Skocz do zawartości

Jak grupowo zmienić parametr obiektu?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pytanie ilustruję przykładem.

W scenie znajdują się kilka omni lights.

Czy istnieje opcja grupowej zmiany parametów tych świateł nie tracąc jednocześnie możliwości modyfikacji prametrów na poszczególnych omni.

Oczywiście omni jest tu tylko przykładem, który ilustruje problem.

Dzięki za wszelkie info.

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Podczas kopiowania "reference"? Wydaje mi się, że w tej sytuacji zmiany wprowadzane w elemencie "master" wpływają na element "zależny" ale modyfikacje zależnego już dotyczą tylko tego elementu.

Napisano

"Reference" nie rozwiązuje problemu.

Ilustruję przykład dokładniej.

Posiadamy 10 omni lights.Chciałbym modyfikować ich parametry dowolnie wybranymi grupami przenikającymi się wzajemnie.

Np.zmodyfikować parametry w elementach parzystych, potem od 1 do 5 , następnie nieparzystych itd...to tylko ilustracja problemu.

Napisano

No niestety.Takie zabiegi wykraczają poza zasięg mojej wiedzy na temat maxa. Myślę , że tylko skryptem lub pluginem obsługującym światła można by to załatwić. Jeżeli funkcjonuje light lister to zapewne da się stworzyć jego modyfikację załatwiającą Twój problem. Ja jak już napisałem niestety nie pomogę.

Napisano

Hmm, spróbuj może Tools -> light lister się pobawić, tam masz dostęp do wszystkich świateł w scenie. Nie jest to to, o czym piszesz, ale jak sobie ładnie ponazywasz światła, i będziesz używał Light Listera to może łatwiej będzie Ci się działało.

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki za pomoc.

Lecz nie jest to rozwiązanie optymalnie, mam tu na myśli "Light Listera".

A co w przypadku operacji na innych elementach np. bryłach.

Jeśli ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu za pomocą skrytpu czy plugina, to będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.