Napisano 24 Luty 201114 l Witam, czy ktoś z was ma pomysł jak powinnam zmienić ustawienia żeby, chociaż w „minimalnym” stopniu ta kuchnia przypominała prawdziwą?:) Jestem początkująca w 3ds maxie (max11, vray), próbowałam różnych ustawień z innych wizualek z tego forum, youtuba i wszystko na marne, zawsze wychodzi mi wnętrze albo za bardzo rozświetlone, albo za ciemne.. Moje ustawienia: -Global switches: *default lights: off -Image sampler: *Adaptive DMC *Catmull-Rom -V-Ray: Environment: *GI Environment skylight(kolor jasny żółty 245-237-154) *Reflection (kolor 32-29-23) *Refraction (kolor 52-60-68) -Color mapping: *Type: HSV Exponential *Dark multiplier 1,0 *Bright multiplier 1,0 *Gamma 1,0 *Mam zaznaczone Sub-pixel mapping, clamp output, affect background -Indirect Illumination *Post-processing Saturation 0,8, Contrast 0,8, Contrast base 0,2 * Ambient occlusion (nie jest włączone) -Primaty bounces * multiplier 1,0 GI engine Irradiance map -Secondary Bounces *multiplier 1,0 GI engine Light cache -Light cache *subdivis:100 *sample size:0,02 *numer of passes 4 *mam zaznaczone: store direct light I show calc.phase *Filter: nearest -DMC Sampler *Adaptive amount:0,85 *noise threshold: 0,001 *min samples:8 *global subdivs multiplier 1,0 -Vray system *max.tree depth:80 Wszelkie uwagi mile widziane!
Napisano 24 Luty 201114 l Witam, przede wszystkim niebieskiego za dużo. Jeżeli to wina krzeseł to daj na nie vray override material. Przepal widok za oknem i na final render zwiększ lc do 1000. Na początek V-Ray Environment bym wyłączył i pobawił sie color mappingiem. Powodzenia.
Napisano 24 Luty 201114 l W najnowszej wersji v-raya (2.0) jest już chyba takie rozwiązanie jak mentalowe mr photographic exposure control. Myślę że to powinno pomóc. No i ten widok za oknem powinien być przepalony.
Napisano 24 Luty 201114 l Autor Dzięki za odpowiedź! Już sprawdzam Twoje ustawienia, render będę miała jednak dopiero jutro.. pozdrawiam
Napisano 24 Luty 201114 l Autor ok. przepalony widok za oknem tzn. powinnam zrobić jaśniejszy?? Sorki jestem zbyt początkująca, nie znam takich określeń :)) Kolor widoku za oknem (w vray materials) mam ustawiony na 1,5 Mam Vray 1.5
Napisano 25 Luty 201114 l Wszystko bardzo przejarane. To nie koniecznie wina ustawień. Opisałaś tylko swoje ustawienia w Vray'u ale chyba nie wspomniałaś nic o kamerze i światłach... Używasz kamery fizycznej czy zwykłej? Jakie światła masz w scenie i jak je ustawiłaś? Jak ustawiłaś kamerę? Napisz coś więcej :) Edytowane 25 Luty 201114 l przez Dusia
Napisano 26 Luty 201114 l Autor faktycznie, miałaś rację ustawienia były raczej ok.. Nie renderowalam z kamery.. tylko tak na szybko z okna perspective.. Gdy wyłączyłam irradiance map to robił się ciemny sufit i nie potrafiłam ustawić jasności z color mapping.. Jeśli chodzi o światło to lepiej to będzie widać na zał. prtsc.
Napisano 26 Luty 201114 l tylko po co ci te wielkie swiatla pod sufitem? masz okna w scenie, lampy itp, po co doswietlac to sztucznie ?
Napisano 26 Luty 201114 l No i wielce polecane jest jednak użycie kamery. Vrayowska kamera a kamera standardowa, to jednak jest duża różnica.. że tak to ujmę, w 'odbiorze' :)
Napisano 26 Luty 201114 l Cześć widzę że mamy dużo świateł w scenie a to oznacza prawdopodobnie że Starałaś sobie poradzić z ciemnymi renderami pomimo załączonej globalnej iluminacji w scenie. Widzę też gammę ustawioną na 1.0 czyli warto by zapoznać się z info o gammie i linear workflowo oto linki to tak na rozgrzewkę warto pooglądać jakieś tutoriale o vray i oświetleniu scen jak co to podam linki do takich które uważam za warte obejrzenia :) Bez tej wiedzy to będzie błędne koło z poprawianiem świateł kamer i materiałów a i tak wizualizacje i rendery nie będą tak cukierkowe i ładne jak te na necie. Bo albo będą jak to Koledzy opisują często "przejarane" z wypranymi kolorami i teksturami albo za ciemne Edytowane 26 Luty 201114 l przez Janek
Napisano 26 Luty 201114 l :D No widzisz! Po co komu forum? Wystarczy poczytać tutoriale i wszystko będzie git buahaha. Posłuchaj Janka xD albo po prostu : wywal wszystkie światła daj vray sun'a kamerę vrayową koniecznie fizyczną (na początek zostaw wszystko standardowo, -film gate- przybliżasz oddalasz ujęcie -guess vertical shift - to korekcja perspektywy - f-number - im mniejszy tym jaśniejsze wnętrze (sugerowane gradacje 8, 5.6, 4, 2.8, i dla bardzo ciemnych małych pomieszczeń jedyneczka) Teraz tak w oknie i wszystkich otworach przepuszczających światło dawaj vraylighty ale uwaga zaznacz opcję skylight portal. sugerowałabym też ustawić sobie gamę na 2.2 i używać frame buffera. jak gdzieś będzie za ciemno to zmniejszaj w kamerze f number, a już w ostateczności doświetl niewidzialnym vrayplanem Pozdrawiam :) Dusia
Napisano 26 Luty 201114 l Dusia chętnie popatrzę co wyjdzie z tej twojej nauki / rad które będziesz tu serwować bo coś mi się wydaję że to co napisałaś nie wystarczy xD
Napisano 26 Luty 201114 l Cytat Widzę też gammę ustawioną na 1.0 czyli warto by zapoznać się z info o gammie i linear workflowo oto linki przy Exponential color mapping gamma 1.0 spokojnie sobie radzi. To tak na uboczu uwaga.
