Bonifatz Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Witam! Kolejna wprawka w Trackowaniu i animacji. Robot zaprojektowany przez Carlo Arellano (http://chainsawart.blogspot.com/). pierwszy link bezpośredni z serwera (HQ): http://www.lucas3d.net/roboWalk_fin.wmv Drugi YT (nie jestem zadowolony z jakości): http://www.youtube.com/watch?v=zReYnlTddmI Tu link do walking cycle, w sumie pierwszy w życiu - nie śmiać się :D http://www.lucas3d.net/robo_rig_walk.wmv Dobrze się bawiłem przy tym projekcie. Chociaż sama animacja robota mnie jeszcze nie zadowala to myślę, że następny będzie już o niebo lepszy :D. Pozdro! Lucas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordy Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 wszystko git tylko gdzie ten matchmoving? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 15 Luty 2011 Autor Share Napisano 15 Luty 2011 "match moving is a visual-effects technique that allows the insertion of computer graphics into live-action footage with correct position, scale, orientation, and motion relative to the photographed objects in the shot." Czy tylko ja czegoś nie rozumiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulholland Napisano 15 Luty 2011 Share Napisano 15 Luty 2011 Robot na początku trochę sie ślizga, do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 16 Luty 2011 Autor Share Napisano 16 Luty 2011 Maestro101 próbowałem rozkminić jak by ten robot miał się ruszać i okazało się, że został tak zaprojektowany, że miałby z ruchem problemy :/ Więc wydobyłem z niego ile się dało (na moje siły). Najważniejsze, że nauczyłem się paru nowych rzeczy odnośnie rigowania i tracking coraz lepiej wychodzi. tu oryginalny design : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 16 Luty 2011 Share Napisano 16 Luty 2011 najgorzej wyglada sam ruch robota, popatrz jak ruszaja sie pajaki: http://www.youtube.com/watch?v=m8gniqpdOJE musisz dodac obrot stawow "biodrowych" w plaszczyznie podloza, nie tylko ruchy odsrodkowe bo wyglada to tragikomicznie i nie pozwala sie skupic na samym trackingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 16 Luty 2011 Autor Share Napisano 16 Luty 2011 taki mądry to ja też jestem hehe ;) Niestety w tym designie rusza się tylko to co zaanimowalem. Designer z którym mam kontakt też za głowę się złapał :) A czyjegoś designu zmieniac mi nie wolno. Następne animacje powinny być już lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 16 Luty 2011 Share Napisano 16 Luty 2011 Ale ten matte paint to spierniczyłeś Bonifatzu. Postpro też by nie zaszkodziło. Szkoda że nie możesz dać jakiegoś lepszego ruchu kamery. Nie myślałeś nad budową riga do zdjęć z ręki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 16 Luty 2011 Autor Share Napisano 16 Luty 2011 lucek w sumie wszystko na szybko... tez nie jestem zadowolony ale miałem pokazać skończone to pokazuje ;) Co do ujęcia to jest to jedno z pierwszych nagrań jakie zrobiłem. Zanosi się, że będziemy kręcić coś dłuższego z ludźmi w najbliższym czasie i chyba bez jakiegoś nawet prowizorycznego riga się nie obejdzie. Siedzę teraz nad czymś konkretniejszym więc jak skończę to pokażę. Najważniejsze, że parę nowych rzeczy przećwiczyłem i już nie będę musiał ich rozkminiać na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 17 Luty 2011 Share Napisano 17 Luty 2011 Bonifatzu widziałem ostatnio gdzieś w necie takiego riga do canona. rurka, przeciwwaga na plecy, jakaś stabilizacja pewnie na oleju i gościu zapierniczał z reki. Steadicam to nie jest ale jak nie będziesz biegał to da radę. Budowa czegoś takiego to dla kogoś kto się zna na mechanice powinna być bułka z masłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 18 Luty 2011 Autor Share Napisano 18 Luty 2011 lucek coś z tym już kombinuje, chce coś w miarę funkcjonalnego znaleźć i żeby przy okazji nie wykończyć się finansowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulholland Napisano 18 Luty 2011 Share Napisano 18 Luty 2011 W ostateczności wystarczy nawet przykręcić kamerę do cięższego statywu i kręcić trzymając za centralną rurkę tegoż. Już to sporo daje. Na youtube jest też sporo filmików, wystarczy wklepać "home made steadycam" albo 20 dollar steadycam i wyrzuci sporo sposobów jak w domu skręcić coś takiego. Sam chcę coś takiego sobie skręcić, to wiem :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi