania jak powinna wyglądać siatka aby można było zastosować bezpośrednio TurboSmooth. Nie chcę boolean i potem naprawiać siatkę. Czyżby nie dało sie tego inaczej zrobić?
Napisano 2 Styczeń 201114 l Szybciej raczej nie, a dlaczego nie chcesz boleana i potem naprawiać siatkę? To jakieś 5min roboty, a nawet krócej bo możesz robić tylko ćwiartkę, a potem dwa razy zmirrorować.
Napisano 2 Styczeń 201114 l http://www.nir3d.com/tutorials/Tutorials%203D%20Modeling%20I%20Foundations%20-%20(DIG2321C)/Screw.pdf
Napisano 2 Styczeń 201114 l Autor To nie dlatego że nie chcę boolean. Dla tej małej śrubki spokojnie by to rozwiązanie wystarczyło. Po prostu zacząłem modelować tą metodą (low poly + TurboSmooth) i nie mogę sobie z tym poradzić - nie wiem jak poprowadzić cięcia na meshu, aby po wygładzeniu było ok. Po prostu nie lubię jak czegoś nie mogę zrobić :) I dodatkowo ktoś mi poradził żeby unikać boolean jak ognia i starać się od razu robić czystą siatkę Pozdrawiam
Napisano 2 Styczeń 201114 l Unikanie boleana to tylko utrudnianie sobie życia (moim zdaniem). Ale sposób, który podsunął Smoku, też dobry i chyba nawet szybszy.
Napisano 2 Styczeń 201114 l Autor Dzieki wszystkim za podjęcie tematu - teraz myślę że coś wybiore:) Smoku dał fajny tutek, ale i Dynamico zapodał fajny pomysł - spróbuje popracować trochę nad tą wersją Dynamico, żeby to wcięcie nie było zaokrąglone tylko ostre. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Edytowane 2 Styczeń 201114 l przez klewer
Napisano 2 Styczeń 201114 l Ja bym sprobowal tak: Zrobic cylinder 18 scienny, connectowac wierzcholki w ten sposob: 1 Potem wyciagnac (extrude/bevel) i troszke poprawic: 2 Wychamferowac krawedzie ktore maja byc ostrzejsze: 3 Poprawic recznie ksztalt (w maxie np za pomoca FFD 3x3x3): 4 5 Nie wiem na ile jest to 'poprawna' metoda bo specem nie jestem, ale wydaje sie dzialac, chociaz tutorial odnosnie robienia srobki tez wydaje sie niezly.
Napisano 2 Styczeń 201114 l Autor No i wykorzystując techniki z tutka od Smoku i troche od Dynamico udało mi sie zrobić taką siatkę, która dla mnie nadal nie jest idealna ale pogodziłem się i zostaje:) To jest tylko śrubka - nie wiem jak można robić modele samochodów, gdzie na każdym kroku jest jest jakieś przewężenie czy wklęśnięcie i to w dwóch kierunkach - masakra i podziw jednocześnie:) Pozdrawiam