Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z oświetleniem sceny w vrayu.

Gdy wstawiam vray sun to muszę jeszcze czymś dodatkowo oświetlić scenę, bo jest zbyt ciemno i tu się robią schody... aby dobrze oświetlić scene z environment potrzebuję multiplier na poziomie 1000, a vray light ok. 10-15 tys.

Jak to możliwe jeśli pokój ma wymiary bodajże 6mx4m??

Drugi problem to refleksy na panelach, które wyglądają jak kropki, ale o tym może napiszę później, bo możliwe, że to jest związane z tamtym problemem.

I jeszcze jedno... w scenie jest jeszcze 9vray lightów z małą mocą (półki i żyrandol).

Screen ze sceny i ustawień rendera w załączniku.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Zapomniałem napisać, że jeśli dam kamerę vraya to scene jest praktycznie czarna z czego to wynika??

Wrzuciłem jeszcze raz ustawienia rendera, bo tamtego nie da się powiększyć i nic nie widać. Co do tych ustawień to poprawiłem dark i bright multiplier na 1,2 i 0,8.

Napisano

Daj shutter w kamerze dwa razy wolniejszy i przetestuj.

Jeśli teraz jest 200, daj 100 albo 70, a jak dalej ciemno, daj 40.

Napisano

Czołem! Po wstawieniu vrayowej kamery musisz pobawić się jej ustawieniami. W kamerze automatycznie przesłona jest ustawiona chyba na 8, czyli dostaje się do obiektywu bardzo mało światła. Otwórz trochę przesłonę (zmniejsz parametr F-number), i zobacz jak się będzie wtedy renderowało.