Napisano 4 Czerwiec 200420 l hej mam zamiar wkoncu kupic sobie monitor. jak ktos wie jaki zakup bedzie najlepszym rozwiazaniem to niech napisze. monitor 19\" do 1000zł
Napisano 4 Czerwiec 200420 l sprawdz na allegro...ja kupilem HP A4331A 20\" za 450 zl :D i nienazekam no moze niejest to LCD ale jak na CRTka jest za***ty jest tylko troche poobdzierany i za 1000 to sobie spokojnie kupisz jeszcze drugi i bedzie multimonitoring tak jak u DruGa :P ten to ma dobrze...
Napisano 4 Czerwiec 200420 l a uwiez mi ze 2 monitory to jak zloto dla grafika....XSI wymiata na 2 a i max jako viewpoint wyglada fajnie na 1 monitoze a ustawienia i preferecje na drugim tez jest super....
Napisano 4 Czerwiec 200420 l kurcze, jak bede zmieniac sprzet to na stowe monitor/monitory na allegro kupie. nawet sobie sprawy z tego nie zdawalem, ze sa takie niesamowite okazje...juz sie slinie na sama mysl o dwoch wypasionych dziewietnastkach (jakas sonowka/iiyama/mitsubishi)
Napisano 4 Czerwiec 200420 l dirty ale cie zmartwie ze na ti 4200 jest baaadziewny obraz po podlaczeniu drugiego monitora. ramdac nie wyrabia na dwa i na obu jest szit.
Napisano 4 Czerwiec 200420 l mowilem \'po zmianie sprzetu\' ;) mam nadzieje, ze zalapie sie na na jakiegos gf6800 za jakis roczek....
Napisano 4 Czerwiec 200420 l Na kłopoty najlepszy Radosław :) Dirty--> Taki duży, a jeszcze się ślini, a fe :D Z części z allegro już 3 kompy znajomym poskładałem i żaden nie narzekał :)
Napisano 6 Czerwiec 200420 l W pracy mam LG Flatron F900B - ma znakomity obraz, dobrze sie kalibruje (o ile mozna to nazwac kalibracja) spelnia najnowsze TCO \'02, jest ergonomiczny i ladny :) Pracuje na nim w 1280x1024 na 85Hz, minimalnie drozszy F900P oferuje 85Hz przy 1600x1200. Polecam Flatrona pozdro
Napisano 6 Czerwiec 200420 l MareG LG Flatron F900B ma TCO \'03 albno mi naklejkę podmienili ;))) ale do rzeczy to Jaka karta da sobie rade w dualu z moniorkami 19\"??? Oczywiscie w Max\'e bo moze sobie kiedys zmienie karte ;))) Oczywiscie nie mowcie mi o tych za 2tys zl ;)))) he he Pozdrwaim
Napisano 17 Czerwiec 200420 l ;] oraz jezeli mozna Iiyama MM904UT 19\' ... o tej firmie w ogole nie mam pojecia - z tego co widze monitory z serii H... maja ciekawe parametry. Pytanie jak oprocz nieco gorszych osiagow prezentuje sie seria M... i L... (m.in. Iiyama LS902UT 19\' Vision Master 1451 ). Sam nosze sie z zamiarem kupna 19\' i mam mieszane uczucia co do serii LG. Uzywam teraz 17\' F700B i prawde mowiac nie jest ona rewelacyjna. Poczynajac od nieco monotnonnego i na dluzsza mete denerwujacego \"bzyku\" z monita a konczac na nieco rozjasnionych naroznikach oraz rozszczepieniu czerwonej barwy w gornym lewym rogu ekranu. Mozna tez spotkac wypowiedzi w necie nt. zywotnosci jakosci obrazu (wspaniale do 1,5 roku po kupnie). Pytanie czy podobne rzeczy mozna zaobserwowac w 19\' LG w wersji F900P ktora mam wlasnie na oku obok Iiyama MM904UT? pozdrawiam rzuq
Napisano 17 Czerwiec 200420 l tak moim skromny zdaniem iiyama a lg to dwie rozne klasy monitorow...z korzyscia dla iiyamy oczywiscie.
Napisano 17 Czerwiec 200420 l ... majac 19\' cal przed soba wg Was jakie rozdzielczosci bylyby konfortowe przy pracy? Zakladam ze 85Hz to niezbedne min. Pytanie co daje dalsze zwiekszanie czestosci odswiezania?
Napisano 18 Czerwiec 200420 l rzuq-->1600 X 1200 to jest minimum przy 19\". Odnośnie częstotliwoci odświerzania no to chyba wiesz, że im wyższa tym komort pracy większy :) Btw, w robocie dłuugi okres przepracowałem na 60Hz i nie narzekam
Napisano 18 Czerwiec 200420 l dla mnie 85hz to absolutne minimum. rodzialka to minimum 1280x1024 jak dla 19 cali. ale dobrze byloby w 1600x1200. wiekszosc troche lepszych monitorow pojdzie ci w 1600x1200 w 85hz (nawet lg f900p, ktory przypuszczam jest dobrym monitorem. ale nie wiem z autopsji bo nigdy lg nie mialem) orion widzisz jeszcze na oczy? nie osleples? ;)
Napisano 18 Czerwiec 200420 l geez, czemu wszyscy są tacy wrażliwi na punkcie odsieżania :P Dirty nie oślepłem i z moim wzrokiem wszystko wporządku :P Wszystko kwestia przyzwyczjenia
Napisano 18 Czerwiec 200420 l eeeee, ja tam musze miec 100hz. na mojej siedemnastce caly czas pracuje w 1152x864 w 100hz wlasnie. nie wyobrazam sobie mniej niz 100hz;)
Napisano 18 Czerwiec 200420 l Dla mnie najważniejsza jest rozdziałka. Jakbym miał wybierać pomiędzy 2048 X 1536 w 50Hz a 1280 X 1024 w 120Hz to wybrałbym 2048
Napisano 18 Czerwiec 200420 l Jakbym miał takie cuś to bym nie musiał wybierać nic pomiędzy :D http://www.2it.pl/towar.asp?id=16147
Napisano 18 Czerwiec 200420 l orion to wybrales prehistoryczny model. sony jest o lata swietlne do tylu w technologii lcd co dziwne bo wlasnie zamkneli wszystkie linie produkcyjne crt.
Napisano 18 Czerwiec 200420 l monitor powinno sie wybierac sprawdzajac, nawet kosmicznie drogi Sony moze miec felerny konkretny egzemplaz, tak samo jak Volvo :) na allegro sa super okazje, do 1000 masz 19-21\" sony FD trinitron, bardzo dobre monitory ale 3 letni moga miec juz nieostry obraz musialbys zobaczyc, Flatron ujdzie, takie tanie dobre, w okolicach 1000 z tych nowych to chyba najlepszy, Iyamy ja osobiscie nie polecam, ale tak jak mowilem musisz zobaczyc jaki ma obraz podlaczony do komputera, w sklepie komputerowym powinni ci podlaczyc... greets
Napisano 18 Czerwiec 200420 l To ma byc do 2d czy 3d? Bo nie doczytałem. Nie polecam flatronów, bo nie da sie patrzec na ekran... mitsubishi i iyama to prawie te same parametry, no a sony to sony,chyba nie trzeba o nim pisac ;) Jeśli chcesz pracowac na tablecie to odradzam dual i zainwestowalbym w 21\'\'. No i zwróć uwage na to czy model ktory kupujesz ma powłoke kratowo-szczelinową. Uwierz róznica wyświetlania plamki kolosalna. Ważna tez ostrosc i kontrast, tu sony raczej nie ma sobie równych.
Napisano 18 Czerwiec 200420 l Autor juz nie kupuje 19\" tylko 21\" teraz sie wacham miedzy Sun Sony GDM 5410, Eizo FlexScan 931 a IBM p260 wybor naprawde trudny, parametry w przypadku IBM i Sun podobne, Eizo ma wieksza czestotliwosc odchylania (130khz), ale zawsze pozostaje pytanie ktory bedzie najostrzejszy i ktory bedzie mial najlepsza zbieznosc kolorow ?. Ja juz mam metlik, bo sie naczytalem w necie i nie wiem co wybrac, moze ktos podpowie ?? oczywiscie LG bym za nic nie kupil. a 19\" to polecalbym Viewsonic P95f+
Napisano 18 Czerwiec 200420 l Zastanowie sie nad tym wszystkim co mowicie. Po weekendzie bede mial czas aby pochodzic troche po necie i poszukac nieco informacji. Najwyrazniej Lg odpada. W granicach 1300 zl miesci sie jeszcze Iiyama (o ktorej slyszalem juz kilka pochlebnych opini), Nec; Viewsonic ma tez w swojej ofercie modele w tej cenie. Niestety w tych granicach mieszcza sie tylko nowe monitory 19\' i to klasy sredniej. Zakladajac kupno uzywanego CRTeka (>19\') jakie marki moga sie pochwalic \"zywotnoscia\" swoich monitorow? Tiger1313: mysle ze 2d choc 3d coraz czesciej bede sie zajmowal. Najwiekszej przeszkody nie stanowi w tym momencie monitor lecz tablet ;] - nieszczesny pentagram XXL - choc przyjdzie mi jeszcze poczekac na Wacoma. pozdrawiam i dzieki za pomoc / po weekendzie postaram sie odezwac rzuq
Napisano 18 Czerwiec 200420 l no jezeli masz 1300 to juz prawie stac sie na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=942 a to naprawde swietny monitor, 110kHz za ta cene, kineskop Mitsubishi Diamontron NF, kiedys pracowalem na jego protoplascie i bylem bardzo zadowolony, kumpel obok mial Soniacza G400 i szczerze mowiac zadnej roznicy poza natezeniem kolorow nie widzialem...
