JoanS Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Witam, potrzebuje pomocy w stworzeniu ostrosłupa o podstawie pięciokąta, który potem mogłabym powielić (w tym programie) i ułożyć z niego np kulę. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę o pomoc! Z góry naprawdę dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cide Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Create --> Standard primitives --> Cone, r:1 dowolny r:2 0, sides 5, voila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoanS Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2011 no to mam ostrosłup :) a jak zrobić aby go obrócić powielić (identycznie) i żeby mi wyszedł w miarę koło ? (aby były widoczne to, że jest to pięciokąt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cide Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 (edytowane) Create --> Create shapes --> circle, robisz koło które będzie ścieżką. Zaznaczasz ostrosłup --> Tools --> Align --> Spacing tool, pick patch, wybierasz scieżkę, czyli to koło i bawisz się ustawieniami, np count. Jest też taki skrypt, może akurat działa? http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/copy-2-vert Edytowane 15 Styczeń 2011 przez Cide Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoanS Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 Chyba nie o to chodziło, bo mi chodziło o to, aby te ostrosłupy były zwrócone do środka kuli swoim czubkami, a ich podstawy łączyły się tworząc koło (takie nie do końca, aby było widać podstawy ostrosłupa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 (edytowane) A policzylaś wszystko dokładnie. Trzeba dosyć dokładnie zbudować ostrosłup żeby złozyc z niego kulę. Jest coś takiego jak dodekaedr (brrrr... ale nazwa) - dwunastościan foremny. Myślę że umieszczając pivot na czubku ostrosłupa jesteś w stanie poprzez kopiowanie i obracanie o odpowiednie kąty zbudować tę figurę. Tym bardziej , że elementów jest tylko 12 Edytowane 16 Styczeń 2011 przez Dynamico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoanS Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 no właśnie jak zaczęłam sobie to rysować, to więcej niż 12 to mi nie wychodziło... To może lepiej będzie jak będzie miał podstawę trójkąta, albo kwadratu? chodzi mi, aby było to wiele tych ostrosłupów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 Z pięciokąta wychodzi coś takiego. link: Ale powiem Tobie, że nie przychodzi mi do głowy sposób na robienie takich figur z "automatu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoanS Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 Jejkuś dziękuję Ci bardzo! Jesteś wielki! EDIT: A dałbyś radę zrobić jeszcze tak aby wierzchołki wychodziły na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubajaniak Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 Mam pomysł, ale to robi kule z 20 ostrosłupów foremnych o podstawie trójkąta. Robisz sobie GeoSphere, ilość segmentów na 1. Konwertujesz do editable poly, zaznaczasz przyciąganie do verexów i pivota. Zaznaczasz sobie jeden poligon, [aby było łatwiej resztę ukrywasz (jak zaznaczysz ten jeden to ctrl+i a później alt+h)] W menu po prawej bierzesz Create i klikasz vertex->vertex->pivot->vertex i tak 3 razy aż zrobisz wszystkie 3 pozostałe trójkąty. Jak zrobisz to je zaznacz i Flip, bo będą odwrócone. Później alt+u i od nowa z pozostałymi. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoanS Napisano 16 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2011 Kubajaniak: Dziękuję, za pomoc, ale ja nie operuje takim językiem :) Zdołałam tylko zrobić te geosphere :) Ja jestem na kierunku dość artystycznym, a z programów komputerowych to ja używam tylko archicada, więc nie znam się zbytnio :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi