Napisano 7 Luty 201114 l Błagam o pomoc bo mnie krew zalewa ... Pracowałem na 3d maxie i vray jakieś 3 może 4 lata temu. Komputer był wtedy słaby więc i renederowanie trochę mozolnie szło. Postanowiłem wrócić do 3d maxa i vray'a... dzisiaj komp jest świeży ale czas renderowania jest mega kosmicznie długi. Dla sprawdzenia wziąłem sceny które kiedyś na starym kompie renderowały mi się około 20-30 minut (takie testowe sceny). Zostawiłem kompa na noc i po prawie 8h pracy wyrenderował może 5% obrazu. Specyfikacja sprzętu: ASUS P6T SE, X58, ICH10R, Triple DDR3 1333, SATA2, RAID, CF, IEEE, GBLAN, ATX Intel Core i7-930 QuadCore,2.8GHz,4.8GT/s Transfer,8MB,LGA1366,45nm,BOX Corsair XMS3 3x2GB, 1333MHz DDR3, CL9 x 2 ASUS EAH5850 Radeon HD5850 1GB DDR5 (256bit), 2xDVI/HDMI, PCI-E, BOX Dysk WD Caviar GreenPower, 3.5'', 1TB, SATA/300, 64MB cache Corsair zasilacz CMPSU-750TXEU ATX 750W PFC, EU version Cooler Master Microsoft OEM Windows 7 Professional 64 bit Dla sprawdzenia wziąłem ten tutek: http://vray.us/vray_tutorials/rendering_vray_interior_tutorial.shtml robie dokładnie to samo co jest opisane w tutku ... pierwszy render u nich wychodzi 8,8 sekundy ... u mnie trwa ponad 5 minut (bez włączonego GI) Po włączeniu GI i ustawieniu light cache tak jak w opisie jest jeszcze zabawniej ... w tutku jest rendering time 22 sekundy ... u mnie po 30 minutach nie wyszedł jeszcze z "Building light cache" ... a co dopiero sam rendering. Znalazłem na forum kilka podobnych tematów ale to nic nie daje. Co z teg oże sceny są przygotowane jeśli renderowanie ma trwać tydzień :( Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Napisano 7 Luty 201114 l a V-Ray legalny? bo chaosgroup ma bardzo pomysłowe rozwiązania w tej kwestii :P
Napisano 7 Luty 201114 l to prawda. myślę, że jak wyłączysz wszystkie mapy displacement na scenie (skoro robisz trawę to zapewne jakaś tam jest) to render pójdzie jak należy. Rozwiązaniem jest używanie do tych mapek vraydisplacement mode z listy modyfikatorów do poszczególnych obiektów - najlepiej 2d mapping. powinno pomóc.
Napisano 7 Luty 201114 l Autor Legalny ... co prawda zapożyczony od znajomego ale legalny ... mam nadzieję że to nie problem skoro jest vray z innej stacji
Napisano 7 Luty 201114 l z tego co pamiętam problem też z czasami pojawiał się w przypadku kiedy scena była przygotowana we wcześniejszej wersji vraya, a renderowana w nowszej.
Napisano 7 Luty 201114 l Autor No właśnie też tak myślałem ... dlatego zrobiłem całkowicie nową scenę (od podstaw) ... wszystkie materiały, obiekty, oświetlenie itd. mogę dawać memory use na 3k i Dynamic geometry a i tak idzie to jak krew z nosa ... rendering czajnika na zwykłym plaine z podstawowymi ustawieniami trwa około 15 miunt ... Masakra :/ a na tym systemie stary max i vray (którego kiedyś używałem) nie chce chodzić ... porażka bo nie wiem co mam z tym zrobić :/
Napisano 7 Luty 201114 l Jesteś pewien że to nie jest problem sprzętowy? Ściągnij Cinebench i zobacz jaki wynik uzyskasz. http://www.maxon.net/downloads/cinebench/cinebench-115.html
Napisano 7 Luty 201114 l Autor ściągnąłem i wyszło mi tak OpenGL -> 48.18 fps Cpu -> 5.18 fps do reszty informacji przyznam się nie wiem jak się odnieść
Napisano 7 Luty 201114 l Czyli wynik w normie, problem leży w Vrayu/3dsmaxie. Niech znajomy skontaktuje się w Twoim imieniu z supportem chaosgroup :)
Napisano 7 Luty 201114 l Autor Koleżka w tej chwili jest za granicą i wraca za około 2 miechy :/ ... próbowałem z piratem ale efekt ten sam ... zastanawiam się czy nie przejść na mental ray bo jak czytam to jakościowo bardzo podobnie jak V-ray ale jest znacznie szybszy
Napisano 7 Luty 201114 l rozumiem, że ten mój pomysł nie pomaga. szczerze mówiąc, też chętnie dowiem się co jest u Ciebie grane bo u mnie jest dokładnie to samo. jednak jakoś tak wyszło, że nie działo się tak od początku. pierwsze uruchomienie maxa było ok i render szedł sensownie. dlatego teraz jak cokolwiek robię nowego, to korzystam z tego pliku, z którego robiłem pierwszy razy. czyszczę scenę i robię na nim coś nowego. wtedy rendery lecą ok. a jak uruchomię maxa od zera to mam dokładnie ten problem co Ty. już się z tym pogodziłem i myślałem, że tak musi być ale Twoja sytuacja, z tego co piszesz, różni się od mojej a masz ten sam problem. ciekawe...
Napisano 7 Luty 201114 l ściągnij może najbardziej aktualną wersję czy tam aktualizacje. może to coś da.
Napisano 7 Luty 201114 l wyślij screeny z całego maxa i z log-a vraya po ustawieniu mu czułości komunikatów na 4 ( level w system/ log) odpalasz v-ray license server? masz klucz sprzętowy?