Adrian.S Napisano 28 Styczeń 2011 Napisano 28 Styczeń 2011 Mam problem z oświetleniem sceny w vrayu. Gdy wstawiam vray sun to muszę jeszcze czymś dodatkowo oświetlić scenę, bo jest zbyt ciemno i tu się robią schody... aby dobrze oświetlić scene z environment potrzebuję multiplier na poziomie 1000, a vray light ok. 10-15 tys. Jak to możliwe jeśli pokój ma wymiary bodajże 6mx4m?? Drugi problem to refleksy na panelach, które wyglądają jak kropki, ale o tym może napiszę później, bo możliwe, że to jest związane z tamtym problemem. I jeszcze jedno... w scenie jest jeszcze 9vray lightów z małą mocą (półki i żyrandol). Screen ze sceny i ustawień rendera w załączniku.
kozioo Napisano 28 Styczeń 2011 Napisano 28 Styczeń 2011 Używaj Vray physical camera. Refleksy to pewnie problem niskiego samplingu. http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/
Adrian.S Napisano 28 Styczeń 2011 Autor Napisano 28 Styczeń 2011 Zapomniałem napisać, że jeśli dam kamerę vraya to scene jest praktycznie czarna z czego to wynika?? Wrzuciłem jeszcze raz ustawienia rendera, bo tamtego nie da się powiększyć i nic nie widać. Co do tych ustawień to poprawiłem dark i bright multiplier na 1,2 i 0,8.
mkeruj Napisano 28 Styczeń 2011 Napisano 28 Styczeń 2011 Daj shutter w kamerze dwa razy wolniejszy i przetestuj. Jeśli teraz jest 200, daj 100 albo 70, a jak dalej ciemno, daj 40.
Miłosz3ds Napisano 28 Styczeń 2011 Napisano 28 Styczeń 2011 Czołem! Po wstawieniu vrayowej kamery musisz pobawić się jej ustawieniami. W kamerze automatycznie przesłona jest ustawiona chyba na 8, czyli dostaje się do obiektywu bardzo mało światła. Otwórz trochę przesłonę (zmniejsz parametr F-number), i zobacz jak się będzie wtedy renderowało.
Gość Setesh Napisano 29 Styczeń 2011 Napisano 29 Styczeń 2011 To może podrzucę linka http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/vrayphysicalcamera_params.htm Ja się teraz męczę z aulą, oświetliłem to tylko vray sunem (zmniejszyłem tylko f number kamery i jest w miarę jasno). Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi