safian Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 (edytowane) Witam, na sam początek może ocenię swoją sytuację. Otóż jestem początkującym użytkownikiem programu Maya jak również szeroko pojętego modelingu. Po dwóch modelach stworzonych z pomocą tutoriali myślę, że przyszedł czas na coś poważniejszego. Żyję z nadzieją, że dobrze trafiłem na to forum i pomożecie mi w każdym aspekcie tworzenia mojego projektu. Postanowiłem, że zacznę od czegoś potężniejszego, wymagającego więcej pracy jak i doświadczenia, którego mi brak. Pomysł może i głupi, aczkolwiek wolę zacząć od czegoś konkretnego, aniżeli paru popierdółek. Dobra, przejdźmy do rzeczy. Pojazd, który chcę wymodelować to chyba wszystkim świetnie znany Skiorsky UH-60 potocznie znany jako Black Hawk. Moją koncepcją jest osadzenie go na tle jakiegoś zadymionego od wojny miasteczka afgańskiego, czyli coś w stylu filmu "Helikopter w ogniu". Planuję również dla nauki compositingu zrobić krótką animację z użyciem tego modelu, aczkolwiek to zależy od moich ambicji czy jest mi dany compositing. Oto dotychczasowy efekt mojej pracy: Póki co jak widać za dużo nie ma. Będąc szczerym stanąłem teraz w miejscu i zastanawiam się jak odizolować drzwi i okna. Mój pomysł to ułożyć siatkę i po prostu extractować. Mogę się mylić, więc prosiłbym o Wasze propozycje. Po za tym jak całość na ten moment wygląda z Waszej perspektywy? P.S Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek uwagi, porady oraz krytykę, która jest dla mnie w tym momencie niezbędna. Edytowane 14 Marzec 2011 przez safian
safian Napisano 14 Marzec 2011 Autor Napisano 14 Marzec 2011 Jako, że nikt nie odpisuje to postanowiłem zrealizować mój plan: Pytanie teraz czy siatka wygląda elegancko, bo z mojego, mało doświadczonego punktu widzenia wygląda w porządku.
polka dot Napisano 14 Marzec 2011 Napisano 14 Marzec 2011 cześć. myślę, że jako początkującemu przydałoby Ci się obejrzeć siatki bardziej doświadczonych grafików. spróbuj poszukać wątki o helikopterach choćby na forach CGTalk. a ode mnie mała wskazówka - zazwyczaj siatka sprawuje się najlepiej, gdy jest 'regularna'. znaczy to (o ile mi wiadomo) że proporcje między kolejnymi edge loopami zmieniają się płynnie, oraz proporcje poziomych i pionowych krawędzi każdego polygona, są w miarę możliwości podobne. mam nadzieję że nie wprowadziłem niepotrzebnego haosu. życzę powodzenia, helikoptery rządzą światem. pozdrawiam
Pawlito Napisano 15 Marzec 2011 Napisano 15 Marzec 2011 (edytowane) Emitowali niedawno ten film, intersujący dość. zazwyczaj siatka sprawuje się najlepiej, gdy jest 'regularna'. znaczy to (o ile mi wiadomo) że proporcje między kolejnymi edge loopami zmieniają się płynnie To prawda. Twoja siatka jest chyba zbyt gęsta na przodzie. Nie deformuje ci się ona po nałożeniu MeshSmootha? Może spróbuj zrobić to w ten sposób. Uploaded with ImageShack.us Zobacz ilu krawędzi się pozbędziesz. Na miom przykładzie wróciłem sie do przedostatniej wersji bo jest ona bardziej "przejrzysta". EDIT. Możesz pokusić się o wywalenie niektórch pionowych krawędzi. Zlikwidujesz wtedy trójkąty w okolicach szyby. Dąż aby siatka była jak najprostsza, łatwiej ci będzie nad ia zapanować. Modelowanie helikoptera jest podobne do samochodu, najpierw model low poly, potem detal. Powodzenia P.S. Może to drobiazg ale skrzydła wirnika gdy samolot jest w spoczynku, "zwisają" trochę. Edytowane 15 Marzec 2011 przez Pawlito
UVW Napisano 15 Marzec 2011 Napisano 15 Marzec 2011 Cały nos do wymiany, ma inny kształt niż powinien no i siatka taka jak teraz nie ułatwi ci wycinania tych bocznych szyb. Jeśli wcześniej nie modelowałeś nic samodzielnie to może lepiej będzie jednak zacząć od prostych obiektów bo dobra pierdółka nie jest zła.
safian Napisano 15 Marzec 2011 Autor Napisano 15 Marzec 2011 (edytowane) Dzięki panowie za podpowiedzi. Próbując się dostosować do nich wyszło mi takie cudo: Jest chociaż jakiś progres? Coś do poprawy czy mogę lecieć dalej? P.S. Może to drobiazg ale skrzydła wirnika gdy samolot jest w spoczynku, "zwisają" trochę. Tak, wiem. Będę to uwzględniał podczas detalu :). Cały nos do wymiany, ma inny kształt niż powinien no i siatka taka jak teraz nie ułatwi ci wycinania tych bocznych szyb. Jeśli wcześniej nie modelowałeś nic samodzielnie to może lepiej będzie jednak zacząć od prostych obiektów bo dobra pierdółka nie jest zła. Jutro popracuje nad tym nosem, a co do modelowania popierdółki to myślę, że jednak zostane przy helikotperze, choćbym mial od nowa robić :). Edytowane 15 Marzec 2011 przez safian
Pawlito Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Pokasuj zbędne z przodu dwa nie dokończone edge-loopy, będą zaburzać ciągłość siatki. Zaakcentuj kanty na stateczniku bo za bardzo rozmył się po wygładzeniu. Zastanów się czemu przedział silnika modelować osobno jak jest on częścią tego samego modelu.
safian Napisano 20 Marzec 2011 Autor Napisano 20 Marzec 2011 A jednak ten helikopter na początek jest za ciężki. Wrócę do niego za miesiąc, dwa jak poćwiczę jednak na tych popierdółkach...
Rekomendowane odpowiedzi