Napisano 18 Czerwiec 200420 l rzuq, jest jeszcze bardzo ciekawy monitor philipsa: PHILIPS 19\" 109P40 kosztuje ponad 1300pln i ma super parametry, szczegolnie odswiezanie i rodzialka (ok 100hz przy 1600x1200, max rozdzielczosc 1920x1440) swego czasu bardzo sie nim interesowalem bo chcialem kupic 19\'\' ale maniany nie starczylo i musialem sie zadowolic 17\'\'. anyway, mozesz sie nad nim zastanowic. ja kiedys dosc dokladnie sie bawilem sie w media markcie tym monitorkiem i bardzo sie mi spodobal. stalo obok siebie kilka 19\'\': lg f900p, ten philips, jakis samsung lepszy, viewsonic i cos tam jeszcze i wlasnie ten philips sie mi najbardziej spodobal. no ale z drugiej strony nie ma pojecia jakie monitory robi phiplips wiec toche takie to jest niepewne chyba... ale zawsze mozesz sie nim zainteresowac. edit: tu masz linka http://www.sklep.age.pl/opis.php?m_kod=MO19_PHIL109P40 [Wyedytowany dnia 18-6-2004 > dirty]
Napisano 18 Czerwiec 200420 l pentagram nie taki zły jak sie o nim mówi. Róznica pomiedz pentem a wacomem jest duza, ale jesli miałbym do wyboru prace na słabym monitorze z wacomem a porządnym ekranem z pentem, to wybrałbym to drugie. Nie pytajcie nawet jakie to bolesne przejsc z soniacza na lg (całe szczescie ze musiałem pracowac na tym jeden wieczor tylko). Obecnie zbieram grosik do grosza na sony F520 i bede szalał :D
Napisano 18 Czerwiec 200420 l tygrys dobrze gada. ja po 6 miesiacach pracy na sony f520 21` 1600x1200 100hz nie jestem w stanie patrzec na nic innego :) tylko jest jeden minus. wydajac ponad 5 kafli na crt ktory juz wyszedl z produkcji ciezko dobrac nowa karte ktora bedzie w stanie zapewnic odpowiednie odswiezanie. producenci juz sie nastawili na lcd wiec tylko 85 hz z wyjsciami dvi. no ale podobno quadro fx 4000 ma juz 100hz :D [Wyedytowany dnia 18-6-2004 > SansSerif]
Napisano 23 Czerwiec 200420 l hmm chce kupic sobie tez monitor \'19 lub \'21 zobaczymy jak z kasa bede stal...powiedzicie mi cos o tym monitorze (click) czy sie oplaca go kupic na Allegro? pozdr [Wyedytowany dnia 23-6-2004 > Pablo]
Napisano 5 Lipiec 200420 l Od dwoch tyg. mam Iiyame MM904UT 19\'\' - obraz nie jest zly ( mam porownanie do LaCie electron 19 blue IV na ktorym pracuje w robocie )... sa opcje niwelowania efektu Moiré\'a jak i operowania nad pionowa konwergencja. Ze standarwowych rozdzialczosci 85Hz mozna uzyskac przy 1280x1024. Ekran jest rownomiernie podswietlony ( przy ostatnich modelach LG dalo sie zuwazyc jasniejsze odcienie w naroznikach ). Barwy zywe, choc powloka antyrefleksyjna wydaje sie byc gorsza niz w LG i LaCie gdyz zewnetrzne oswietlenie bardzo modyfikuje odbierany przez nas obraz. Nie ma takze dwoch opcji regulowania geometrii obrazu - naginanie samych naroznikow - troche to utrudnia uzyskanie odpowiedniego ksztaltu obrazu. Mily monit, troche opasly ale cichy (lg buczy ;). Jakos mnie do tej pory nic nie razi... wiec poki co ocena 4/5 pozdrawiam rzuq