Skocz do zawartości

Eames Lounge Chair and Ottoman

xaoo

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam,

Dawno na forum nie wrzucalem zadnego projektu. Postanowilem, ze to zmienie. Tak wiec na poczatek Eames Lounge Chair and Ottoman. Chcialem dodac, ze to moj pierwszy model krzesla. Celem tego projektu jest nauczenie sie technik modelowania oraz stworzenie poprawnego renderu studyjnego. Mam nadzieje, ze pomozecie gdy bede mial problemy. Wszelkie uwagi, wskazowki mile widziane.

Z gory dziekuje za Wasza pomoc.

Pozdrawiam,

xaoo

Render 1:

eamesloungechair1.jpg

Render 2:

eamesloungechair2.jpg

Render 3:

eamesloungechair3.jpg

Edytowane przez xaoo

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kiedys zdazylo mi sie zrobic model tegoz slicznego fotelika. Znalazlem jego render w sieci wykonany juz przez obca mi osobe. Moze sie przyda jako refka.

http://features.cgsociety.org/newgallerycrits/g02/194002/194002_1193338480_large.jpg

Jesli pracujesz nad technikami modelowania, to pewnie jedna z nich na ktora powinienes zwrocic wieksza uwage, to pobieranie proporcji z referencji.

Pamietam, ze modelujac ten fotel znalazlem gdzies jego rzuty. Zdaje sie

na stronie Vitra ale nie mam pewnosci.

• Like 1

@CgBartosz - wielkie dzieki za uwagi. No wlasnie probowalem znalezc jak najwiecej referencji. Czasami to krzeslo rozni sie drobnymi detalami i w pewnym momencie juz zglupialem. Rzeczywiscie na stronie Vitra maja duzo informacji i dostepne sa tez blueprinty. W takim razie zabieram sie do pracy :)

Pozdrawiam,

xaoo

Też zdarzyło mi się modelować to piękne siedzisko, tutaj masz dimensions tego krzesełka:

a tutaj nie wiem czy się przyda ale ... siatka jak ja robiłem to siedzisko:)

co do samego modelu, chcąc uniknąć nieporozumień pokaż z jakich refelek korzystasz, bo jest że aż użyję takiego pejoratywnego słowa od cholery wersji tego krzesła.

salut.

Edytowane przez indian
  • Like 1

@indian - wychodzi na to, ze uzywalem innych referek. Znalazlem jakies CAD-owskie i zaczalem dzialac. Nie jestem z nich do konca zadowolony. Referki ktore mi podales sa takie same jak te od CgBartosza, wiec sprobuje zrobic ten model jeszcze raz przy uzyciu Waszych blueprintow. Wielkie dzieki za link i siatke - widze, ze rozumowalem w miare podobnie :) Musze jeszcze popracowac nad zmarszczkami, bo nie sa tak ladne jak u Ciebie. Masz moze jakis przepis na to? Wiem, ze ciastuch zrobil tutorial o modelowaniu poduchy przepatrzylem go i staralem sie zrobic podobne, ale moze Ty masz jakis inny przepis?

Pozdrawiam,

xaoo

@Dynamico - dzieki za link, jednak ten tutek nie do konca mi sie podoba. Gosc modeluje bez blueprintow, czego ja narazie wole uniknac nie mniej jednak pewne rozwiazania mozna podpatrzec :). Na poczatek chce miec jakies wytyczne, bo w przeciwnym razie zgubie skale. Modelowanie ze zdjec przyjdzie z czasem jak bede mial lepsze umiejetnosci.

Witam :)

Hehe, własnie też za to krzesełko bede sią brał jak tylko zfinalizuje zlecenie :) studio w renderach bardzo fajne, mam nadzieje, że pomogłem trochę w ustawiniach :) Proporcje krzesła wydają się być zmienione. Tez mam problem z referencjami tego siedziska. Ale cus pogrzebie i jak cuś też podrzucę tu :)

Pozdrawiam,

Ciastuch.

Witam,

Dzisiaj kolejny dzien zmagan z Eames-em. Wzialem sobie Wasz uwagi do serca i postanowilem zaczac od nowa. Korzystajac z waszych porad jak rowniez tutkow ciastucha i indiana zrobilem gorna czesc krzesla. Oczywiscie cisne dalej by jutro miec skonczony model w miedzy czasie podziele sie renderem. Chcialem sie jeszcze zapytac, czy proporcje wygladaja w miare ok?

Pozdrawiam,

xaoo

P.S.

@ciastuch - to koncz zlecenie i dzialaj :) Twje wskazowki pomogly i studio wychodzi o niebo lepiej. Wersja Clay naprawde fajna. Wiecej problemow bedzie z finalnym renderem, ale mam nadzieje, ze pomozesz w razie problemow :) Jesli chodzi o referki to indian dal dobry link. Ja jeszcze znalazlem takie:

http://www.vitra.com/en-gb/home/products/lounge-chair-ottoman/overview/

http://www.hermanmiller.com/Products/Eames-Lounge-Chair-and-Ottoman

W tym ostatnim linku sa dostepne modele do pobrania 3ds i CAD - podobne do tych od Dynamico-a.

Render:

upperbackrest.jpg

Front:

upperbackrestfront.jpg

Side:

upperbackrestside.jpg

Perspective:

upperbackrestperspectiv.jpg

@indian - no wlasnie nie chce przesadzic z iloscia tych zmarszczek. Raz mi sie wydaje za duzo raz za malo. Glownie korzystam z tej referki:

http://www.hermanmiller.com/MarketFacingTech/hmc/products/Eames_Lounge_Chair_and_Ottoman/photo_gallery_eames_lounge_3.jpg

W takim razie dorobie jeszcze na srodku na gorze. Nie wiem tylko, czy nie robie ich za plytko, bo wyszly bardzo delikatnie.