Napisano 26 Luty 201114 l Janek napisał: Dusia chętnie popatrzę co wyjdzie z tej twojej nauki / rad które będziesz tu serwować bo coś mi się wydaję że to co napisałaś nie wystarczy xD ohoho Ojej tylko proszę mnie nie bić:) Czy ktoś powiedział, że to co napisałam wystarczy? Ja tylko mówię, że tutoriale to według mnie nie jest najlepsze rozwiązanie. Osobiście przerobiłam wszystkie dostępne tutoriale związane z interiorami i to w czterech językach! I szczerzę mówiąc nie wiele mi to pomogło bo większość z tych tutków pokazuje krok po kroku co zrobić i jak ustawić a nic nie ma o tym co za co odpowiada albo jest napisane ale pobieżnie. I szczerze? Kiedy pierwszy raz odwiedziłam to forum miałam wielką nadzieję, że ktoś mi wyjaśni i pomoże zrozumieć pewne kwestie ale 70 % ludzi odsyłało mnie do tutoriali które już czytałam i do stron, które już odwiedziłam :) Także linki mój drogo towarzyszu Janku, to może zostaw jako ciekawostkę i i sam od siebie napisz coś przydatnego :) Pozdrawiam serdecznie Duśka ;)
Napisano 26 Luty 201114 l Oj to ty aż cztery języki znasz to skoro taka z Ciebie mądra osoba to zerknij czy to co podałem to właśnie taki przykład tutoriali, które pokazują jedynie jak coś zrobić krok po kroku czy taki który tłumaczy sedno sprawy i naturę danego problemu - bo najlepiej kogoś obśmiać choć wiem że nawet nie spojrzałaś na to video o którym napisałem
Napisano 26 Luty 201114 l Sory Janek. Nie wiedziałam, że weźmiesz to tak do siebie ... Ale udzielaj rad, bo przecież się znasz co nie? A poza tym Jestem pewna że wszyscy wiedzą jak korzystać z youtube'a... Jeszcze raz przepraszam nie chciałam w żaden sposób urazić Twego ego kolegoooo :P PS Nie niestety nie jestem taka mądra nie znam czterech języków! Ale żyjemy w czasach google chroma który tak się składa całkiem nieźle tłumaczy ;)
Napisano 26 Luty 201114 l Podrzucę coś takiego - podstawy - nie wiem czy to przerabiałaś. http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_lights.htm http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/index.htm często gęsto ludzie rzucają się na tutoriale które pokazują konkretne projekty ale nie tłumaczą co i jak tylko wymuszają stosowanie rozwiązań które nijak się mają do naszego projektu. Na dokładkę pomimo tego że to yafaray ale warto poczytać http://www.yafaray.org/documentation/userguide/objects#Lights http://www.yafaray.org/documentation/userguide/lightingmethods
Napisano 27 Luty 201114 l Autor dziękuję Wam za podpowiedzi!wyłączyłam Environment, wstawiłam kamerę fizyczną, f number zmniejszyłam na 5.6,ale już wiem że powinnam była zrobić na 8, bo jest zbyt jasno, gamma 2,2.Wyrzuciłam oświetlenie górne, włączyłam opcję skyportal i frame buffer Nie wiem tylko dlaczego widok za oknem w pokoju jest czarny? Szukałam informacji o tym na forum, jednak oprócz opcji, które inni sugerowali a które mam i tak zaznaczone, ktoś napisał, że trzeba wył.Ignore light normals, jednak to też nie pomogło. Poza tym zniknęły mi światła górne a wnętrze stało się trochę rozmyte, niewyraźne (mimo iż mam włączony catmull) a renderowałam ok. 6 godzin. Próbowałam potem różnych kombinacji z tymi ustawieniami, ale coś mi nie wychodzi...