Pozdrawiam,

xaoo

no jak widać na fotce zmarszczki są głębsze i stanowczo większe, nie bój się, zawszę przed zmarszczkami fajnie jest skopiować i ukryć sobie model żeby łatwo można było wrócić do bazowego modelu...

pokaż siatkę jeszcze bez ms jak masz :)

salut.

@indian - wielkie dzieki. Sprobuje sie jeszcze w takim razie pobawic. Mam jeszcze jedno pytanie. Bo zauwazylem, ze masz ladne wglebienia na guziki. Moge zapytac w jaki sposob robiles dziury na guziki? Ja zrobilem chamfer vertexa, pozniej bevel otrzymango poly a na koniec soft selection.

Pozdrawiam,

xaoo

Witam,

Pomeczylem pomeczylem i wyszlo calkiem OK - przynajmniej tak mi sie wydaje :) Jest wiecej zmarszczek i ladniej to wyglada. Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam,

xaoo

Render:

newupperbackrest.jpg

Siatka:

newupperbackrestview.jpg

Na pierwszy rzut oka: troszku za płytkie te zmarszczki. Nie bój się przesunąć weteksów bardziej do środka :) Zobacz jak wyjdzie, zawsze potem można cofnąć :) i polecam sobie wrzucić na claya lekkie reflection na glossines np 0,6 żeby zobaczyć jak światło będzie sie na tym zachowywało :) Idzie dobrze :) jedziesz dalej ;)

Pozdrawiam,

Ciastuch.

@ciastuch - jeszcze musze wyczuc prawidlowa glebokosc, ale im wiecej robie tym lepiej idzie :) Mam nadzieje, dzisiaj uda mi sie pokazac efekt koncowy. Co do refrection, to kolor ustawic na 100% bialy, szary czy jakas inna wartosc?

Pozdrawiam,

xaoo

To prawda, idzie coraz fajniej :) tak trzymać :) Ja do takiego testowego claya do testowania światła ustawiam sobie nieco inny kolor niż szarość, np lekko brązowy, albo cuś, żeby było dokładnie widać światło.bardziej szary, taki ciemny, wpadający lekko w brąz. o :)

@ciastuch - chodzi mi o to co wczesniej napisales "wrzucić na claya lekkie reflection na glossines np 0,6". Czyli w ustawieniach materialu w sekcji Reflection opcje Refl. glossines mam ustawic na 0.6 tak? Chcialem sie jeszcze zapytac jaki kolor masz ustawiony w reflection - ja mam czarny, wiec zmiana na 0.6 nic nie daje. Przechodzac z koloru czarnego poprzez szary do bialego odbicia beda coraz silniejsze, zgadza sie? Zmienilem wiec kolor na szary (128, 128, 128) i material odbija jak nalezy tylko to teraz to bardziej lakier przypomina o to chodzi?

Pozdrawiam,

xaoo

W reflection kolor odbić mam ustawiony na szary, na paramtery np. 32 RGB. Wtedy daje to lekkie odbicia. Ogólnie czarny (0) nie odbija wogóle, a biały (255) jest całkowitym odbijaniem. Dlatego by uzyskac tylko lekkie odbijanie, ustaw tą szarość na niskie wartosci. Ja czesto używam 32 - 40 :) Reflection glossines ustawiam na 0,6 bo wtedy odbicia są rozmyte. Ogólnie im bliżej 1,0 tym, odbicia bardziej szkliste, plastikowe. A mówiąc "kolor" miałem na myśli diffuse - troche inny niż szary. :) o :)

Witam,

Czas na kolejny update. Mam juz gotowe 3 czesci oparcia ze zmarszkami. Wszystko nabiera ksztaltu. Mam nadzieje, ze wieczorem uda sie zrobic kolejny update.

Pozdrawiam,

xaoo

P.S.

@ciastuch wielkie dzieki za wyjasnienia - szedlem w dobra strone :) Poeksperymentuje i zobacze jak to wszystko wyglada. Jeszcze raz dzieki za podpowiedz.

Render:

eameswrinkles.jpg

Siatka:

eameswrinkleswire.jpg

Witam,

Powracam do prac po weekendowej przerwie. Podlubalem troche i fotel jest juz skonczony. Teraz walcze z podnozkiem. Chetnie pozna Wasza opinie.

Z gory dziekuje za wszystkie komentarze.

Pozdrawiam,

xaoo

Render 1:

eameschairfinalfront.jpg

Render 2:

eameschairfinalback.jpg

Siatka 1:

eameschairfinalleftview.jpg

Siatka 2:

eameschairfinalfrontvie.jpg

Siatka 3:

eameschairfinalperspect.jpg

Serdecznie witam,

Fotel i podnozek skonczony :) Czas na pierwsze testowe rendery. Jutro pokombinuje ze studiem. Mam nadzieje, ze uda sie zrobic cos ciekawego.

Pozdrawiam,

xaoo

Render 1:

eamessidestudio.jpg

Render 2:

eamesbackstudio.jpg

Render 3:

eamesfrontstudio2.jpg

Witam,

Po kilku godzinach testowania w koncu udalo mi sie osiagnac zamierzony efekt. Pierwszy przyzwoity render krzesla :) Co o nim sadzicie?

Chetnie poznam Wasza opinie.

Pozdrawiam,

xaoo

Render:

eamesloungeaftercc.jpg

@Slim_ - wielkie dzieki za komentarz. Wlasnie tez zauwazylem, ze zaglowek dziwacznie wyglada i zmarszczki tez srednio wyszly :/ Zabieram sie zatem do pracy i wieczorem wrzuce nowy render.

Pozdrawiam,

xaoo